image

Van Huffelen: Europese digitale identiteit niet bedoeld voor sociaalkredietsysteem

vrijdag 1 juli 2022, 12:44 door Redactie, 16 reacties

Het digitaal Europees identiteitsbewijs zoals de Europese Commissie wil invoeren is niet bedacht om een sociaalkredietsysteem te maken of om gedrag te sturen en burgers kunnen er zelf voor kiezen om gebruik van te maken, zo heeft staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering laten weten. Gisteren vond in de Tweede Kamer een debat over digitale zaken plaats, waarbij ook de Europese digitale identiteit werd besproken.

Het plan is voor de invoering van een digitale identiteit waarmee burgers zich in de gehele Europese Unie kunnen identificeren. Vanuit een speciale wallet-app voor smartphones moeten burgers kunnen aantonen wie ze zijn en elektronische documenten delen. Grote platformen zullen worden verplicht om de nieuwe Europese digitale identiteit te accepteren.

Met name vanuit het Forum voor Democratie (FvD) kwam tijdens het debat felle kritiek op het Europese digitale id. "De techniek maakt het mogelijk om een volwaardig sociaalkredietsysteem op te tuigen om ieder aspect van ons leven onder de volledige controle van overheden en bedrijven te brengen om de mens tot managebaar product te reduceren. Waar je voorheen de deur kon sluiten en een privéleven had zonder overheidsbemoeienis, zonder inmenging van het grootbedrijf, heb je straks Ursula von der Leyen en Jeff Bezos in je broekzak", stelde Kamerlid Jansen.

Volgens Jansen is er geen enkele onderbouwing voor een digitaal identiteitsbewijs en heeft de bevolking er geen behoefte aan. "De enige mensen die dit willen zijn grote internationale retailbedrijven, internetgiganten, banken en overheden, omdat zij er beter van worden, omdat zij er geld mee kunnen verdienen, omdat zij meer macht hebben over ons leven."

Staatssecretaris Van Huffelen reageerde dat burgers niet verplicht worden om de digitale identiteit te gebruiken. "Het is dus heel goed mogelijk en blijft ook mogelijk om, ook als er een wallet is, ook zonder die wallet je leven te blijven leiden en diensten te blijven afnemen, zowel bij de overheid als anderszins." Daarnaast is de identiteit volgens haar niet bedoeld voor een sociaalkredietsysteem. "Het idee van deze identiteit is niet om een sociaalkredietsysteem te maken of om gedrag te sturen. Dat is het allemaal niet. Het is vooral bedoeld om te zorgen dat we zo weinig mogelijk gegevens van iedereen op heel veel plekken hebben."

Op vragen van SP-Kamerlid Leijten liet de staatssecretaris weten dat er geen Europese database komt met alle gegevens van alle EU-burgers. "En helemaal niet iets waarbij die dan te gelde worden gemaakt. Daar gaan we ook zeker niet aan meewerken, als dat een zorg zou zijn. Het is juist de bedoeling dat er helemaal geen data van burgers, persoonsgegevens, te gelde worden gemaakt."

Reacties (16)
01-07-2022, 12:59 door Anoniem
Ik geloof 'r direct op haar blauwe ogen, zullen we maar zeggen.
Je moet tenslotte klein beginnen om het te verkopen.
Eenmaal verplicht kunnen ze het verder uitbouwen naar het beoogde doel.
Totale controle.
Alles wat nooit de bedoeling was hebben ze zo verdraait dat er ontkomen meer aan is.
Dit zal echt niet anders verlopen. Daar loop ik inmiddels te lang voor rond in dit corrupte bananen land.

Om maar een voorbeeld te noemen. Ook iets waar het nooit voor bedoeld was.
https://www.security.nl/posting/759113/CBS+wil+toegang+tot+OV-chipkaartgegevens+voor+maken+van+statistieken
01-07-2022, 13:04 door Anoniem
Nee, nu vast niet zo bedoeld, maar we kennen allemaal de werking van function creep.
01-07-2022, 13:36 door Anoniem
Do you believe Madame Gasket ?!
You'll owne nothing....
01-07-2022, 13:58 door johanw
Ik heb nog een brief van de belastingdienst liggen, met de melding dat het sofinummer echt alleen maaqrr voor communicatie met de belastingdienst is en echt niet een soort algemeen persoonsnummer. Hoe dat afgelopen is is algemeen bekend.
01-07-2022, 14:04 door Pieter Stoffelen
Hij zegt 'digitale identiteit niet bedoeld voor sociaalkredietsysteem', dat is zo vaag geformuleerd dat er morgen zonder problemen een sociaalkredietsysteem mee ingevoerd kan worden..

Laat ze eerst eens formuleren waarom er een digitale identiteit ingevoerd zou moeten worden, en waarom dat niet op andere manieren met minder privacy schendingen zou kunnen. De hele digitale identiteit is één grote privacy schending.
01-07-2022, 14:19 door Anoniem
Jongens, dit is toch gewoon heel handig. Het is gewoon digid, maar dan europees. Stel je voor dat je als nederlander tijdelijk in belgie woont, en je moet je inschrijven als bewoner van de stad daar. Dan is het toch ontzettend handig als dat met zo'n europese digid kan? Ik weet uit ervaring dat dat nu echt veel gezeur want dan moet je met je paspoort langs bij het gemeente huis. En dat is dan maar 1 voorbeeld. Ik zie vooral heel veel voordelen voor burgers. Dat sociaal credit systeem is overigens volledig uit de lucht gegrepen.
01-07-2022, 14:58 door Anoniem
Er kunnen in de toekomst allemaal technische modules
aan gekoppeld worden en argumenten kunnen altijd gewijzigd worden
de europese commissie uit brussel is de baas en niet Van Huffelen.

De digitale infra-structuur wordt gewoon aangelegt,
het Europese digitale identiteit is straks ook nodig om te mogen internetten
het "europese internet"met een europese cloud firewall naar het www,het www is geen vanzelfsprekendheid meer.
Je moet straks inloggen met je Europese digitale identiteit om te mogen internetten,
alle andere technische modules,zoals een sociaalkredietsysteem en andere systemen komen later
welke als eerste komt en welke later zal de tijd leren.

Nu is men bezig meer macht te krijgen over ons "voedsel" milieu-controle,en dat is niet alleen vanwege stikstof
van de boeren af,want het argument nu is het "milieu-klimaatbeleid.
Mensen zijn afhankelijk van voedsel dus en daar willen ze volledige grip op hebben,
het voedsel moet veranderen en wat we moeten en mogen eten als burger ook.

NLNU2022
01-07-2022, 15:00 door Anoniem
Na 4 jaar weer een ander verhaal, zo werkt democratie.
Je weet dat ze samenspannen en er geen keus is.
01-07-2022, 15:24 door Anoniem
Door Anoniem: Jongens, dit is toch gewoon heel handig. Het is gewoon digid, maar dan europees. Stel je voor dat je als nederlander tijdelijk in belgie woont, en je moet je inschrijven als bewoner van de stad daar. Dan is het toch ontzettend handig als dat met zo'n europese digid kan? Ik weet uit ervaring dat dat nu echt veel gezeur want dan moet je met je paspoort langs bij het gemeente huis. En dat is dan maar 1 voorbeeld. Ik zie vooral heel veel voordelen voor burgers. Dat sociaal credit systeem is overigens volledig uit de lucht gegrepen.

Het probleem zit hem oa. in de naam: "Europese Digitale Identiteit"
Dat roept beelden op van het verplicht bij je moeten dragen van een ID-bewijs.


Net zoals in het artikel:

"Vanuit een speciale wallet-app voor smartphones moeten burgers kunnen aantonen wie ze zijn en elektronische documenten delen."

Dit staat haaks op:

"Staatssecretaris Van Huffelen reageerde dat burgers niet verplicht worden om de digitale identiteit te gebruiken."

Beeldvorming en woordkeuze is alles.

En ja, overheden hebben er nogal eens een handje van op eenmaal opgetuigde systemen vervolgens verder uit te breiden en een grotere reikwijdte te geven.

Het aloude: geef ze een vinger en ze nemen je hele hand.
Slechte evaringen uit het verleden :-)
01-07-2022, 18:02 door Anoniem
alleen het digid was niet bedoeld voor bredere inzet stelden zowel minister als organisatie van de digid. Zelfs het klagen door de digid organisatie tegen al die verzoeken van organisaties die ook aan de digid gekoppeld wilden worden was tevergeefs.
We weten nu dat digid misbruikt wordt voor onder andere het corona toegangs bewijs.
01-07-2022, 18:41 door Anoniem
Is dit zoiets als die afwezige drang en dwang om je te laten inenten? Totdat Hugo los ging en de dwang en drang er kwam, want "je hoeft toch niet naar het theater?".

Nee, het is er niet voor bedoeld... maar we gaan het er wel voor gebruiken. Zoals zo vaak funtion creep heeft plaatsgevonden. Handig voor dit en dat, zoals opsporingsdiensten, of cold cases. Bent u toch niet tegen, meneertje? Zelfs als zou zijn gezegd "het wordt NOOIT voor een sociaal kredietsysteem gebruikt", dan nog is dat niets waard in Den Haag. "We moeten het van Brussel toch doorvoeren", "voortschrijdend inzicht doet anders besluiten" etc, en het staat er gewoon toch. Dat krijg je als je maar vaak genoeg liegt en doet waar je zelf danwel Brussel zin in heeft: niemand vertrouwt nog wat je zegt of doet.
02-07-2022, 08:27 door Anoniem
Niet verplicht ze zullen het alleen onmogelijk maken om zonder te kunnen.

Het verschil tussen zachte dwang (de EU) en harde dwang (China,Rusland)
02-07-2022, 10:43 door Anoniem
Welk 'probleem' los je (nou eigenlijk) op met een Europese digitale identiteit?
Het is vooral bedoeld om te zorgen dat we zo weinig mogelijk gegevens van iedereen op heel veel plekken hebben."
Maar dat doen we nu tóch ook niet?
&
tegenstrijdig met het antwoord op een vraag van Leijten's:
...liet de staatssecretaris weten dat er geen Europese database komt met alle gegevens van alle EU-burgers.
of je hebt de gegevens op meerdere plekken of je hebt het in één centrale dB.

en kriebels van deze waar-de-loze belofte :
"... ook zonder die wallet je leven te blijven leiden en diensten te blijven afnemen, zowel bij de overheid als anderszins."

Dat laat me alleen maar denken aan de tijd met de Jonge die 'zogenaamd' geen vaccinatiedrang opdraong tijdens corona, maar het leven van een ongevaccineerde wel moeilijker maakte.
Dus, mag ik dat zwart op wit -met garanties- dat ik over 10 jaar nog op dezelfde manier door het leven kan gaan en dezelfde diensten kan afnemen zonder Europese digitale identiteit; dus dat er naast deze digitale weg er parallel nog steeds een analoge mogelijk blijft ?
02-07-2022, 10:44 door Anoniem
Burgers kunnen er helemaal niet voor kiezen om er gebruik van te maken apps als DigiD, Ockto en iDIN worden je strot doorheen geduwd en je het optionele wat je kan delen is hooguit je telefoonnummer en email adres de rest zal verplicht worden. Dat zie je bij deze apps ook al.
02-07-2022, 17:50 door Anoniem
Straks is het er wel of ben je het verplicht te gebruiken. Tegen die tjd werken de meeste mensen (die hier verantwoordelijk voor zijn) ergens anders, zo niet dan kunnen deze bestuurders weer zeggen dat zij ongemak of buikpijn voelen. En zo komen ze er weer mee weg.
02-07-2022, 22:30 door Anoniem
Alles is in de eerste instantie "vrijwillig", indien je er niet aan mee doet zullen er andere beperkingen zijn. De meeste mensen gaan er gewoon in mee en uiteindelijk zal het verplicht worden, want 2 systemen in de lucht houden is duur.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.