image

Antivirus laat bij deïnstallatie extensies, registersleutels en bestanden achter

dinsdag 5 juli 2022, 11:56 door Redactie, 4 reacties

Bij het verwijderen van antivirussoftware blijven er allerlei registersleutels, bestanden en extensies achter, wat voor problemen bij de installatie van een nieuwe virusscanner kan zorgen, zo stelt het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives. De organisatie roept antivirusleveranciers dan ook op om de functionaliteit van hun uninstallers uit te breiden.

AV-Comparatives voerde onderzoek uit naar de sporen die virusscanners na te zijn verwijderd achterlaten. Net als bij andere software komt het nog altijd voor dat er bestanden of andere verwijzingen na de deinstallatie zijn te vinden. "In het geval van antivirusprogramma's, die diep genesteld zijn in Windows, kan een onvolledige installatie met name problematisch zijn en ervoor zorgen dat nieuwe antivirus niet is te installeren als de installer sporen van het vorige product aantreft", aldus AV-Comparatives.

Daarnaast blijkt dat veel antivirussoftware ook aanvullende software installeert, zoals bijvoorbeeld een wachtwoordmanager, vpn of browserextensie. In het geval van Bitdefender, NortonLifeLock en Vipre bleven er na de deinstallatie honderden megabytes aan bestanden achter. Verder laten de uninstallers van Avira, G Data, K7, Kaspersky, Malwarebytes, McAfee, NortonLifeLock en Trend Micro de eerder geïnstalleerde browserextensie op het systeem staan. Ook laten de virusscanners honderden registersleutels achter.

Naast het uitbreiden van de functionaliteit van de uninstaller stelt AV-Comparatives dat antivirusbedrijven ook meer hulp zouden moeten geven bij het verwijderen van de software. Vier van de zestien antivirusleveranciers geeft geen enkele uitleg over hun uninstaller.

Image

Reacties (4)
05-07-2022, 13:18 door Anoniem
Vaak is er naast de normale "verwijderen" knop uit het Windows Control Panel ook wel een apart verwijdertooltje wat
je van de site kunt downloaden en eenmalig runnen. Dit verwijdert de boel dan wat beter.
Zo iets is vaak al nodig als je DEZELFDE scanner een keer opnieuw zou willen installeren, dus dat maken ze dan wel.
05-07-2022, 15:39 door Anoniem
Gelukkig heb je dat nooit als jouw OS via een packet-systeem werkt.
Haal je de packets weg, dan blijft er niets over.
05-07-2022, 17:44 door Anoniem
Door Anoniem: Gelukkig heb je dat nooit als jouw OS via een packet-systeem werkt.
Haal je de packets weg, dan blijft er niets over.

Jammer, niet per definitie.
Ook package managers laten wel configuraties of andere files achter.

Allicht met een --purge tijdens deinstall te verwijderen.
06-07-2022, 10:00 door Anoniem
Is min of meer de schuld van Microsoft omdat zij een achterdeurtje in hun systeem moesten prikken, beetje vergelijkbaar met hoe de EU een achterdeurtje in crypto wil hebben, waardoor de fabrikanten nogal wat omwegen moesten maken om hun software te laten werken toen Microsoft dat achterdeurtje dicht gooide en iets nieuws verzon.

Hierdoor kan een applicatie zichzelf niet goed verwijderen wanneer het als AV draait..
Daarom hebben de meeste ook appart te downloaden cleaners, iig hebben Norton, McAfee en Kaspersky dat.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.