image

Koffieketen schond privacywet door gebruikers continu via app te volgen

woensdag 8 juni 2022, 14:26 door Redactie, 11 reacties

De Canadese koffieketen Tim Hortons heeft de Canadese privacywetgeving geschonden door gebruikers continu via de eigen app te volgen en zo grote hoeveelheden locatiegegevens te verzamelen, ook wanneer de app niet geopend was. Dat laat de Canadese privacytoezichthouder weten. De Tim Hortons-app vroeg gebruikers om toegang tot de locatie, maar stelde dat de informatie alleen werd gebruikt wanneer de app was geopend.

In werkelijkheid verzamelde de app continu de locatiegegevens van gebruikers, ongeacht of ze van de app gebruikmaakten. Volgens de Canadese privacytoezichthouder is er dan ook sprake van misleiding. De app gebruikte de locatiegegevens om te bepalen waar gebruikers woonden en werkten en of ze onderweg waren. Daarbij werd er ook gekeken naar het bezoeken van concurrenten en sportlocaties door de gebruiker.

De koffieketen wilde de gegevens voor gerichtere advertenties inzetten, maar besloot daar vanaf te zien. Desondanks bleef het de locatiegegevens een jaar lang bewaren. "Locatiegegevens zijn zeer gevoelig, omdat ze zijn te gebruiken om te bepalen waar mensen wonen en werken, of bezoekjes aan medische klinieken kunnen onthullen. Ook is het te gebruiken om religieuze overtuigingen, seksuele voorkeuren, sociaal politieke banden en meer te achterhalen", aldus de privacytoezichthouder.

Verder bleek dat er geen "robuust privacymanagementprogramma" voor de app was, waarmee de koffieketen veel van de aangetroffen privacyovertredingen zelf had kunnen vaststellen. De Canadese privacytoezichthouder wil dat Tim Hortons alle locatiegegevens verwijdert en derde partijen die bij het verzamelen betrokken waren opdracht geeft om hetzelfde te doen. Verder moet het een programma implementeren zodat het de privacy-impact van nieuwe apps controleert. Tim Hortons heeft al laten weten de aanbevelingen te zullen opvolgen.

Reacties (11)
08-06-2022, 14:40 door Anoniem
Opvallend dat de privacytoezichthouder geen uitspraak doet over de aanbieder van dit soort apps. Normaal is het toch strafbaar als je criminelen helpt slachtoffers te maken.
08-06-2022, 15:58 door Briolet
Ze zijn fout, maar de gebruiker ook. Juist bij locatiegegevens krijg je altijd de vraag of je toestemming geeft. En waarom zou je de app toestemming geven? Dan wordt je ook niet gevolgd.

Bij sommige apps blokkeer je dan features, maar uit bovenstaande verhaal blijkt dat er geen zichtbare feature is die de locatiebepaling nodig heeft.
08-06-2022, 16:21 door Anoniem
Ik wil koffie en installeer een app ?
De grote korting truuk ofzo ?
08-06-2022, 17:28 door Anoniem
Door Briolet: Ze zijn fout, maar de gebruiker ook. Juist bij locatiegegevens krijg je altijd de vraag of je toestemming geeft. En waarom zou je de app toestemming geven? Dan wordt je ook niet gevolgd.

Klik eens waar je dit kunt instellen rechtsboven op die 3 puntjes. Dan weet je hoe zinvol deze instellingen zijn.
08-06-2022, 17:59 door Anoniem
@Briolet De gebruiker werd misleidt over wanneer de locatie werd verzameld. Dat gebeude kennelijk continu terwijl de app beloofde dat het alleen zou gebeuren als de app geopend is.

Waarom je een app nodig hebt voor koffie is mij een raadsel.

Wel goed te lezen dat Canada het deze keer opneemt voor privacy.
08-06-2022, 21:52 door _Martin_
Door Anoniem:Waarom je een app nodig hebt voor koffie is mij een raadsel.
Voor het geval dat je je koffiezetapparaat kwijt bent: "Vind mijn koffiezetapparaat" :D
09-06-2022, 09:42 door Anoniem
De Canadese koffieketen Tim Hortons heeft de Canadese privacywetgeving geschonden door gebruikers continu via de eigen app te volgen en zo grote hoeveelheden locatiegegevens te verzamelen, ook wanneer de app niet geopend was.

Dit doet Google Maps al jaren, Dat mag blijkbaar wel.
Apps van bedrijven zijn steeds meer een kanker gezwel.
Je wordt keihard gepushd naar de apps of onmogelijk gemaakt om zonder app nog iets te krijgen.
Ik snap het wel, apps zijn een mooie manier om zeker te weten welke persoon je voor je hebt.
Dus alles was je kan verzamelen als de app op de telefoon staat is handig.
Plus dat je de inhoud van de app niet kan aanpassen dus de reclames komen goed door.
Dus heel veel plus punten voor de commerciële partijen en veel te veel nadelen voor de klant.

Ik probeer verplichte apps maar op een aparte telefoon te gebruiken.
09-06-2022, 11:00 door Anoniem
Koffiezetten voor de hersenloze gaat zo heel goed.
09-06-2022, 14:29 door Anoniem
Wat hier opvalt is dat de instelling wel als machtiging kan geselecteerd worden maar niet bekrachtigd wordt.

Wat ontbreekt is het opslitsen in een machtiging welke locatie gebruik toestaat 'in de achtergrond' en een machtiging welk locatie gebruik toestaat 'bij gebruik van de toepassing' wat geheel verschillende zaken zijn.

Zoals steeds blijven sofware fabrikanten buiten schot wat in werkelijkheid de etterende zweer is in de wereld van cybersecurity
09-06-2022, 19:36 door Anoniem
Door Anoniem: Koffiezetten voor de hersenloze gaat zo heel goed.
Ben benieuwd of de wet van Darwin ook geldt voor mensen die slimme apparaten gebruiken. Is dat wel het geval
dan wordt hun leven wel gemakkelijker. Hoe minder je kunt nadenken hoe gemakkelijker het leven is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.