image

Minister vroeg landsadvocaat advies om datacenter Meta te stoppen

vrijdag 17 juni 2022, 14:59 door Redactie, 5 reacties

Minister De Jonge van Volkshuisvesting heeft de landsadvocaat advies gevraagd om de komst van het datacenter van Meta in de gemeente Zeewolde te stoppen. De landsadvocaat liet echter weten dat het op dit moment niet mogelijk is om de eventuele komst van het datacenter door middel van de Wet ruimtelijke ordening of de Gemeentewet te stoppen. Dat stelt De Jonge in een antwoord op vragen van de ChristenUnie.

De minister benadrukt dat de komst van het datacenter geen gelopen race is. "Gezien de uitslag van de recente gemeenteraadsverkiezingen in Zeewolde wil ik graag opnieuw in gesprek met de gemeente over de wenselijkheid van het datacenter, het TNO-rapport over door de gemeente geleverde bijstelling van plannen voor het gebied en eventuele vervolgstappen. Daarbij kan ook een andere ruimtelijke invulling aan de orde komen."

Vorige week presenteerde het kabinet nieuwe regels voor de plaatsing van grote datacenters. Die regels gelden echter alleen voor nieuwe aanvragen van hyperscale datacenters. Vorige week werd ook bekend dat het Rijksvastgoedbedrijf de grond waar de gemeente Zeewolde het datacenter van Meta wil plaatsen voorlopig niet zal verkopen. Dit omdat het plan van de gemeente nog niet aan de gestelde voorwaarden voldoet van maximale duurzaamheid.

ChristenUnie-Kamerlid Grinwis wilde ook van De Jonge weten of de minister bereid is de duurzaamheidseisen verder aan te vullen, zodat het datacenter in Zeewolde de facto geen kans meer maakt om mee te dingen naar de grond. De Jonge ziet dat niet zitten. De voorwaarden voor de verkoop van de grond zijn door zijn voorgangers gesteld."Het zou van onbehoorlijk bestuur getuigen nu nog aanvullende voorwaarden te stellen", aldus de minister. Meta liet na de ontstane ophef weten dat het voorlopig afziet van de bouw van het datacenter.

Reacties (5)
17-06-2022, 15:58 door Anoniem
Goed zo. Wegwezen Mark Sucker, met je enge Feesboek en vieze Meta.
17-06-2022, 18:41 door Anoniem
Door Anoniem: Goed zo. Wegwezen Mark Sucker, met je enge Feesboek en vieze Meta.
Teveel moeite om de juiste namen te schrijven, dan nemen sommige mensen je wel serieus. NU totaal niet.
17-06-2022, 19:03 door Anoniem
Door Anoniem: Goed zo. Wegwezen Mark Sucker, met je enge Feesboek en vieze Meta.

Wel handiger als dat datacenter er al staat en we het voor de halve prijs over kunnen nemen. Want hoeveel die Mark met dat bleke bloempotkapsel al niet uit de markt heeft gedrukt, die kunnen allemaal wel een goedkoop servertje gebruiken. Als ze de moed al niet al tien jaar verloren zijn.
19-06-2022, 19:27 door Anoniem
Facebook is handig voor je persoonlijke data-sharing met de tech-reuzen die er goed geld
mee verdienen maar ook controles door overheden/gemeenten/diensten,
en de burgers controleren elkaar weer en de overheden controleren ons
weer op ons gedrag en op fraude,wat is dan de winst van de facebook gebruiker?
dat een gebruiker gecontroleerd word op zijn/haar gedrag,en wie hij/zij is en moet zijn,
en elkaar de les lezen want we moeten alles van elkaar te weten komen,
facebook is net als roken een verslaving waar gebruikers moeilijk van af komen.

The Matrix
21-06-2022, 09:17 door winux4
Door Anoniem: Goed zo. Wegwezen Mark Sucker, met je enge Feesboek en vieze Meta.

Oh ik dacht dat het Fecesboek heette...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.