image

Apple staat onder druk ACM alternatieve betaalmethoden in datingapps toe

zondag 12 juni 2022, 09:00 door Redactie, 7 reacties

Onder druk van de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Apple onredelijke voorwaarden aangepast en staat nu verschillende betaalmethoden toe in Nederlandse datingapps. Apple stelt dat dit de veiligheid en privacy van gebruikers niet ten goede komt.

Dating-appaanbieders moeten de mogelijkheid hebben om zelf een betaalsysteem te kiezen in hun app en de mogelijkheid om klanten naar hun eigen website te verwijzen om te betalen. Tot nu toe konden klanten van datingapps voor iOS alleen betalen met de betaalmethode die Apple oplegde. Daarmee maakte Apple volgens de ACM misbruik van haar machtspositie en handelde het bedrijf in strijd met Europese en Nederlandse concurrentieregels.

"Misbruik van machtspositie drijft de prijs op, verslechtert de kwaliteit van producten en diensten en beperkt innovatie", zo laat de Nederlandse toezichthouder weten. De ACM legde Apple vorig jaar augustus een last onder dwangsom op. Apple maakte bezwaar en vroeg aan de rechter om schorsing van de last en van publicatie van het besluit van de ACM. Het deel van de last onder dwangsom waar het nu om gaat heeft de rechter afgelopen december in stand gelaten en de ACM mocht dat deel van het besluit ook publiceren.

Het andere deel van de last heeft de rechter geschorst gedurende de bezwaarprocedure en de ACM mag dit deel ook niet bekendmaken. Het duurde daarna nog enige tijd voordat Apple voldeed aan het vrijgegeven gedeelte van de last. In januari begon de dwangsom te lopen tot een maximum van vijftig miljoen euro. Dat maximum werd bereikt en daarom moet Apple in totaal vijfitg miljoen euro dwangsom betalen. Doordat het Amerikaanse techbedrijf nu wel voldoet aan de regels hoeft de ACM geen nieuwe last onder dwangsom op te leggen.

"We willen dat iedereen kan profiteren van de voordelen van de digitale economie. In de digitale economie hebben machtige bedrijven een speciale verantwoordelijkheid om de markt eerlijk en open te houden. Apple nam die verantwoordelijkheid niet en maakte misbruik van zijn machtspositie tegenover datingapp-aanbieders", zegt ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep.

Apple in beroep

Apple laat in een reactie weten dat sommige van de aanpassingen niet in het belang zijn van de privacy en veiligheid van gebruikers. Het techbedrijf is het niet eens met het initiële bevel van de ACM en zegt in beroep te gaan.

Reacties (7)
12-06-2022, 09:29 door Anoniem
Apple laat in een reactie weten dat sommige van de aanpassingen niet in het belang zijn van de privacy en veiligheid van gebruikers.

Gaan ze dit ook zeggen met die client-side scanning?
12-06-2022, 10:32 door Anoniem
ik denk dat heel veel daters erg blij zijn dat hun abbo niet op de eeuwig opduikende rekeningen van apple komen te staat... dus ik denk dat de privacy alleen maar hoger is geworden
12-06-2022, 10:34 door Anoniem
De toezichthouder koos om de zaak aan te vechten namens de dating-apps, omdat zij in de ogen van de toezichthouder niet zonder de App Store kunnen. Dit heeft te maken met het feit dat dating-apps sterk leunen op gps (voor het vinden van dates in de buurt) en pushnotificaties (bijvoorbeeld om te zien of er een match is).

https://nos.nl/artikel/2432269-apple-geeft-na-grote-druk-toe-aan-eisen-acm-in-app-store-zaak

Het betekent voor app-ontwikkelaars meer controle, maar of consumenten hiermee ook iets winnen is nog maar de vraag.
12-06-2022, 11:34 door Anoniem
Apple laat in een reactie weten dat sommige van de aanpassingen niet in het belang zijn van de privacy en veiligheid van gebruikers.
Maar Apple zou toch moeten snappen dat het niet aan hen is om een bepaald nivo van privacy en veiligheid tegen verplichte betaling verplicht te handhaven!
Dat is wat tradioneel "Mafia praktijken" genoemd worden. Maar goed, Apple komt natuurlijk niet uit Italie of Europa, die kennen die historie misschien niet.
12-06-2022, 23:31 door Anoniem
Door Anoniem:
Apple laat in een reactie weten dat sommige van de aanpassingen niet in het belang zijn van de privacy en veiligheid van gebruikers.
Maar Apple zou toch moeten snappen dat het niet aan hen is om een bepaald nivo van privacy en veiligheid tegen verplichte betaling verplicht te handhaven!
Dat is wat tradioneel "Mafia praktijken" genoemd worden. Maar goed, Apple komt natuurlijk niet uit Italie of Europa, die kennen die historie misschien niet.

Je hebt nogal wat geschiedenis gemist als je denkt dat men in Amerika het concept "Mafia" niet kent.
Ho-ly cow . Godfather 1/2/3 , Untouchables , Once upon a time in America , Donny Brasco, - maar nee, in Amerika kennen ze "Mafia praktijken" niet .
13-06-2022, 09:21 door Anoniem
Voor de verwerking van betalingen voor opties op Tinder, Lexa en Bumble, rekende Apple vaak 30 procent commissie. Apple zegt dat het gebruikers van iPhone-apps ook als eigen klanten ziet, en daarom wil weten van welke diensten ze gebruik maken in apps van andere makers. Niet alleen in datingapps, maar ook bij muziekdiensten en krantenapps.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/11/acm-apple-breidt-betalingsmogelijkheden-uit-en-voldoet-nu-aan-regels-a4133176
25-07-2022, 23:00 door Anoniem
Google gaat het voor app ontwikkelaars in de EU mogelijk maken om andere in-app betaalsystemen te gebruiken. Ze zullen een iets kleinere service fee betalen. Zo wil het bedrijf nieuwe antitrust boetes vermijden. Daarbij zal de service fee van Google echter niet wegvallen, wel zakt ze van 15 procent naar 12 procent. De regel is geografisch beperkt tot gebruikers in de Europese Economische Ruimte (EER of EEA in het Engels), incl. Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

https://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-laat-concurrerende-betaalsystemen-toe-in-apps/article-news-1885129.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.