image

D66 wil opheldering minister over discriminerende surveillancesoftware

maandag 18 juli 2022, 13:58 door Redactie, 14 reacties

D66 wil opheldering van minister Dijkgraaf van Onderwijs over discriminerende surveillancesoftware. Aanleiding is een bericht over een student van de Vrije Universiteit die in eerste niet door de surveillancesoftware Proctorio werd herkend. De software wordt ingezet bij het afnemen van online examens en tentamens.

De student diende een officiële klacht bij de VU in en vroeg de universiteit te stoppen met het gebruik van de surveillancesoftware. Ze vond dat de VU geen verantwoordelijkheid nam voor de inzet van de software en stapte vervolgens naar het College voor de Rechten van de Mens.

"Bij Proctorio specifiek is aangetoond dat de software gebruik maakt van gezichtsherkenningstechnologie die significant minder goed werkt bij mensen met een donkere huidskleur dan bij mensen met een lichtere huidskleur. In buitenlandse media is er al geschreven over studenten met vergelijkbare ervaringen als die van Pocornie", aldus het Racism and Technology Center. "Toch wordt de software nog altijd gebruikt door onder meer de VU, de UvA, de TU Eindhoven en de Universiteit Twente."

D66 wil nu opheldering van de minister. "Welke mogelijkheden ziet u om ervoor te zorgen dat onderwijsinstellingen zich voor de inkoop of gebruik ervan te vergewissen dat software of technologie in de brede zin geen discriminerende werking heeft?", vraagt Kamerlid Van der Laan, die tevens wil weten welke mogelijkheden Dijkgraaf ziet om ervoor te zorgen dat instellingen in het hoger onderwijs in de toekomst geen discriminerende software of technologie meer gebruiken. De minister heeft drie weken om met een reactie te komen.

Reacties (14)
18-07-2022, 14:10 door gradje71
Typisch D66. Het gaat er helemaal niet over uit dat het systeem surveilleert, het gaat erover uit dat de software discrimineert.
18-07-2022, 14:19 door Anoniem
Ze zou juist blij moeten zijn dat ze niet herkend wordt. Wat een omgekeerde wereld.
18-07-2022, 14:21 door Anoniem
Ik denk dat mensen veel geld overhebben om niet meer herkend te worden en incognito over straat te kunnen gaan.
18-07-2022, 15:09 door Sysosmaster
Door gradje71: Typisch D66. Het gaat er helemaal niet over uit dat het systeem surveilleert, het gaat erover uit dat de software discrimineert.

Protoring = surveilleren... beetje nutteloos om daar tegen te ageren.

En het gebruik er van is dus een andere discussie.... (en ja er zijn betere oplossingen dan de troep die door Proctorio word gemaakt.)
18-07-2022, 15:47 door Anoniem
D66 is zelf zo discriminerend als wat dus wat willen ze nou
18-07-2022, 16:31 door Anoniem
Hoe discrimineert men met een gender-figuur in de sport? Hebben we daar al software voor of is D66 daar ook tegen?
Ze kunnen al niet meer overweg met het doorzetten van hun eigen absurditeiten. Omgekeerde discriminatie regels: wit zwart noemen dus.
18-07-2022, 16:33 door John777
Ik begrijp sowieso niet dat de studenten niet massaal in opstand zijn gekomen toen deze draconische maatregelen zijn ingevoerd.

Zijn de D66 stemmers oververtegenwoordigd onder de studenten? Het lijkt er op, en in dat geval kunnen we onze borst nat maken...
18-07-2022, 16:44 door Anoniem
Typisch weer een gevalletje stemmingmakerij: Mevrouw op TV is donker, gebruikt de software op een Acer laptop met een paar lampen achter zich.. en dan maar weer de discriminatiekaart trekken...
18-07-2022, 18:29 door Anoniem
Door Anoniem: Typisch weer een gevalletje stemmingmakerij: Mevrouw op TV is donker, gebruikt de software op een Acer laptop met een paar lampen achter zich.. en dan maar weer de discriminatiekaart trekken...
Je moet toch wat, als al het andere niet lukt.
18-07-2022, 19:41 door Anoniem
Door John777: Ik begrijp sowieso niet dat de studenten niet massaal in opstand zijn gekomen toen deze draconische maatregelen zijn ingevoerd.

Vanuit de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zijn eind 2021, nog in de coronacrisis, wel degelijk protesten geuit:

https://www.security.nl/posting/734303/LSVb%3A+surveillancesoftware+inbreuk+op+studentenrechten
19-07-2022, 06:52 door gradje71
Door Anoniem:
Door John777: Ik begrijp sowieso niet dat de studenten niet massaal in opstand zijn gekomen toen deze draconische maatregelen zijn ingevoerd.

Vanuit de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zijn eind 2021, nog in de coronacrisis, wel degelijk protesten geuit:

https://www.security.nl/posting/734303/LSVb%3A+surveillancesoftware+inbreuk+op+studentenrechten

Geuit, ja, maar geen massale protesten. Dat is een heel groot verschil. Een verschil dat verschil had kunnen maken. Ik weet niet waarom ze dat niet deden. Het kan toch niet zo zijn dat iedere student het verhaal gelooft? Als dat wel zo is dan zie ik de toekomst somber in.
19-07-2022, 07:37 door Anoniem
Studenten zijn veel lauwer als bijvoorbeeld in 1968. Gepamperd en gestreken zeker.
19-07-2022, 10:47 door Anoniem
Door Anoniem: Studenten zijn veel lauwer als bijvoorbeeld in 1968. Gepamperd en gestreken zeker.

De huidige generatie studenten is veel realistischer en pragmatischer dan de babyboom generatie en hun verwende kroost, die nog eeuwig op kosten van de staatsruif konden studeren. Idealen zijn leuk, maar slagen voor je tentamens is nuttiger dan machteloos tegen de bierkaai protesteren. Want zeg nu zelf: wat hebben al die massale protesten tegen de A27 dwars door de Amelisweerd en tegen de plaatsing van kernkoppen bij Volkel uitgehaald? Helemaal niets.
26-08-2022, 17:19 door Anoniem
Een start-up in Silicon Valley genaamd Sanas heeft een spraaktechnologie ontwikkeld die de accenten van callcenter medewerkers in realtime kan veranderen. Zelf zegt het bedrijf daarmee vooroordelen te willen wegnemen, maar critici vinden dat het toegeeft aan racisme.

https://www.welingelichtekringen.nl/tech/3588104/bedrijf-gebruikt-techniek-om-zwarte-callcentermedewerkers-wit-te-laten-klinken.html
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.