image

Tweede Kamer wil af van Chinese beveiligingscamera's bij politie en overheid

vrijdag 10 juni 2022, 09:42 door Redactie, 17 reacties

De Tweede Kamer wil af van Chinese beveiligingscamera's die door politie worden gebruikt en bij overheidsgebouwen hangen. "We maken gebruik van cameratoezicht om Nederland veilig te houden, dan moeten we op die camera’s kunnen vertrouwen en dat kan niet met Chinees spul. China is een onvrij communistisch land met een openlijke strategie om hier te spioneren en ze dwingen Chinese bedrijven om info te delen", stelt VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski op Twitter.

Security.NL meldde eerder deze week dat het kabinet onderzoek gaat doen naar mogelijke nationale veiligheidsrisico’s bij het gebruik van Chinese bewakingscamera's binnen de rijksoverheid. De politie zal voor nu echter gebruik blijven maken van camerasystemen van de Chinese fabrikant Dahua. Dat lieten minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid weten op vragen van D66.

Onlangs werd bekend dat tientallen Nederlandse gemeenten van Chinese beveiligingscamera's gebruikmaken en de politie er vorig jaar bijna zevenhonderd van heeft aangeschaft. "In maart dit jaar zei Alexandra van Huffelen mij toe dat ze naar de inkoopeisen voor de Rijksoverheid zou kijken. En nu ik vragen stel over Chinese camera’s bij overheidsgebouwen is het antwoord: het mag volgens die (oude) inkooprichtlijn. En dat is nou net het punt. Aanpassen die hap!", laat Rajkowski verder via Twitter weten.

"Goed dat het kabinet onderzoek doet naar inkoopeisen en richtlijnen op het terrein van cyberveiligheid. Wij vinden dat overheden nu al het goede voorbeeld moeten geven door geen Chinese camera’s te gebruiken", zegt D66-Kamerlid Lisa van Ginneken tegenover RTL Nieuws. Ze voegt toe dat de AIVD al vaker heeft gewaarschuwd voor het gebruik van camera's met een offensief cyberprogramma gericht tegen Nederland. "Spionage of sabotage kunnen moeilijk worden uitgesloten." Ook de PVV wil van de camera's af. "Wat mij betreft vandaag of anders morgen", zegt PVV-Kamerlid Gidi Markuszower.

Reacties (17)
10-06-2022, 10:02 door Anoniem
Ja waarom niet, wij betalen het wel weer.
Wel fijn dat er geen kinderen meer onveilig zijn en alle terroristen worden opgepakt.
O nee daar zijn ze niet voor bedoeld.
10-06-2022, 10:25 door Anoniem
Noem mij naief, maar is er enige reden waarom die dingen vanaf internet bereikbaar moeten zijn, of moeten kunnen communiceren richting internet? Ik heb die dingen thuis zelfs in een VLAN hangen die niet bereikbaar is van/naar internet, dat moet de overheid toch ook wel kunnen lukken, lijkt me?

Diezelfde discussie was laatst ook al met die handscanners van Chinese makelijk in de haven van Rotterdam.
10-06-2022, 11:21 door _R0N_
Ik zou graag de lijst van alternatieven willen zien om te zien welke er niet in China gemaakt worden.

Beveiligingscamera's die aan het internet hangen.. zucht.
10-06-2022, 11:39 door Anoniem
Door _R0N_: Ik zou graag de lijst van alternatieven willen zien om te zien welke er niet in China gemaakt worden.

Beveiligingscamera's die aan het internet hangen.. zucht.
Waarom nou altijd .... zucht?

Tuurlijk hangen er beveiligingscamera's aan het Internet, met name kleine bedrijven maken hier ook gebruik van.
Alleen dan weer zo jammer dat het bedrijf die deze beveiligingscamera's installeert niets afweet van VLAN's, VPN, security.

Kom regelmatig installaties tegen die allemaal via poort 80 te benaderen zijn, geen updates krijgen, etc.

Ook jammer dat men nu pas realiseert dat; China een onvrij communistisch land is met een openlijke strategie om hier te spioneren, hier kan ik om .....zuchten.
10-06-2022, 11:55 door Anoniem
Ik heb die dingen thuis zelfs in een VLAN hangen die niet bereikbaar is van/naar internet, dat moet de overheid toch ook wel kunnen lukken, lijkt me?

Ja, dat lukt zelfs een ICT afdeling (of dienstverlener) voor de overheid nog wel, alleen wil dit nog niet doordringen in het koppie van kamerleden die denken goedkoop te kunnen scoren. Die denken enkel maar "het is Chinees dus weg ermee".

Ik zou graag de lijst van alternatieven willen zien om te zien welke er niet in China gemaakt worden.

Vraag het eens aan dat kamerlid zou ik zeggen. En toon dan van alle merken die dit kamerlid noemt die "niet uit China zouden komen" ook de stickertjes "Made in China" op die camera's.
10-06-2022, 12:06 door _R0N_
Door Anoniem:
Door _R0N_: Ik zou graag de lijst van alternatieven willen zien om te zien welke er niet in China gemaakt worden.

Beveiligingscamera's die aan het internet hangen.. zucht.
Waarom nou altijd .... zucht?

Tuurlijk hangen er beveiligingscamera's aan het Internet, met name kleine bedrijven maken hier ook gebruik van.
.

Nee, het is niet natuurlijk dat die dingen aan het internet hangen, dat is helemaal niet nodig.
Zelf heb ik meerdere camera's hangen die netjes de beelden opslaan op een harddisk. Ja dat ding is op het interne netwerk bereikbaar maar hangt niet aan het internet.
VPN en VLAN wil niet zeggen dat het veilig is en niet internet ontsloten is, inde meeste gevallen gaat deze camera via de VPN naar de gateway en gewoon naar het internet .
Een camera die verbinding kan maken naar het internet is gewoon fout en nergens voor nodig.

Dus ja, camera's aan het internet.. zucht.
10-06-2022, 12:21 door Anoniem
En wie zegt dat de camera's die niet uit China komen wel te vertrouwen zijn?

Ik vertrouw camera's, en niet alleen de camera's, uit de VS ook niet.
De VS heeft al meerdere malen bewezen in Nederland gespioneerd.
10-06-2022, 12:38 door Anoniem
Die muts van de VVD heeft echt geen flauw idee waar ze het over heeft en blaat alleen maar na wat anderen, die ook geen flauw idee hebben waar ze het over hebben, haar influisteren.
Er is geen enkel bewijs dat de Chinese overheid live mee kijkt met deze camera's want dat is erg gemakkelijk uit te vinden. Daarnaast komen zelfs de hele dure camera's van o.a. Bosch ook gewoon uit China dus wat wil die domme muts nu gaan verbieden? Ik zou me als ik haar was eerder druk maken over die Chinees op de hoek waar de halve 2e kamer babi pangang zit te vreten en allerlei vertrouwelijke zaken met elkaar bespreken. Mogelijk zitten er zelfs chips in de Babi pangang waarmee de Chinese overheid de handel en wandel van politici kunnen volgen en ze ook kunnen afluisteren.
Misschien zit er wel een explosief in waardoor ze lastige anti-Chinese politici op afstand kunnen uitschakelen. Tja, je weet het niet he? Verbieden al die Chinezen hier, levensgevaarlijke lui die de hele dag ons afluisteren.
10-06-2022, 13:14 door Anoniem
Huh? Camera toezicht om Nederland veilig te houden?
Om de burger in de gaten te houden bedoelt hij.

Ruim ze gewoon op. 2 vliegen in 1 klap.
10-06-2022, 13:16 door karma4 - Bijgewerkt: 10-06-2022, 13:19
Alles wordt in china gemaakt. Bewuste keuze wegens de kosten.
Wat weg is haal je niet zo maar weer terug. Philip doet niet meer mee

Opvallend de AIVD wordt aangehaald als betrouwbare bron voor advies.
Het komt deze keer uit. De volgende zal zijn dat veiligheidsdiensten een gevaar vormen en niets voor de sociale gemeenschap doen maar een gevaar zijn omdat ze gevaren duiden.
10-06-2022, 14:35 door Anoniem
Kinderlijke aannames ipv techkennis. Niet voor niks weer NUL bewijs. Stel je voor dat bewindspersonen zichzelf inlezen, wetende dat de ruif van de belastingbetaler eindeloos is...
10-06-2022, 15:43 door Anoniem
Beetje raar dat nu uitgerekend de VVD daar mee komt. Die zijn altijd zo voor globalisering, vrije marktwerking, enz.
Zouden er soms verkiezingen aankomen?
10-06-2022, 16:10 door Anoniem
Door Anoniem: Noem mij naief, maar is er enige reden waarom die dingen vanaf internet bereikbaar moeten zijn, of moeten kunnen communiceren richting internet? Ik heb die dingen thuis zelfs in een VLAN hangen die niet bereikbaar is van/naar internet, dat moet de overheid toch ook wel kunnen lukken, lijkt me?

Diezelfde discussie was laatst ook al met die handscanners van Chinese makkelijk in de haven van Rotterdam.

Joh, als je alles met Chinese spyware wilt vermijden, dan mag je terug naar pen en papier. In vrijwel alles zitten wel chips en software uit China, ook als er een bekend merk op is geplakt....

Het is goed als de overheid zich meer bewust wordt van dit soort risico's, maar ga dat dan beleidsmatig aanpakken en niet incident gedreven..... Dit soort camera's zijn nog wel het minste probleem. Zoals je schetst, die kan je vrij eenvoudig van internet ontkoppelen. Wat dacht je van je PC, telefoon, streaming devices, router, etc.? Dat moet aan internet hangen, als de Chinezen willen spioneren hebben ze hier veel betere mogelijkheden.
10-06-2022, 16:28 door Anoniem
Door Anoniem: Huh? Camera toezicht om Nederland veilig te houden?
Om de burger in de gaten te houden bedoelt hij.

Ruim ze gewoon op. 2 vliegen in 1 klap.

Ze staan toch altijd uit, als je een lage suikerspiegel hebt ?
10-06-2022, 22:13 door Anoniem
Hikvision, Dahua in de aanbieding in 1 2 3.... Camera's aan internet hangen.... Zucht.
13-06-2022, 14:57 door majortom
Ik wil niet alleen af van Chinese camera's maar van alle camera's die er met disproportionele redenen en disproportioneel gebruik hangen.
14-07-2022, 17:37 door Anoniem
Door Anoniem: Hikvision, Dahua in de aanbieding in 1 2 3.... Camera's aan internet hangen.... Zucht.

Wat voor merk en type cameras raad jij aan dan?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.