image

Politie houdt verdachten aan voor witwassen crimineel geld EncroChat

maandag 4 juli 2022, 09:59 door Redactie, 6 reacties

De politie heeft drie verdachten aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij cryptotelefoonleverancier EncroChat en crimineel geld voor het bedrijf zouden hebben witgewassen. Dat laat het Openbaar Ministerie tegenover de NOS weten. De afgelopen maanden zouden ook in het buitenland verdachten zijn aangehouden voor betrokkenheid bij EncroChat. Details over de Nederlandse verdachten zijn niet gegeven. Vanwege het lopend onderzoek wil het OM geen nadere mededelingen doen.

EncroChat was een aanbieder van versleutelde communicatie. Het bedrijf leverde internationaal cryptotelefoons waarmee gebruikers versleuteld konden communiceren. Bij deze telefoons waren de camera, microfoon, gps en usb-poort verwijderd. Berichten op het toestel werden automatisch na een bepaalde periode gewist. Daarnaast beschikten de telefoons over een functie die alle informatie na het invoeren van een specifieke pincode wist.

De politie wist in 2020 zo'n 25 miljoen berichten van gebruikers van de chatdienst te onderscheppen. Volgens verschillende media ontwikkelde een Joint Investigation Team dat onder regie stond van de Franse en Nederlandse opsporingsinstanties malware die via een server van EncroChat ongezien op de telefoons van alle 50.000 Encro-klanten werd uitgerold.

De malware onderschepte nieuwe berichten waardoor opsporingsdiensten met gebruikers konden meelezen. Naast het onderscheppen van berichten kon de software van de autoriteiten ook de gps-locatie, opgeslagen berichten, wachtwoorden en andere informatie achterhalen. De verzamelde gegevens werden vervolgens met verschillende opsporingsdiensten gedeeld. Begin dit jaar oordeelde de rechtbank Limburg dat Justitie versleutelde berichten van EncroChat als bewijsmateriaal mag gebruiken.

Reacties (6)
04-07-2022, 10:10 door Anoniem
Welk briefgeheim!?
04-07-2022, 10:37 door Anoniem
Bij deze telefoons waren de camera, microfoon, gps en usb-poort verwijderd.
de software van de autoriteiten ook de gps-locatie, opgeslagen berichten, wachtwoorden en andere informatie achterhalen
Welke van de 2 klopt niet?
04-07-2022, 10:52 door Anoniem
Dus we willen effentjes melden dat er "drie verdachten zijn aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij cryptotelefoonleverancier EncroChat en crimineel geld voor het bedrijf zouden hebben witgewassen."

Maar vanwege het lopend onderzoek kunnen we geen mededelingen doen.

Een beetje zoals de stickers die de politie al meteen ging plakken, "criminaliteit loont niet", terwijl ze op dat moment nog slechts verdachte zijn.
04-07-2022, 13:02 door johanw
Ach, witwassen is tegenwoordig een soort kapstokartikel, als ze verder niks hebben proberen ze dat. Als men zich contant heeft laten betalen door iemand die later een crimineel bleek te zijn kun je al gepakt worden op witwassen.
04-07-2022, 13:18 door Anoniem
Door johanw: Ach, witwassen is tegenwoordig een soort kapstokartikel, als ze verder niks hebben proberen ze dat. Als men zich contant heeft laten betalen door iemand die later een crimineel bleek te zijn kun je al gepakt worden op witwassen.
Dat is toch heel goed? Hopelijk weerhoudt dat nog een paar mensen van het contant laten betalen voor een klus
waarvan ze eigenlijk al het idee hadden dat er een luchtje aan zat!
(effect zal beperkt zijn want ondanks de huilverhalen die hun advocaten houden weten ze natuurlijk best waar ze mee bezig zijn)
04-07-2022, 15:24 door johanw
Door Anoniem:
Dat is toch heel goed? Hopelijk weerhoudt dat nog een paar mensen van het contant laten betalen voor een klus
waarvan ze eigenlijk al het idee hadden dat er een luchtje aan zat!
(effect zal beperkt zijn want ondanks de huilverhalen die hun advocaten houden weten ze natuurlijk best waar ze mee bezig zijn)

Als je een fan bent van totale staatscontrole dan is dat goed ja. Anders niet. Als ik doneer aan de FDF wil ik daarna geen gezeik van een overheid die niet tegen tegenspraak kan.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.