image

Griekse oppositieleider en Europarlementariër doelwit Predator-spyware

woensdag 27 juli 2022, 14:19 door Redactie, 4 reacties

De Griekse oppositieleider en Europarlementariër Nikos Androulakis is het doelwit geworden van een aanval met de Predator-spyware en heeft hier inmiddels aangifte van gedaan. Androulakis is leider van de Griekse socialistische partij Pasok. Hij ontving een bericht met een link, maar besloot die niet te openen. Tijdens een onderzoek naar spyware op de telefoons van Europarlementariërs werd de aanval opgemerkt, aldus Euractiv.

De door het bedrijf Cytrox ontwikkelde Predator-spyware is vergelijkbaar met de Pegasus-spyware van NSO Group en maakt het mogelijk om slachtoffers op afstand te bespioneren. Zo is het onder andere mogelijk om de microfoon en camera in te schakelen, sms- en chatberichten te lezen, bezochte websites te monitoren en de locatie van het slachtoffer te volgen. Ook het blokkeren van inkomende gesprekken is mogelijk.

Voor de verspreiding van de malware wordt gebruikgemaakt van kwetsbaarheden. Pasok heeft de regering om opheldering gevraagd en wil weten of het de spyware heeft aangeschaft en ingezet. In april van dit jaar werden al vanuit het Europees Parlement vragen aan de Europese Commissie gesteld over berichtgeving dat de Predator-spyware was gebruikt voor het bespioneren van een Griekse journalist.

Reacties (4)
27-07-2022, 14:55 door Anoniem
Ach, beetje huilie huilie doen als ze getapt, gevolgd en bespied worden...
Waar waren ze toen overal camera's naast de weg geplaatst werden, toen de SOS tracker en black-box in auto's verplicht werd?
Waar waren ze toen apple berichten moest scannen? Waar toen de encryptie gelekt moest worden, enz enz..

Pas wanneer het NIMBY's worden, dan weten ze wat ze europa aangedaan hebben...
27-07-2022, 19:24 door Anoniem
Grote kans dat dit geen voorstander van cameras etc is.
31-07-2022, 22:27 door Anoniem
Zou daar Erdogan kunnen achter zitten? Of de concullega's van in Griekenland. Tal van redenen zijn mogelijk natuurlijk.
07-11-2022, 10:53 door Anoniem
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.