image

VS pleit voor internationale grenzeloze aanpak van ransomware

maandag 20 juni 2022, 16:15 door Redactie, 4 reacties

Bij de aanpak van ransomware mogen er geen landsgrenzen meer zijn. In plaats daarvan moeten landen en bedrijfsleven over hun grenzen heen samenwerken, net als de verantwoordelijke cybercriminelen doen, zo stelt de Amerikaanse overheid. Vorige week vond er een workshop in Den Haag plaats waar procureurs-generaal, opsporingsinstanties en experts van bedrijfsleven en ngo's uit 27 landen afkomstig waren.

Volgens assistant attorney general Kenneth Polite van het Amerikaanse ministerie van Justitie maken ransomwaregroepen bij hun operaties gebruik van de infrastructuur die zich in verschillende landen bevindt. Een mailserver in het ene land wordt gebruikt voor communicatie met slachtoffers, terwijl een server in het andere land voor de opslag van gestolen data wordt gebruikt. Vervolgens gebruiken de criminelen een cryptobeurs in weer een ander land voor het verzilveren van het losgeld dat slachtoffer betalen.

Polite stelde in zijn toespraak dat criminelen geen rekening met landsgrenzen houden en autoriteiten op een zelfde manier moeten reageren, namelijk door geen grenzen te erkennen. "Er moeten geen grenzen tussen de private en publieke sector zijn", aldus Polite. "In de strijd tegen ransomware moeten er geen grenzen zijn. Geen grenzen tussen opsporingsdiensten en aanklagers", herhaalde hij vervolgens. Tijdens de workshop werden dan ook best practices gedeeld en gekeken hoe er beter bij de bestrijding van ransomware kan worden samengewerkt.

Deze samenwerking is essentieel, stelde Polite. "Cybercriminelen opereren vanuit landen die zij als veilig beschouwen en buiten het bereik van uitleveringsverdragen zijn. Ze vertrouwen op de scheiding die grenzen hen bieden. Maar onze internationale coördinatie erkent geen grenzen in de strijd tegen misdaad en geeft ze geen schuilplaatsen." Afsluitend riep Polite deelnemende landen en organisaties op nauw samen te blijven werken en informatie en expertise te delen.

Reacties (4)
20-06-2022, 18:01 door Anoniem
Alleen maar symptoonbstrijding want de grote gelegenheidsverschaffer is heilig.
21-06-2022, 07:39 door Anoniem
Gelukkig is de sleepnet data van alle kanten door wet en regelgeving onbeschermd, zo deze laagdrempelig overgepompt zal worden naar een of ander kut land als de VS...
21-06-2022, 11:22 door Anoniem
Ja, dat Amerika al jarenlang geen rekening houdt met grenzen wisten we al, dat ze nu openlijk hier ook vanaf willen om wereldwijde politie te gaan spelen...
Nou heb ik net een NPO serie gekeken even tot hier, en dan krijg ik net als die belgische muzikant zo'n ingeving...
Klinkt dat niet als dat liedje van Rammstein?

Wenn getanzt wird will ich führen, Auch wenn ihr euch alleine dreht, Lasst euch ein wenig kontrollieren, Ich zeige euch wie es richtig geht
21-06-2022, 23:05 door Anoniem
Als het goed uitkomt, kijkt de handhaver weg. Zo dubbel allemaal en altijd al zo dubbel geweest.
Vanaf 2015 bij ons en voorlopig gaat dit niet meer weg, zeker als het mede de economie verstehrt.
De vis begint altijd van de kop af naar de staart toe te rotten. Fatalist of optimist tot in de kist?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.