image

Minister: privacyschending bij Amerikaanse clouddiensten niet vanzelfsprekend

donderdag 30 juni 2022, 12:38 door Redactie, 11 reacties

Het is niet vanzelfsprekend dat het gebruik van Amerikaanse clouddiensten een privacyschending oplevert, zo stelt minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. De bewindsvrouw reageerde op vragen van D66 over het onderzoek van de Haagse Privacy Company dat het gebruik van Microsoft Teams, OneDrive en SharePoint door de Rijksoverheid en universiteiten verschillende privacyrisico's met zich meebrengt en dat organisaties geen gevoelige of bijzondere persoonsgegevens via Teams mogen uitwisselen.

Volgens Yesilgöz is het van belang om te benadrukken dat het onderzoek (DPIA) niet aangeeft dat er geen gebruik meer gemaakt kan worden van Microsofts-clouddiensten. "Er worden risico’s gesignaleerd die raken aan de toegang tot overheidsdiensten, maar ook oplossingen geïdentificeerd om dit risico te mitigeren", aldus de minister. "Er kunnen op basis van de DPIA over deze clouddienst geen algemene conclusies worden getrokken over alle Amerikaanse clouddiensten en de relatie met inlichtingendiensten."

D66-Kamerlid Van Ginneken had Yesilgöz gevraagd of ze het ermee eens is dat het gebruik van Amerikaanse clouddiensten zoals die van Microsoft een inbreuk op de privacy van de Nederlandse burgers tot gevolg kan hebben. De minister zegt te begrijpen dat er specifieke zorgen bestaan over de privacyrisico’s bij het gebruik van Amerikaanse clouddiensten.

"Het gaat mij echter te ver om te stellen dat het gebruik van 'Amerikaanse Clouddiensten' per definitie een privacyschending oplevert. We hebben in EU-verband strikte regels om onze privacy te beschermen, specifiek ook via de Algemene verordening gegevensbescherming. Daar moeten alle partijen die zich aan houden, ook Amerikaanse clouddiensten die onder het AVG-regime persoonsgegevens verwerken. Per geval moet worden bezien of en hoe deze diensten rechtmatig gebruikt kunnen worden", voegt Yesilgöz toe.

End to end encryptie Microsoft Teams

Eén van de kritiekpunten van de Privacy Company was dat Microsoft moet bekendmaken wanneer end-to-end encryptie voor alle uitwisselingen binnen Teams beschikbaar is. Daarover laat de minister weten dat de Rijksoverheid bij Microsoft erop zal aandringen dat end to end encryptie voor groepsgesprekken in Teams wordt gerealiseerd, zodat het programma ook geschikt kan worden gemaakt voor het verwerken van bijzondere persoonsgegevens in het geval daarvoor een juridische grondslag aanwezig is bij de organisatie die Microsoft Teams inzet.

Reacties (11)
30-06-2022, 12:53 door Anoniem
Een weigering van de minister om serieus iets te doen voor privacy, verpakt in vaagheden.
Kennelijk moeten onze Amerikaanse overlords tevreden worden gehouden.
30-06-2022, 13:21 door Anoniem
Privacy bij Amerikaanse clouddiensten niet vanzelfsprekend nee.
30-06-2022, 13:25 door Anoniem
Iets met 9 ogen.
30-06-2022, 13:52 door Anoniem
Men vergist zich graag als het over Amerikaans producten en diensten gaat. De consistente onveiligheid is wellicht de meest openlijk gecultiveerde business development driver in de geschiedenis. Waarom ? Voor de leek is een patch als een zoete droom, je kan haast van een break-patch hypnose of zelfs break-patch verslaving spreken.

De cloud is een zoveelste uitwas van de insecurity-doctrine waar de horden GRC types vrij van enige technische bekwaamheid zich graag volledig aan over geven. Cloud providers kan je best vergelijken met een virtueel land met geheel eigen legale en juridische context waar eigenlijk niemand echt grip op heeft. Het zijn vehicles gebouwd op gebakken lucht en vooral veel politiek invloed. Vehicles ook welke de surveillance cultuur moeiteloos aan het grote publiek opgelepeld krijgen.

Allemaal onder het mom van veiligheid terwijl er net meer onveiligheid wordt verkocht. Schapen en blaffende honden zeg maar.

De voorbije twintig jaar hebben bedrijven als Microsoft en IBM en ook de andere big tech bedrijven er alles aan gedaan om zoveel mogelijk impact te veroorzaken met zo weinig mogelijk effectieve veiligheid. Je kan haast stellen dat de wereld momenteel helemaal aan hun grillen is overgeleverd.

De cloud is een totalitair systeem zonder respect voor privacy en autonoom bestuur.
30-06-2022, 14:07 door Anoniem
Minister: privacyschending bij Amerikaanse clouddiensten niet vanzelfsprekend
Bij de Nederlandse overheid helaas wel.

Maar goed, deze minister geeft er blijk van geen enkele kennis van zaken te hebben. Zoals een minister betaamt.
30-06-2022, 14:30 door Anoniem
Wij hebben de Europese cloud-diensten in opmars,
iedereen in europa naar de cloud !

The Matrix
01-07-2022, 06:40 door Anoniem
Door Anoniem: Wij hebben de Europese cloud-diensten in opmars,
iedereen in europa naar de cloud !

The Matrix

Dat betekent een ander achterdeurtje. niet geen achterdeurtje.
01-07-2022, 06:44 door Anoniem
[qoute]Eén van de kritiekpunten van de Privacy Company was dat Microsoft moet bekendmaken wanneer end-to-end encryptie voor alle uitwisselingen binnen Teams beschikbaar is. Daarover laat de minister weten dat de Rijksoverheid bij Microsoft erop zal aandringen dat end to end encryptie voor groepsgesprekken in Teams wordt gerealiseerd, zodat het programma ook geschikt kan worden gemaakt voor het verwerken van bijzondere persoonsgegevens in het geval daarvoor een juridische grondslag aanwezig is bij de organisatie die Microsoft Teams inzet.[/quote]
LoL.
Was het niet dezelfde overheid (en de kopstukken in de EU) die moeilijk doet over encryptie omdat dan niet meer meegeluisterd/meegekeken kan worden door veiligheidsdiensten.

Of bedoelt de minister encryptie, maar dan wel met een (onbesproken) achterdeurtje.
Dan kunnen de Amerikaanse veilgheidsdiensten ook meteen meeliften. Wel zo makkelijk.
En wie weet, de Russen en Chinezen ook.
01-07-2022, 10:11 door Anoniem
Allemaal schoothondjes die kort keffen.
01-07-2022, 10:25 door Anoniem
Je snapt niet dat de Nederlandse regering zelfs NU nog niet in de gaten heeft dat wie vandaag je vrienden zijn, morgen
best wel eens je vijanden kunnen zijn...
01-07-2022, 16:39 door Anoniem
" Per geval moet worden bezien of "

divide and conquer
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.