image

Hoge Raad staat gebruik van data cryptotelefoons toe als bewijs in strafzaak

dinsdag 28 juni 2022, 17:15 door Redactie, 3 reacties

Berichten die zijn uitgewisseld via cryptotelefoons van het Nederlandse bedrijf Ennetcom mogen als bewijs in een strafzaak worden gebruikt, zo heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. De servers die Ennetcom voor de versleutelde berichtendienst gebruikte stonden in Canada.

De Canadese autoriteiten maakten kopieën van de Ennetcom-servers en deelden die met de Nederlandse autoriteiten. Het ging om terabytes aan informatie, waaronder miljoenen versleutelde berichten. Het Team High Tech Crime van de politie wist deze berichten te ontsleutelen, wat miljoenen berichten opleverde die tot wel 2011 teruggingen.

In de betreffende strafzaak waarover de Hoge Raad nu heeft geoordeeld stond een verdachte terecht voor de moord van een man die in 2016 in IJsselstein werd doodgeschoten. Kort na zijn aanhouding werden cryptotelefoons aangetroffen. Het gerechtshof gebruikte de uit Canada afkomstig zijnde Ennetcomdata voor het bewijs en legde aan de verdachte en een medeverdachte gevangenisstraffen van 22 jaar op. Tegen deze uitspraak van het gerechtshof stelde de verdachte beroep in cassatie in bij de Hoge Raad. De medeverdachte deed dat niet.

In cassatie stond de rechtmatigheid van het uit Canada verkrijgen en het voor het bewijs gebruiken van de Ennetcom-data centraal. Daarnaast ging het over de afwijzing van het verzoek van de verdediging om inzage in alle Ennetcom-data te krijgen. De Hoge Raad oordeelt dat de manier waarop de data is verkregen niet onjuist of onbegrijpelijk is en dat de gang van zaken niet in strijd is met het Wetboek van Strafvordering of met het Nederlandse wettelijke systeem.

Ook stelt de Hoge Raad dat de verdediging geen inzage hoeft te krijgen in alle Ennetcom-data. Met machtiging van de rechter-commissaris zijn door het Openbaar Ministerie de Ennetcom-data die op de strafzaak betrekking hebben aan het dossier toegevoegd. Het verzoek van de verdediging had betrekking op datasets die zijn gegenereerd voor onderzoek in andere strafzaken. Volgens de Hoge Raad is het niet verlenen van inzage van alle Ennetcom-data aan de verdediging niet onrechtmatig en stelt dat de eerdere beslissing van het hof terecht is. Met het oordeel van de Hoge Raad is de veroordeling van de verdachte en de opgelegde gevangenisstraf definitief.

Reacties (3)
28-06-2022, 23:03 door Anoniem
Duidelijk en helder vonnis. Het zou overigens voor de bewijskracht nog mooier zijn als er een verklaring bij die data zat dat er tussen copy en paste van al die terabytes geen edit heeft plaatsgevonden noch had kunnen plaatsvinden. Door een onafhankelijke en beëdigde deskundige. Dat vak bestaat volgens mij nog niet maar met die geweldige vangst van ennetcom (ennetniet.com haha) en de vele appeltje-eitje zaken die dat heeft opgeleverd, tijd om daar es een keer over te koppiekrabben om dat uit te vinden. Ook handig voor de rechter want die hoeft dan in zijn vrije tijd geen vi meer te leren.
29-06-2022, 05:00 door Anoniem
Wederom het bewijs dat de Nederlandse rechtsstaat serieus onderheven is aan inflatiie. Je ziet het aan alles.
29-06-2022, 17:46 door Anoniem
Door Anoniem: Door een onafhankelijke en beëdigde deskundige. Dat vak bestaat volgens mij nog niet

Het vak bestaat: de Register IT-auditor, geregistreerd bij NOREA, moet aan dezelfde eisen voldoen als de accountant. Meer onafhankelijk en beëdigd krijg je in NL niet. Als die tevens een technische vooropleiding heeft, dan kom je een heel eind.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.