image

"Plan Brussel om berichten te scannen bedreigt ieders veiligheid en privacy"

zondag 12 juni 2022, 08:51 door Redactie, 21 reacties

Het plan van de Europese Commissie om chatdiensten en andere techbedrijven te verplichten om alle berichten en andere content van gebruikers op kindermisbruik te scannen bedreigt ieders veiligheid en privacy en moet worden gestopt, zo stellen 85 organisaties op het gebied van burger- en mensenrechten, technologie en media in een brief aan de Europese Commissie (pdf).

De nieuwe wetgeving die Brussel wil invoeren verplicht online serviceproviders om kindermisbruik te detecteren, rapporteren en verwijderen. Aangetroffen materiaal moet bij een nieuw op te richten centrum worden gemeld, dat vervolgens opsporingsdiensten en Europol zal informeren. In het geval van waargenomen kindermisbruik moet de betreffende gebruiker zijn te identificeren. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF, één van de organisaties die de brief ondertekende, noemde het eerder al een "verschrikkelijk idee". Ook wordt het plan een aanval op end-to-end encryptie genoemd.

"Het voorstel van de Commissie zou een groot aantal techbedrijven verplichten om, onder het mom van het bestrijden van kindermisbruik, de berichten van hun gebruikers te scannen en analyseren. E-mail, chats, socialmediaberichten en direct messages zouden allemaal aan plain-text toegang en scanning kunnen worden blootgesteld. Het zou end-to-end encryptie kunnen uithollen door client-side scanning op onze apparaten te installeren", zo waarschuwt de EFF.

Volgens de organisaties vormen de scanplannen voor iedereen een gevaar, van advocaten en journalisten tot mensenrechtenactivisten, politieke dissidenten en onderdrukte minderheden. "De mensen die veilige communicatie het meest nodig hebben worden het hardst getroffen. Dit schaadt ook misbruikte kinderen die veilig met betrouwbare volwassenen moeten kunnen communiceren om hulp te zoeken", zegt Joe Mullin van de EFF.

De organisaties waarschuwen dat kwetsbare groepen continu worden blootgesteld aan scanning door opsporingsdiensten. Buiten de grenzen van de Europese Unie zou het nog erger kunnen zijn. Zodra het systeem is ontwikkeld is zal het wereldwijd kunnen worden ingezet om mensen te onderdrukken. Zo is het systeem te gebruiken voor het zoeken naar politieke tegenstanders, activisten of vakbonden of ander gedrag en meningen die overheden onwelgevallig vinden. De 85 organisaties roepen de Europese Commissie dan ook op om de plannen in te trekken.

Image

Reacties (21)
12-06-2022, 09:00 door Anoniem
Als ik die kop zo zie... Vervang 'Plan Brussel om berichten te scannen' maar gewoon door 'Brussel.
Wanneer stappen we nou eens uit de EUSSR?

En eh... de 'oplossing' voor deze is simpel: trek het door je eigen encryptie heen voor je het het net op slingert. Jan-met-de-pet gaat dat niet snappen. De mensen die Brussel claimt te willen vangen hebben dat al lang door.
12-06-2022, 09:19 door Anoniem
Bestrijding van kindermisbruik misbruiken om een totalitair systeem te kunnen inrichten.
12-06-2022, 09:28 door Anoniem
Door Anoniem: Bestrijding van kindermisbruik misbruiken om een totalitair systeem te kunnen inrichten.

Precies. Het gaat ze helemaal niet om bestrijding van. Die gasten hebben altijd de laagste straffen en doen het een jaar erna nog een keer en nog en nog een keer.
12-06-2022, 09:43 door johanw
Buiten de grenzen van de Europese Unie zou het nog erger kunnen zijn. Zodra het systeem is ontwikkeld is zal het wereldwijd kunnen worden ingezet om mensen te onderdrukken. Zo is het systeem te gebruiken voor het zoeken naar politieke tegenstanders, activisten of vakbonden of ander gedrag en meningen die overheden onwelgevallig vinden.

Hoezo buiten de EU? Dat is juist de bedoeling van de EU, het bestrijden van haar onwelgevallige meningen zoals al eerder gedemonstreerd in de coronatijd of als het gaat om de Oekraiene waar men nu al per decreet censuur ingesteld heeft.
12-06-2022, 11:23 door Anoniem
Ik heb het Internet vanaf het prille begin meegemaakt. Wat ik altijd heb zien gebeuren is: als ergens behoefte aan is zal het er komen. Verplichten ze een achterdeurtje dan zal iemand opstaan en een nieuwe versleuteling of alternatieve manier bedenken waarmee we toch prive kunnen lallen. Dat zal zich verspreiden en ook al word het gebruik ervan verboden het is niet tegen te houden. Dus dit verplichte achterdeurtje gaat nooit werken daar ben ik van overtuigt.

Ik heb niets te verbergen maar ik mot niet hebben dat een overheid in mijn privé zit te neuzen. We hebben in het verleden al vaak zat gezien dat overheden zich niet aan afspreken wetten en regels houden. De overheid is zelf onbetrouwbaar.

De knappe koppen onder de bevolking fixen dit wel weer daar ben ik van overtuigt.
12-06-2022, 12:57 door Anoniem
Het plan bedreigt niet ieders veiligheid.

De veiligheid van de zittende politici die nu al hun tegenstanders goed in te gaten kunnen houden wordt er juist beter op. En dat is waar het allemaal uiteindelijk om gaat.
12-06-2022, 13:27 door Anoniem
Maar dit alles is natuurlijk wel mogelijk omdat de EU 'democratisch' is. Het enige juiste morele geweten van de hele wereld.
12-06-2022, 13:55 door Anoniem
Typische Amerikaanse moraalprekerij vanuit een land waar vrijwel elke dag schietpartijen plaatsvinden, en als er dan mensen hopen dat eens uit te bannen, anderen menen dat hun recht om ook zo automatisch mogelijk heel de zooi om je heen neer te knallen toch wel hèt anker der constitutionele vrijheden is. Hoe kun je je nu vrij voelen als je niet de optie hebt om iemand door zijn kop te knallen?

Kap eens met die zwakke smoes van surveillance. Heel dat terroristische kinderprono gewitwas, wat een kneuterige smoes voor een mega IT project dat al mislukt is bij het leuk en stemmentrekkend ideetje. Beeldvorming jongens! Dat is de kern tegenwoordig!

Feit is dat politici een voortbrengsel van de cultuur zijn. Maar vaak dan door de verleende eer der macht, gaan denken dat ze juist de cultuur maken. Wat al kansloos is in de folder. Daarmee is het zo belangrijk dat als ze flippen, ze geheel democratisch aan de kant gezet kunnen worden (met doorgaans een zeer mooi pensioen en erebaantje). Zodat er niet geschoten hoeft te worden. Kunnen we even proberen dat zo te houden? Bij onze Oekraïense buren kunnen we elke dag zien hoe getikt het uit de klauwen kan lopen als we dat niet meer als belangrijk zien.
12-06-2022, 14:13 door Anoniem
Brussel wil dit met name vanwege Grapperhaus...
Soms is het heel makkelijk om naar brussel te verwijzen. Er zijn wel meer maatregelen waar NL een discutabele rol speelt.
Nl heeft bv niet tegen softwarepatenten gestemd... Chip in paspoort komt uit NL koker...
12-06-2022, 14:38 door Anoniem
“Kindermisbruik” detecteren. Yeah right. Vandaar die lage straffen op zedendelinquenten.
12-06-2022, 14:58 door Anoniem
Microsoft scant je berichten,
google scant je berichten,
niemand zeurt.

EU scant je berichten, oei oei oei, dat mag niet ?
Ik vind dat die bedrijven ook je mail niet mogen lezen/scannen.
Dat gebeurt al heel lang en iedereen gebruikt het vandaag nogsteeds.
Met andere woorden : je kan zeuren wat je wilt, mensen gebruiken het nogsteeds.
12-06-2022, 15:07 door Anoniem
Door Anoniem: Bestrijding van kindermisbruik misbruiken om een totalitair systeem te kunnen inrichten.
Door Anoniem: Bestrijding van kindermisbruik misbruiken om een totalitair systeem te kunnen inrichten.
En dan te bedenken dat elitaire mensen die hier wel eens publiekelijk worden gelinkt aan kinderporno worden beschermd door een kliek en nooit een onderzoek naar zich geopend zien worden maar de messengers worden weer wel onderzocht.
12-06-2022, 16:24 door Anoniem
Wel 'mooi' om te zien hoe overheden steeds roekelozer worden. Hun vijandschap tegenover het volk wordt met de dag zichtbaarder. Kijk bijv. hoe in NL de voedsel- en energievoorziening in gevaar wordt gebracht door een verzonnen (stikstof)probleem. Door volwassen kleuters wordt steevast naar de 'Russen' verwezen.
Dat k*-p*rn*verhaaltje (smerig, maar marginaal op wereldniveau) zegt eigenlijk 'waar de hoofden vol van zijn' bij onze Vijand.

Men moet zich beter gaan realiseren dat deze burgeroorlog (oorlogen, covid en ander broodje-aap...) niet door 'ons' is begonnen. Zij zijn oorlog begonnen tegen ons. Omdat we met 7 miljard medestanders zijn worden we gevreesd: 'We' zouden 'ze' makkelijk kunnen verslaan, maar we zijn algemeen onwetend. Dat wil men graag zo houden. En controleren.
Dit verklaart de kinderlijk polariserende persbureaus die allen hetzelfde blaten (vermomd als journalistiek) en de fanatieke sleepwetten mbt datamining tbv 'onze' corrupte overheden en hun belangrijkste slaven: Big Tech.

'We' hebben allang gewonnen. Slechts het corrupt bestuur dient te worden verwijderd.
12-06-2022, 16:39 door Anoniem
Het draait natuurlijk om draagvlak ...
12-06-2022, 19:26 door Anoniem
Door Anoniem: Microsoft scant je berichten,
google scant je berichten,
niemand zeurt.

EU scant je berichten, oei oei oei, dat mag niet ?
Ik vind dat die bedrijven ook je mail niet mogen lezen/scannen.
Dat gebeurt al heel lang en iedereen gebruikt het vandaag nogsteeds.
Met andere woorden : je kan zeuren wat je wilt, mensen gebruiken het nogsteeds.

Niemand zeurt ? Misschien moet je even kijken tussen de oude berichten hier op security
en ja, google er eens op.
12-06-2022, 22:25 door Anoniem
Door Anoniem: Als ik die kop zo zie... Vervang 'Plan Brussel om berichten te scannen' maar gewoon door 'Brussel.
Wanneer stappen we nou eens uit de EUSSR?

En eh... de 'oplossing' voor deze is simpel: trek het door je eigen encryptie heen voor je het het net op slingert. Jan-met-de-pet gaat dat niet snappen. De mensen die Brussel claimt te willen vangen hebben dat al lang door.
En de oplossing daarvoor is ook simpel: als het slechts enkelingen zijn die hun chat encrypten krijgen die wat extra aandacht van de politie of aivd. Als een grotere groep het gaat doen komt er gewoon een verplichting voor de diensten om alles wat lijkt op encryptie niet af te leveren,
13-06-2022, 08:12 door Anoniem
Kijk eens met Thunderbeam-Chrome-Lightbeam naar de tracking rimpels, die je overal in de Interwebz-vijver veroorzaakt.
Wat bijvoorbeeld heeft men bij -eb2.3lift.com van jou aan tracking data verzameld?
Veel van je blokkering werkt slechts op het moment dat vrijwel al je data al het browserraam zijn uitgevlogen.
De technische realiteit heeft dit verhaaltje hierboven reeds lang ingehaald,
Wanneer vertelt men, die het echt weten, hoe het zit, ons eens wat er echt in de werkelijkheid gebeurt?
Als A.I. al kan functioneren met het bewustzijn van een achtjarig kind en dat kind steeds ouder wordt?
Maar bij deze feiten realiseren, gaat bij de meeste in de grijze massa een knopje om, te confronterend dus.
"Da.. kan toch niet, joh". Ahum, gauw ergens anders aan denken.
Als je zo afgericht wil blijven (leven) en zo blijven reageren, verdien je echt niet beter.
#observator
13-06-2022, 08:13 door Anoniem
Door Anoniem: Microsoft scant je berichten,
google scant je berichten,
niemand zeurt.

EU scant je berichten, oei oei oei, dat mag niet ?
Ik vind dat die bedrijven ook je mail niet mogen lezen/scannen.
Dat gebeurt al heel lang en iedereen gebruikt het vandaag nogsteeds.
Met andere woorden : je kan zeuren wat je wilt, mensen gebruiken het nogsteeds.

klopt, dat MS en Google dit doen, maar dan heb je in ieder geval nog een keuze dit niet te gebruiken.
13-06-2022, 23:55 door Anoniem
Dan kunnen we nu dus stellen, dat de EU zich aan het ontwikkelen is naar een steeds meer op een totalitaire statenbond lijkend iets. Zijn de autoriteiten zo bang voor hun eigen burgers dan?. Is de handhaving zo minimaal t.o.v. crime en cybercrime,
dat het niet meer kan zonder totaal monitoren en totale controle en surveillance? Overal camera's en overal drones.
Fackt-checking en info manipulatie, steekwoorden verwijderen zoals termen als *mv*lk*ng als het in een ongewenste context wordt geplaatst. Mensen in hun communicatieve vrije meningsuitwisseling beperken o.a. via lock-downs en 1 1/2 meter.
Waar is de "redelijk vrije" maatschappij van de jaren van na de oorlog gebleven? Bestaat het zogenoemde vrije westen nog wel als daarvoor met alle regeltjes en angst-aanjagerij? Wat staat er allemaal op het spel, mensen? Denk 's even na a.u.b.
14-06-2022, 09:31 door Anoniem
Door Anoniem: Microsoft scant je berichten,
google scant je berichten,
niemand zeurt.

EU scant je berichten, oei oei oei, dat mag niet ?
Ik vind dat die bedrijven ook je mail niet mogen lezen/scannen.
Dat gebeurt al heel lang en iedereen gebruikt het vandaag nogsteeds.
Met andere woorden : je kan zeuren wat je wilt, mensen gebruiken het nogsteeds.
Google etc kunnen hooguit je account sluiten. De EU kan je totaal vernielen, groot verschil. En je bent niet verplicht om google of ms te gebruiken. De EU ontlopen is wat moeilijker.
07-07-2022, 19:40 door Anoniem
Inmiddels is een intern document van de Europese Commissie naar buiten gekomen, met een visie van de Commissie die veel vertrouwen toont in algoritmen en veel false positives voor lief lijkt te nemen.

https://tweakers.net/nieuws/198788/antikindermisbruikplan-van-eu-commissie-accepteert-veel-false-positives.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.