image

FTC wijst datahandelaren na abortus-uitspraak op illegaal gebruik locatiedata

woensdag 13 juli 2022, 11:59 door Redactie, 4 reacties

De Amerikaanse toezichthouder FTC heeft datahandelaren gewaarschuwd voor het illegaal gebruik en delen van gevoelige gegevens, zoals locatiedata en gezondheidsinformatie. Aanleiding is een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof om het landelijke recht op abortus terug te draaien. De FTC merkt op dat apps en de apparaten die mensen gebruiken allerlei gegevens verzamelen.

"De krachtige combinatie van locatiedata en door gebruikers gegenereerde gezondheidsgegevens zorgt voor nieuwe mogelijkheden die consumenten kunnen schaden", aldus de Amerikaanse toezichthouder. Zo zouden locatiegegevens kunnen worden gebruikt voor het opsporen van vrouwen die een abortuskliniek hebben bezocht. Iets dat geen theorie is. In 2017 werd er in de VS een schikking getroffen met een bedrijf dat via geofencing bezoekers van een abortuskliniek probeerde te bereiken.

De FTC stelt dat misbruik van mobiele locatiegegevens en gezondheidsinformatie, waaronder data over zaken als menstruatie, mensen aan aanzienlijke risico's blootstelt. Ook laat de toezichthouder weten dat claims van bedrijven dat gegevens zijn geanonimiseerd vaak misleidend zijn en het in de praktijk vaak mogelijk blijkt om gebruikers toch te identificeren. Afsluitend waarschuwt de toezichthouder dat bedrijven die gebruikersgegevens misbruiken zullen worden aangepakt en miljoenenboetes tegemoet kunnen zien.

Reacties (4)
13-07-2022, 12:57 door Anoniem
Hoe vaak moet het nog naar voren komen: geef je data nooit prijs. Het doet me denken aan https://www.security.nl/posting/708899/Menstruatie-app+Flo+moet+met+Facebook+en+Google+gedeelde+data+laten+vernietigen.

Of het nou medische data is of niet: als er geld mee te verdienen valt wordt je data verzameld, klaar. Als je apps gebruikt, of "gratis" diensten, of op het web zit, dan wordt je privacygevoelige data gepakt, en ben je de klos. Jouw mening is irrelevant, want je bent geen directe klant van die datagraaiers.

Er bestaat geen uitzondering, en als die er wel is, dan kan die uitzondering er zomaar niet meer zijn na een wisseling van de wacht/ macht bij een bedrijf.
Scherm alles gewoon af, geef valse data op als het kan (nooit problemen mee gehad), en frustreer die info-boeren die alleen uit zijn op eigen gewin. Met hun "betere klantervaring". Opzouten met je klantervaring, als ik écht iets nodig heb zoek ik zelf wel een uurtje voor een geschikt product.
13-07-2022, 14:07 door Anoniem
Amerikaanse vrouwen verwijderen menstruatieapps van hun telefoon.
Better safe than sorry.

https://www.parool.nl/wereld/vrouwen-in-vs-verwijderen-menstruatieapps-data-kunnen-worden-ingezet-als-bewijs-voor-abortus~b2082ecb/
13-07-2022, 16:43 door Anoniem
Door Anoniem: Amerikaanse vrouwen verwijderen menstruatieapps van hun telefoon.

Een nieuwe trend: ´privacy-vluchtelingen' in de VS zoeken in de EU beschutting onder de GDPR wet- en regelgeving:

Veel vrouwen lijken over te stappen naar Stardust, een app die zichzelf neerzet als privacybewuste optie (maar dat volgens critici niet waarmaakt). Afgelopen weekend nam het aantal downloads volgens nieuwssite TechCrunch met 6000 procent toe. De app Clue werd 2200 procent meer gedownload nadat het hoofdkantoor in Berlijn stelde dat de data veilig zijn omdat het bedrijf onder Europese privacyregels valt.

Toch kwam Clue van BioWink GmbH anno 2020 nog niet geheel onbevlekt door de test van PrivacyInternational.org

https://www.security.nl/posting/686051#posting686118


Misschien toch maar weer een echte papieren kalender, potlood en een analoge thermometer gaan gebruiken...
13-07-2022, 18:09 door Anoniem
Er bestaan nog altijd camera's. Dus veel succes geef ik die abortus-klanten niet.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.