image

Europol mag van Brussel data niet-verdachte burgers opslaan en verwerken

maandag 27 juni 2022, 17:54 door Redactie, 23 reacties

Europol mag in bepaalde gevallen grote datasets met gegevens van niet-verdachte burgers opslaan en verwerken, zo is mogelijk gemaakt door het aanpassen van een verordening door het Europees Parlement en de Europese Raad. De Europese privacytoezichthouder EDPS is niet blij met de aanpassing en stelt dat die het toezicht verzwakt.

Op dit moment houdt de Europese opsporingsdienst zich niet aan de regels voor het verwerken van persoonsgegevens en is ingrijpen noodzakelijk om de rechten van burgers te beschermen, aldus de EDPS. Onder de Europol Regulation mag de Europese opsporingsdienst data verwerken van personen die een duidelijk vastgestelde relatie met criminele activiteiten hebben. Op deze manier moet worden voorkomen dat Europol gegevens van niet-verdachte personen verwerkt. Europol ontvangt deze data van Europese politiediensten en verwerkt het vervolgens in de eigen systemen.

De hoeveelheid data die Europol ontvangt is echter zo groot dat het niet meteen zonder een assessment onderscheid kan maken tussen personen van wie er duidelijk is vastgesteld dat er een relatie is met criminele activiteiten en niet-verdachte personen. Europol bewaart deze datasets voor lange tijden in de eigen systemen, soms zelfs jaren. De opsporingsdienst kan echter niet garanderen dat deze datasets geen gegevens van niet-verdachte personen bevatten en is daarmee in overtreding van de Europol Regulation, zo laat de EDPS weten.

De Europese privacytoezichthouder sprak Europol hier in september 2020 op aan, aangezien de opslag van data van niet-verdachte personen een risico voor de fundamentele rechten van individuen vormt. Sindsdien heeft Europol verschillende maatregelen getroffen, maar heeft het niet voldaan aan het verzoek van de EDPS om een bewaartermijn voor het filteren van de data in te stellen. Daarop besloot EDPS om in januari in te grijpen. Europol kreeg voortaan zes maanden de tijd om ontvangen datasets te filteren en moet het alle al ontvangen ongefilterde datasets ouder dan zes maanden vernietigen.

Brussel heeft echter besloten om de verordening aan te passen, waardoor Europol in bepaalde gevallen wel grote datasets mag verwerken. Dat leidt volgens de privacytoezichthouder tot een aanzienlijke toename van de hoeveelheid persoonlijke data die de opsporingsdienst opslaat en verwerkt. Dit heeft tot gevolg dat data van niet-verdachte personen op dezelfde manier zal worden verwerkt als die van personen die wel verdacht zijn.

De EDPS betreurt dat de uitbreiding van Europols mandaat niet gecompenseerd is met sterkere databeschermingsmaatregelen. Daarnaast hebben EU-lidstaten met terugwerkende kracht de mogelijkheid om eerder gedeelde datasets te autoriseren. De EDPS heeft naar eigen zeggen grote twijfels over de rechtsgeldigheid van deze retroactieve autorisatie. De aangepaste verordening zorgt er dan ook voor dat Europol de datasets die het van de Europese privacytoezichthouder moest vernietigen niet hoeft te vernietigen. De aangepaste verordening wordt morgen dinsdag 28 juni van kracht.

Reacties (23)
27-06-2022, 18:02 door Anoniem
Wij van brussel,en wie is Wij van de europese unie ?

We weten toch allemaal waar het
naar toe gaat,alles onder toezicht en controle
van de europese unie.

Studenten in zurich
die mogen tijdens hun studie penetreren en hacken
op de mega cloud dienst,de encrypted world based cloud-dienst,
is dit toeval of niet.

Wij van de europese unie willen onze eigen enige clouddienst in europa,
met ingebouwde backdoors voor onze "europese burgers" en waar schijn-encryptie het ultieme doel is.

The Matrix
27-06-2022, 18:11 door Anoniem
Daarop besloot EDPS om in januari in te grijpen. Europol kreeg voortaan zes maanden de tijd om ontvangen datasets te filteren en moet het alle al ontvangen ongefilterde datasets ouder dan zes maanden vernietigen.

Brussel heeft echter besloten om de verordening aan te passen, waardoor Europol in bepaalde gevallen wel grote datasets mag verwerken. Dat leidt volgens de privacytoezichthouder tot een aanzienlijke toename van de hoeveelheid persoonlijke data die de opsporingsdienst opslaat en verwerkt. Dit heeft tot gevolg dat data van niet-verdachte personen op dezelfde manier zal worden verwerkt als die van personen die wel verdacht zijn.

Wat is het toch met politici en het rechtbreien wat krom is.
Europol (of een andere overheidsdienst: bv aidv, mivd, belastingdienst) doet iets wat volgens de wet- en regelgeving niet mag. Ipv dit niet meer te doen, regelen politici vervolgens wel even dat het !! met terugwerkende kracht !! alsnog wel mag.

Als je dit als burger zou flikken heb je zo een boete of gevangenisstraf te pakken.
Dus er wordt (weer eens) met twee maten gemeten.

Hoe kunnen politici nu steeds klagen dat er zo'n groot vertrouwens-kloof tussen politici / overheid aan de ene kant en burgers aan de andere kant is.
Onschudige burgers worden keer op keer genaaid door diezelfde politici.
Met als gevolg dat de kloof weer wat groter geworden is.

Welkom in de vergukllden kooi die EU/Nederland heet.
Iedereen is voortaan een potentiele verdachte die in de systemen van politie of europol kan zitten.

Hoeveel politici zitten daar ook in?
(En wat hebben ze allemaal op hun kerfstok)

Worden de burgers ook geinformeerd dat ze onschuldig in die systemen opgeslagen zitten?
(iets van recht op inzage en recht op vergeten?)
27-06-2022, 18:24 door Anoniem
De machtshonger van EU en de weinige beperkingen die hieraan gesteld worden.
Wie controleert de controleurs?

Die hele EU gaat de EU-burger nog eens flink opbreken,
want nooit in het leven geroepen ten behoeve van de EU-burger.
Net zoals de staten zich weinig gelegen laten liggen aan hun burgers,
en grondwetten niet toetsen en wetten oprekken of gelegenheidswetgeving optuiger om dit te kunnen blijven doen.
27-06-2022, 18:35 door Anoniem
Niet-verdachte burgers. Iedereen dus. Data vergaren dus. Goed bezig.
27-06-2022, 18:42 door Anoniem
Goh, dat zag niemand aan komen he?

AIVD, MIVD en nu Europol kunnen/willen zich niet aan de AVG houden. Dus worden de wetten maar aangepast. Gefeliciteerd, wij zijn nu allemaal crimineel. Met terug werkende kracht!

Maar het mooiste is nog dat iedereen 10 jaar terug brulde we moeten meer data hebben om goede beslissingen te nemen en criminelen op te sporen. En nu, kunnen ze het niet verwerken, en komen ze er in om. Maar wordt er nu meer criminaliteit opgespoord? Is er minder criminaliteit? Ik merk het niet.

De datahonger van overheden en opsporingsdiensten moet eens ophouden. Ze kunnen het gewoon niet aan. En door meer data, zijn ze langer bezig, en worden er minder zaken afgehandeld. Dus het helpt helemaal niets.

En laten we dan nog eens terug denken een WO2. De Duitsers waren maar wat blij met onze zeer goede bevolkingsregister. Konden ze heel makkelijk mensen opsporen die ze niet mochten. En een paar jaar geleden dus in Afghanistan. Mooi digitaal systeem met alle burgers erin. Zeer mooi voor de taliban.

Dus, laten we wat minder data gaan verzamelen, en meer gezond verstand gebruiken.

TheYOSH
27-06-2022, 21:27 door Anoniem
Tja zo wordt de EU net zulke spionage staat als de stasi vroeger in de DDR,die kant moeten we toch niet op?.
27-06-2022, 21:39 door Anoniem
Vermijd het internet en de telefoon zoveel als mogelijk.
Er zijn veel leukere en nuttiger dingen te doen in ons toch al veel te korte leven.
En je geestelijke gezondheid is het belangrijkste wat je hebt.
Paranoia lijdt tot uiteindelijk tot totalitaire regimes, oorlog en kernwapens.
27-06-2022, 22:12 door Anoniem
Waar kan ik me opgeven om mijn data te laten opslaan door Europol? Maar nog veel belangrijker, wat krijg ik er voor terug als blijkt dat ik eigenlijk veel te netjes ben geweest, en nog nooit als verwarde persoon de Telegraaf in ben gegaan, al die jaren? Belastingkorting? Vrij reizen met de trein? Automatisch een lintje met koekhapdag? Eén avond voorsprong met de avondvierdaagse? In artikel 1 opgenomen worden van de grondwet? Vrijstelling van dienstplicht? Recht op dezelfde uitkering als kamerleden en wetenschappers in plaats van zo een lullige bijstandsuitkering? Voorrang op de intensive care?

Of ben ik al die jaren zo idioot braaf geweest maar daardoor nu nog verdachter dan voorheen?

Zegt u het maar. Ik blijf het positief zien. Gewoon sigaretten kopen zonder ingebakken mening=belasting, daar zou ik al een moord voor doen.
28-06-2022, 00:51 door Anoniem
Klinkt als 'hoarding'.

Hoarding disorder is a persistent difficulty discarding or parting with possessions because of a perceived need to save them. A person with hoarding disorder experiences distress at the thought of getting rid of the items. Excessive accumulation of items, regardless of actual value, occurs.
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hoarding-disorder/symptoms-causes/syc-20356056
28-06-2022, 08:15 door Anoniem
Door Anoniem: Vermijd het internet en de telefoon zoveel als mogelijk.
Er zijn veel leukere en nuttiger dingen te doen in ons toch al veel te korte leven.
En je geestelijke gezondheid is het belangrijkste wat je hebt.
Paranoia lijdt tot uiteindelijk tot totalitaire regimes, oorlog en kernwapens.

Daarom zit je op security.nl :-)

Doe je zelf wel wat je belijdt?
28-06-2022, 08:53 door Anoniem
Ik begin zo langzamerhand de Brexit te begrijpen.
Tijd dat dit hier ook gaat gebeuren.
28-06-2022, 09:01 door Anoniem
Door Anoniem: Vermijd het internet en de telefoon zoveel als mogelijk.
Er zijn veel leukere en nuttiger dingen te doen in ons toch al veel te korte leven.
En je geestelijke gezondheid is het belangrijkste wat je hebt.
Paranoia lijdt tot uiteindelijk tot totalitaire regimes, oorlog en kernwapens.
Helemaal mee eens. Ik vraag me alleen af wie daar nog het doorzettingsvermogen en het lef er voor heeft.
28-06-2022, 09:07 door Anoniem
Door Anoniem: Tja zo wordt de EU net zulke spionage staat als de stasi vroeger in de DDR,die kant moeten we toch niet op?.
Kennelijk wel. Ze maken ons klaar voor Snowden en ze doen helemaal niets eraan om dit te voorkomen.
28-06-2022, 10:52 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Vermijd het internet en de telefoon zoveel als mogelijk.
Er zijn veel leukere en nuttiger dingen te doen in ons toch al veel te korte leven.
En je geestelijke gezondheid is het belangrijkste wat je hebt.
Paranoia lijdt tot uiteindelijk tot totalitaire regimes, oorlog en kernwapens.

Daarom zit je op security.nl :-)

Doe je zelf wel wat je belijdt?
Door Anoniem:
Door Anoniem: Vermijd het internet en de telefoon zoveel als mogelijk.
Er zijn veel leukere en nuttiger dingen te doen in ons toch al veel te korte leven.
En je geestelijke gezondheid is het belangrijkste wat je hebt.
Paranoia lijdt tot uiteindelijk tot totalitaire regimes, oorlog en kernwapens.

Daarom zit je op security.nl :-)

Doe je zelf wel wat je belijdt?

Ja ik weet het , een schrijffout maar ik kon het niet meer corrigeren. :-)
28-06-2022, 11:49 door Anoniem
Welkom in 1984.
28-06-2022, 12:29 door Anoniem
Door Anoniem: Waar kan ik me opgeven om mijn data te laten opslaan door Europol? Maar nog veel belangrijker, wat krijg ik er voor terug als blijkt dat ik eigenlijk veel te netjes ben geweest, en nog nooit als verwarde persoon de Telegraaf in ben gegaan, al die jaren? Belastingkorting? Vrij reizen met de trein? Automatisch een lintje met koekhapdag? Eén avond voorsprong met de avondvierdaagse? In artikel 1 opgenomen worden van de grondwet? Vrijstelling van dienstplicht? Recht op dezelfde uitkering als kamerleden en wetenschappers in plaats van zo een lullige bijstandsuitkering? Voorrang op de intensive care?

Of ben ik al die jaren zo idioot braaf geweest maar daardoor nu nog verdachter dan voorheen?

Zegt u het maar. Ik blijf het positief zien. Gewoon sigaretten kopen zonder ingebakken mening=belasting, daar zou ik al een moord voor doen.

U blijft gewoon uw normale rekeningen betalen... Ze komen pas extra halen als u lastig bent (daarna heeft iemand altijd wel iets om te verbergen)
28-06-2022, 12:41 door Anoniem
De EU is niet veel beter dan de totalitaire staten. Censuur in de EU is een feit, dataverzameling van iedereen is een feit. Maar in de EU mag het omdat het zogenaamde democratieen zijn. De domheid van de meeste politici is bedroevend. De G7 zit lachend bij elkaar grapjes te maken terwijl ze de wapens leveren waarmee Oekrainers welbewust de dood worden ingestuurd onder het bewind van de acteur en zijn gehele filmcrew. Wat een triest gebeuren.
28-06-2022, 15:19 door Anoniem
Door Anoniem: Wij van brussel,en wie is Wij van de europese unie ?

We weten toch allemaal waar het
naar toe gaat,alles onder toezicht en controle
van de europese unie.

Studenten in zurich
die mogen tijdens hun studie penetreren en hacken
op de mega cloud dienst,de encrypted world based cloud-dienst,
is dit toeval of niet.

Wij van de europese unie willen onze eigen enige clouddienst in europa,
met ingebouwde backdoors voor onze "europese burgers" en waar schijn-encryptie het ultieme doel is.

The Matrix

Waar heb je het over?
28-06-2022, 23:31 door Anoniem
Op dit moment houdt de Europese opsporingsdienst zich niet aan de regels voor het verwerken van persoonsgegevens en is ingrijpen noodzakelijk om de rechten van burgers te beschermen, aldus de EDPS. . . . De Europese privacytoezichthouder sprak Europol hier in september 2020 op aan, aangezien de opslag van data van niet-verdachte personen een risico voor de fundamentele rechten van individuen vormt. . . . . . Brussel heeft echter besloten om de verordening aan te passen, waardoor Europol in bepaalde gevallen wel grote datasets mag verwerken. . . . . . Dit heeft tot gevolg dat data van niet-verdachte personen op dezelfde manier zal worden verwerkt als die van personen die wel verdacht zijn.
We moeten allemaal bij de EU want de EU beschermt "the rule of law".
Spelfoutje. Moet zijn: "the law of rule".
Zolang deze data-graaiende dictatuur een feit is, is het ieders goed recht alles te ontduiken en te ontwijken.
De EDPS betreurt dat de uitbreiding van Europols mandaat niet gecompenseerd is met sterkere databeschermingsmaatregelen. Daarnaast hebben EU-lidstaten met terugwerkende kracht de mogelijkheid om eerder gedeelde datasets te autoriseren. De EDPS heeft naar eigen zeggen grote twijfels over de rechtsgeldigheid van deze retroactieve autorisatie. De aangepaste verordening zorgt er dan ook voor dat Europol de datasets die het van de Europese privacytoezichthouder moest vernietigen niet hoeft te vernietigen. De aangepaste verordening wordt morgen dinsdag 28 juni van kracht.
Onze dictators hebben overal schijt aan.
Wij moeten dus ook schijt hebben aan hen.
29-06-2022, 14:29 door Anoniem
Door Anoniem:Wat is het toch met politici en het rechtbreien wat krom is.

Nou ja, wat krom is, blijft krom, tenzij de regels van het universum zouden veranderen en daar is weinig kans op. Je kan mensen wel voorhouden dat het dan misschien krom is, maar dan zegt Brussel dat het toch goed ("voor ons") is, en dan gaan we allemaal weer slapen. Iets met "stemvee" en "geen andere keuze durven te maken".
30-06-2022, 13:54 door Anoniem
De cloud is meer dan een 'dienst', het is een fundament van een totalitair beleidsmodel.
04-07-2022, 12:45 door Anoniem
Dit gebeurt constant met inlichtingendiensten, politie en alles veiligheid. Europol weet niet wie wel/niet verdacht zijn, dus ze hebben een probleem met datakwaliteit. Dit wil je bij de bron verbeteren, dusde nationale politiediensten moeten dit kunnen aantonen. In plaats daarvan wordt het noodzakelijk geacht, ofwel de investering in privacy is de moeite niet waard. En dan ook nog terugwerkend, zodat ze de zooi uit het verleden niet op hoeven te ruimen.
10-07-2022, 18:52 door Anoniem
En dan gaat men die data delen met Interpol, VS en UK - zonder onze toelating! Burgers protesteer!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.