image

Kabinet gaat juridische grondslag coronatoegangsbewijs onderzoeken

maandag 13 juni 2022, 13:59 door Redactie, 13 reacties

Het kabinet gaat in voorbereiding op een mogelijk nieuwe coronagolf later dit jaar de juridische grondslag van een coronatoegangsbewijs onderzoeken. Dat laat minister Kuipers van Volksgezondheid in de nadere uitwerking van de lange termijn corona-aanpak weten.

Door het vervallen van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 afgelopen mei is er momenteel geen wettelijke grondslag om collectieve verplichtende maatregelen op te leggen voor de bestrijding van corona. Het kabinet werk nu aan een aanpassing van de Wet publieke gezondheid om verplichtende maatregelen voor het bestrijden van infectieziekten door te kunnen voeren.

In het eerste deel van deze aanpassing wil het kabinet een structurele grondslag creëren om bij de infectieziektebestrijding van A-ziekten, waaronder corona, verplichtende maatregelen op te kunnen leggen. Volgens Kuipers kan het coronabewijs van belang zijn bij het tegengaan van corona, maar is niet op voorhand duidelijk of dit ook geldt voor toekomstige epidemieën.

Omdat de eerste aanpassing van de Wet publieke gezondheid is gericht op het creëren van structurele grondslagen voor maatregelen voor de bestrijding van epidemieën in het algemeen, is het coronatoegangsbewijs hierin niet opgenomen. Het kabinet zegt de komende tijd met sectoren in gesprek te gaan om te kijken of het coronabewijs in bepaalde omstandigheden een gewenste maatregel kan zijn. In het verlengde daarvan wordt gekeken of hiervoor een aanvullende wettelijke grondslag nodig is. Iets dat het kabinet zal onderzoeken.

Reacties (13)
13-06-2022, 14:30 door majortom
Wat blijft het kabinet toch volharden in het toepassen van een CTB. Enkel ingevoerd om vaccinatiedruk/dwang uit te oefenen. Zelfs schadelijk voor de volksgezondheid (onterecht gevoel van "veiligheid" icm daardoor aangepast gedrag). Zou er soms een dubbele agenda zijn?
13-06-2022, 15:05 door Anoniem
Niet nodig: die is er niet. Grondwet, EVRM, Neurenberg code.

Graag gedaan.
13-06-2022, 15:24 door Anoniem
Kan je ondertussen al tegen de verschillende omikron varianten ingeënt worden? Of is het nog steeds tegen de Wuhan variant?

Als de booster tegen de Wuhan variant is, zal het CTB niet goed werken zoals Erik van Straten uitgebreid heeft beargumenteerd in het forum hier.
13-06-2022, 17:00 door Anoniem
Zou er soms een dubbele agenda zijn?
Natuurlijk is die er. Als er iets 'voortvarend' wordt opgepakt bij de overheid, dan is het nooit in het belang van 'burgers'.
Daarnaast een dreinende peuter die z'n zin niet krijgt: niet iedereen heeft een spuitje gehaald en ik wil ik wil ik wil ik wil.
13-06-2022, 17:12 door Anoniem
De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde eerder dit jaar dat Nederland niet goed is voorbereid op crises, doordat beslissingen niet centraal worden genomen. "Hierdoor moest geïmproviseerd worden om problemen, zoals de evenredige verspreiding van patiënten over ziekenhuizen en de schaarste aan hulpmiddelen het hoofd te bieden."

https://nos.nl/artikel/2432509-coronaplan-kabinet-sectoren-moeten-algemene-maatregelen-voorkomen

Het ministerie van Volksgezondheid krijgt de bevoegdheid om voortaan de regie over te nemen, schrijft het kabinet.
13-06-2022, 17:15 door Anoniem
De langverwachte ‘langetermijnaanpak corona’, waarmee het ministerie van Volksgezondheid het land wil wapenen tegen heroplevingen van het virus, is af. Het is alleen de vraag of het wankele idee om de covidbestrijding voortaan aan de maatschappij zelf over te laten, wel werkt.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-nieuwe-strategie-om-dit-najaar-covid-te-bestrijden-bouwt-voort-op-wankel-idee~b87f274c/

Het ontbreekt het aan een overtuigend antwoord op de vraag wat te doen als de ziekenhuizen toch weer vollopen.
13-06-2022, 19:54 door Anoniem
Ze drammen net zo lang door totdat niemand er meer tegenin gaat.

Ik hou mijn hart vast of je straks inderdaad je baan gaat kunnen verliezen zoals in bv. Frankrijk als je niet mee in de rat race gaat met de dwingende controle....
13-06-2022, 20:07 door Anoniem
Door Anoniem: Niet nodig: die is er niet. Grondwet, EVRM, Neurenberg code.

Graag gedaan.

gezondheid onderdeel in de grondwet bedoel je?

EVRM..=> https://mensenrechten.nl/en/node/2712


Neurenberg => Probeer deze eerst eens te begrijpen, en dan zul je zien, dat dit onzin is icm Covid.
13-06-2022, 23:05 door Hendrik-Jan van Bommel
Door Anoniem: Kan je ondertussen al tegen de verschillende omikron varianten ingeënt worden? Of is het nog steeds tegen de Wuhan variant?

Als de booster tegen de Wuhan variant is, zal het CTB niet goed werken zoals Erik van Straten uitgebreid heeft beargumenteerd in het forum hier.

Dan ben je echt kansloos hoor.
14-06-2022, 10:30 door Anoniem
Ik mis voorwaarden voor wanneer een ziekte a-status af is. Corona was vanwege de bergano-doem beelden op de a-status geplaatst maar die bergamo-doembeelden zijn met omikron definitief ver buiten beeld geraakt!! Wat met de wetteksten nu wordt geprobeerd riekt naar function-creep. Ctb is daarbij disproportioneel.
21-06-2022, 09:48 door Anoniem
Wanneer is het een A- ziekte?
Daar zijn ook vele meningen over.
Opschalen Ziekenhuizen, zou een beter plan zijn.
Geldverspilling noem ik dit onderzoek/plan.
23-06-2022, 21:35 door Xenomatrix
Als ze maar niet weer opnieuw gaan zeveren met die ellendige mondkappen.
04-09-2022, 13:53 door Anoniem
Wel vreemd als je de EMA geluiden beschouwt;

“We moeten oppassen dat we het immuunsysteem niet oververzadigen met herhaalde vaccinaties”. Dr. Marco Cavalieri, hoofd COVID-bestrijding van het EMA.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.