image

Apple gaat iPhones en Macs sneller van beveiligingsupdates voorzien

dinsdag 7 juni 2022, 11:42 door Redactie, 3 reacties

Apple gaat iPhones, iPads en Macs sneller van beveiligingsupdates voorzien, zonder dat gebruikers hun systemen hoeven te herstarten. Ook gaat de nieuwste versie van Safari in iOS 16 en macOS Ventura passkeys ondersteunen, die als vervanging voor wachtwoorden moeten gaan dienen. Dat liet Apple gisteren tijdens de Worldwide Developers Conference weten.

Voorheen bracht Apple vaak beveiligingsupdates uit als onderdeel van volledige systeemupdates, met een .1 of 0.1 versienummer. Met het gisteren aangekondigde Rapid Security Response kunnen beveiligingsupdates automatisch worden geïnstalleerd tussen de standaard software-updates door. Daarbij is het niet nodig voor gebruikers om het systeem te herstarten om toch beschermd te zijn. Verdere details over de feature zijn nog niet door Apple gegeven.

Passkeys

Verder liet Apple weten dat de nieuwste Safari-versie passkeys gaat ondersteunen. Dit zijn unieke digitale sleutels die op het toestel van de gebruiker blijven en nooit op een webserver worden opgeslagen. Daardoor zijn ze niet door aanvallers te stelen en kunnen ze ook niet door gebruikers worden gedeeld, aldus Apple. "Passkeys komen in de plaats van wachtwoorden en maken gebruik van Touch ID of Face ID voor biometrische verificatie en van iCloud-sleutelhanger voor synchronisatie met Mac, iPhone, iPad en Apple TV op basis van end-to-end-encryptie", steldde Apple.

"Ze werken ook voor apps en het web, en gebruikers kunnen zelfs op apparaten van een andere fabrikant via hun iPhone op websites of apps inloggen", liet het bedrijf verder weten. Naast Apple maakte eerder ook Google en Microsoft bekend dat ze passkeys zullen ondersteunen om gebruikers zo een alternatief voor wachtwoorden te bieden.

Safety Check

Apple kondigde ook 'Safety Check' aan, een nieuwe privacytool bedoeld voor slachtoffers van huiselijk geweld. Met de feature is het mogelijk om snel alle toegangsrechten in te trekken die aan anderen zijn gegeven. Safety Check beschikt over een noodreset om alle andere devices uit te loggen bij iCloud, privacyrechten opnieuw in te stellen en het versturen van berichten te beperken tot één device. Met behulp van deze feature wordt ook zichtbaar aan welke personen en apps er toegang is gegeven en zijn deze rechten te beheren. Wanneer iOS 16 en macOS Ventura precies verschijnen is nog niet bekend.

Reacties (3)
07-06-2022, 17:01 door Anoniem
Uhh, als alleen biometrische verificatie toegestaan wordt stap ik onmiddelijk van Apple af.

Biometrische gegevens zijn niet te wijzigen en moet je alleen daarom al niet willen gebruiken.
12-06-2022, 21:14 door Anoniem
Door Anoniem: Uhh, als alleen biometrische verificatie toegestaan wordt stap ik onmiddelijk van Apple af.

Biometrische gegevens zijn niet te wijzigen en moet je alleen daarom al niet willen gebruiken.
Fijn te lezen dat er nog mensen zijn die tegen het gebruik van biometrie zijn - dat is fijn als identicatie-vervanger - maar je kan dat onmogelijk als beveiligingselement gebruiken. Er zijn nl. medische gevallen bekend waarbij de iris van het oog wijzigt van kleur - en ook incidenten waarbij de vingerafdruk gewoon verdwijnt. We zwijgen dan nog over de stokoude bewijzen van de CCC die Schauble 2x te grazen hebben genomen met z'n vingerafdrukken met gewone keukenmiddeltjes dan nog!
16-06-2022, 15:52 door Anoniem
Maar die biometrische gegevens staan en blijven op het apparaat. Die gaan (zeggen ze althans) niet naar de Apple cloud. Wat is hier dan op tegen?

Ik snap dat je niet wilt dat je biometrische gegevens ergens in een cloud staan wachten op de hacker die ermee aan de haal gaat, maar als het lokaal op dat ene apparaat staat puur ter identificatie van de gebruiker in een beveiligde chip...dan snap ik de zorgen niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.