image

Maaltijdbezorgdienst Apetito ernstig belemmerd door ransomware-aanval

vrijdag 1 juli 2022, 09:34 door Redactie, 7 reacties

De dienstverlening van de internationale maaltijdbezorgdienst Apetito is deze week ernstig belemmerd door een ransomware-aanval. Apetito produceert en levert maaltijden aan ziekenhuizen, scholen, kinderdagverblijven, bejaardentehuizen, zorginstellingen en particulieren. In het Verenigd Koninkrijk kon het bedrijf afgelopen dinsdag en woensdag geen maaltijden bezorgen en riep klanten op om hiervoor noodplannen te maken.

Verder stelde de Noord-Amerikaanse en Britse tak dat alle bestellingen die na afgelopen vrijdag 19.30 uur zijn gedaan als niet ontvangen moeten worden beschouwd. Ook was het de afgelopen dagen niet mogelijk om bestellingen te plaatsen. Inmiddels meldt Apetito UK & North America dat het de eigen noodplannen voor de maaltijdproductie in werking heeft gesteld en er meer maaltijden worden uitgeleverd, hoewel klanten nog steeds rekening met verstoringen moeten houden (pdf).

De Nederlandse afdeling van Apetito laat weten dat alle bestellingen de afgelopen dagen zo goed als mogelijk is in deze situatie zijn uitgeleverd. "Bovendien hebben we in de tussentijd met nagenoeg al onze klanten contact kunnen hebben en op basis daarvan proberen we de komende periode eenieder zo goed mogelijk van maaltijden te voorzien." Of erbij de aanval persoonsgegevens zijn gestolen is nog niet duidelijk. Er is melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens, wat altijd moet wanneer bestanden met persoonsgegevens zijn versleuteld. Apetito had vorig jaar een omzet van meer dan een miljard euro. Bij het bedrijf werken bijna twaalfduizend mensen.

Image

Reacties (7)
01-07-2022, 11:18 door Anoniem
Lekkere BCP dan.... Als je zo groot bent dan zul he toch wel eens nadenken wat er gebeurd als de systemen uitvallen.

Benieuwd naar het incident response report. Zeker wanneer de woordvoeder over een highly sophisticated attack begint. Het zal wel weer een zachte binnenkant geweest zijn toen men eenmaal een gaatje had gevonden om binnen te dringen....
01-07-2022, 11:21 door Anoniem
Ah, "a highly sophisticated criminal cyber-attack"... waarschijnlijk een medewerker die op de Windows omgeving
een linkje aangeklikt heeft in een mail? Of was het een Office document met een macro?
01-07-2022, 11:53 door walmare
Daar gaan we weer met windows als grote gemene deler.
01-07-2022, 12:26 door Anoniem
Door walmare: Daar gaan we weer met windows als grote gemene deler.
Dit is in de eerste plaats een fout van de netwerkapparatuur die IP pakketjes met malware heeft doorgestuurd.
01-07-2022, 13:24 door buttonius
Door Anoniem 12:26:
Door walmare: Daar gaan we weer met windows als grote gemene deler.
Dit is in de eerste plaats een fout van de netwerkapparatuur die IP pakketjes met malware heeft doorgestuurd.
Wat een gelul over netwerkapparatuur, of was dat een (misplaatste) grap? De netwerkapparatuur heeft hoogstwaarschijnlijk precies gewerkt zoals het moet.
Nergens in het bericht staat iets over Windows; dus dat lijkt ook een aanname die onderbouwing behoeft.
01-07-2022, 14:17 door Anoniem
Door walmare: Daar gaan we weer met windows als grote gemene deler.
of een slechte inrichting?
01-07-2022, 16:17 door Anoniem
Ik denk dat het systeem niet op Windows draait, maar op bijv. een Linux systeem, het nieuws een andere kop had gekregen. Niet dat de servers van Apetito door ransomware gekaapt zijn, maar dat een Linux server (van Apetito) door ransomware gekaapt is. Hetzelfde geldt voor ieder ander systeem dan Winows.

Erik
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.