image

CBS: zzp'ers onderaan met updates, antivirus en tweefactorauthenticatie

maandag 18 juli 2022, 15:13 door Redactie, 8 reacties

Als het gaat om het installeren van beveiligingsupdates, draaien van antivirussoftware, versleutelen van data en gebruik van tweefactorauthenticatie staan zzp'ers in vergelijking met andere ondernemingen onderaan, zo stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête onder Nederlandse bedrijven en zelfstandigen zonder personeel. Voor het onderzoek werden twintigduizend aselect getrokken Nederlandse bedrijven van verschillende bedrijfsgrootteklassen en bedrijfscategorieën en 22.000 zzp'ers bevraagd.

Van de bedrijven met meer dan 250 personen zegt 99 procent van antivirussoftware gebruik te maken, tegenover 82 procent van de zzp'ers. Ook als het gaat om tweefactorauthenticatie via software of een hardwaretoken scoren zzp'ers met 38 procent als laatste. Bij ondernemingen met 10 tot 50 personen is dit al 60 procent en bij grote bedrijven met meer dan 250 werknemers is dit zelfs 89 procent.

De enquête laat ook zien dat de meeste zzp'ers hun data niet versleutelen. 31 procent zegt encryptie voor de eigen data toe te passen. Bij ondernemingen met 10 tot 50 personen is dit 47 procent en van de grootste bedrijven zegt maar liefst 85 procent dit te doen. Ondernemers werd ook gevraagd of ze updates voor software en het besturingssysteem installeren. Bij de zzp'ers zegt bijna vier op de vijf dit te doen (79 procent), tegenover 93 procent van de ondernemingen met 10 tot 50 medewerkers en 99 procent van de grote bedrijven.

Image

Reacties (8)
18-07-2022, 15:58 door Anoniem
Cbs het onderzoeks-bureau van de overheid
weet alles al,leuker kunnen we het niet voor je
maken,wel makkelijker.

Nu nog het rapport over de wijken,waar de rijken en de armen en de laag-opgeleiden
wonen,want daar worden ook graag conclusies
en feiten over getrokken tussen arm en rijk,en hoog of laag opgeleid.

NLNU2022
18-07-2022, 20:00 door karma4
https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/nederland-regionaal/geografische-data/gegevens-per-postcode
Er is nog veel meer dan dat.
18-07-2022, 20:31 door Anoniem
Hoe wil je in hemelsnaam statistieken maken zonder data!
18-07-2022, 22:47 door _Martin_
Als het gaat om het installeren van beveiligingsupdates, draaien van antivirussoftware, versleutelen van data en gebruik van tweefactorauthenticatie staan zzp'ers in vergelijking met andere ondernemingen onderaan, zo stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête onder Nederlandse bedrijven en zelfstandigen zonder personeel.
Ik begrijp dat het als niet wenselijk wordt beschouwd, maar ergens vind ik het wel begrijpelijk. De focus ligt op het opbouwen en draaiend houden van het bedrijf. Je kunt niet overal in thuis zijn. Zodra bedrijven iets groter zijn, wordt er pas gekeken naar personeel dat daarvoor verantwoordelijk wordt.
19-07-2022, 11:20 door Anoniem
Als deze ZZP'er hoort dat een klant nog in de Norton- en McAfee fase zit, dan wimpel ik die liever af met een veel te hoge offerte. Die dan overigens niet te hoog is, maar wel vast de enorm veel verloren tijd aan uitleg en nazorg dekt.
19-07-2022, 12:01 door Anoniem
Door Anoniem: Als deze ZZP'er hoort dat een klant nog in de Norton- en McAfee fase zit, dan wimpel ik die liever af met een veel te hoge offerte. Die dan overigens niet te hoog is, maar wel vast de enorm veel verloren tijd aan uitleg en nazorg dekt.
Welke Antivirus heeft dan u voorkeur?
19-07-2022, 14:57 door Anoniem
Van de bedrijven met meer dan 250 personen zegt 99 procent van antivirussoftware gebruik te maken, tegenover 82 procent van de zzp'ers
Gebruiken ze het niet, of weten ze niet dat ze het gebruiken? Eerlijk gezegd denk ik dat laatste.

Zowel bij Windows als Apple Mac zit antivirus ingebakken. Ik denk eerder dat gebruikers die zich niet in IT interesseren dit niet weten en dus 'nee' in de enquête hebben ingevuld. Ik met niet voorstellen dat 18% geen antivirus gebruikt. Dan zouden die gebruikers de ingebouwde antivirus bewust moeten uitschakelen en geen alternatief installeren. Lijkt me sterk....

Ik heb eerder vragen bij de kwaliteit van dit onderzoek.
21-07-2022, 21:38 door Anoniem
de meeste MKBers een ZZPers zijn heel druk bezig met het overleven in dit land (huisje gekocht als jan modaal onlangs?). dat verklaard een heleboel vwb prioriteiten aangaande die 'digi drang'.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.