image

Overheid lekt gevoelige gegevens tientallen gedupeerden toeslagenaffaire

donderdag 28 juli 2022, 10:28 door Redactie, 12 reacties

De overheid heeft van tientallen gedupeerden van de toeslagenaffaire persoonsgevoelige informatie gelekt, zo heeft staatssecretaris De Vries van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Het gaat om datalekken die zich voordeden bij het verstrekken van dossiers en een aanval op een ict-omgeving van Sociale Banken Nederland (SBN).

De Belastingdienst is bezig om duizenden ouders die zijn getroffen door de problemen met de kinderopvangtoeslag te compenseren. Periodiek geeft De Vries een update over de voortgang van deze hersteloperatie. In april meldde de staatssecretaris dat in een periode van halverwege mei tot halverwege november vorig jaar niet altijd alle gevoelige informatie is gelakt uit hersteldossiers die aan ouders zijn verstrekt. Het gaat om burgerservicenummers van andere burgers en om persoonsinformatie van medewerkers.

De hersteldossiers bevatten alle informatie uit het verleden waar de Belastingdienst over beschikt en worden gebruikt om te bepalen voor welke regelingen iemand in aanmerking komt. Bij 73 van de 274 onderzochte hersteldossiers bleek dat er persoonsgevoelige informatie is blijven staan. Dit is volgens De Vries veroorzaakt doordat de afgesproken controle op de opgeleverde gelakte dossiers onvoldoende heeft plaatsgevonden. Door een aanpassing in de werkwijze sinds 15 november 2021 is er geen gevoelige informatie meer blijven staan in de verstrekte hersteldossiers.

Volgens de staatssecretaris is er telefonisch contact gezocht met alle medewerkers en burgers van wie er persoonsgegevens zijn gelekt en is het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Vanwege het datalek besloot De Vries om nader onderzoek te doen naar dossiers die aan ouders worden verstrekt in de bezwaarprocedure en dossiers die met de Nationale Ombudsman worden gedeeld naar aanleiding van klachten.

Dat onderzoek heeft nu plaatsgevonden, zo laat de staatssecretaris in een nieuwe update weten. "Bij de dossiers voor de Nationale Ombudsman zijn geen datalekken geconstateerd. Bij de bezwaardossiers is uit een steekproef gebleken dat ook in een aantal van deze dossiers persoonsgevoelige informatie is blijven staan." Alle 247 bezwaardossiers worden momenteel onderzocht om vast te stellen in welke dossiers hier sprake van is.

Datalek ict-omgeving SBN

Daarnaast heeft zich ook een datalek met gegevens van gedupeerden voorgedaan bij Sociale Banken Nederland. SBN helpt gedupeerden van de toeslagenaffaire bij het afbetalen van private schulden. Hiervoor wordt onder andere gewerkt aan een project met de naam 'al betaalde schulden'. In voorbereiding op de lancering vindt er eerst een proef plaats. Aanvallers zijn in mei erin geslaagd om toegang te krijgen tot de server waarop het proefproject draait en hadden zo toegang tot de gegevens van zeven gedupeerden die aan de proef deelnemen. Het datalek is zowel bij de betreffende ouders als de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld.

Reacties (12)
28-07-2022, 10:44 door Anoniem
Nou wat maakt het uit dan, alles is toch zwartgelakt.
V88ze h8ft8rs.
28-07-2022, 10:47 door Open source gebruiker
Het houd maar niet op,
de overheid blijft de gedupeerden van de toeslagen affaire maar koeieneren.
28-07-2022, 11:25 door Anoniem
Dat krijg je er nu van als je een systeem zo complex maakt.

Zorgtoeslag is net zo'n puinzooi. Dan heb je er wel recht op, dan weer niet. Dan moet je een paar keer per jaar een glazen bol hebben en doorgeven wat je inkomen in de toekomst zal zijn. Dan blijkt dat ze nieuwe informatie hebben waardoor de berekening niet meer klopt. Dan verekenen ze het met de (mogelijk te ontvangen) toeslag in de toekomst en een andere keer krijg je 3x per jaar een acceptgiro met telkens een ander bedrag om terug te betalen.

En waarom moet een burger constant als een kleuterjuffrouw tussen Belastingdienst - Toeslagen en Belastingdienst - Inkomstenbelasting zitten, als die afdelingen onderling zelf salarisinformatie kan uitwisselen?

Wie betaald die leverensjaren dat burgers bezig zijn om werk van de belastingdienst uit te voeren en al hun fouten te repareren?

Snappen ze zelf nog wel wat ze aan het doen zijn...?
28-07-2022, 12:22 door Anoniem
We maken het onszelf als maatschappij onmogelijk met de regeldruk. Privacyregelgeving, toeslagenstelsel, compensatieregelingen; het is onwerkbaar. En dan komt de OPHEF er ook nog overheen. Die ambtenaren zullen daar toch ook dagelijks met tegenzin naar hun werk gaan? Maar iemand moet het doen...
28-07-2022, 12:29 door Anoniem
Men gaat 'gewoon' door, wat heet, demissionair.of niet, Sch**t hebbende aan alles en iedereen, behalve degenen die aansturen, hier en van elders, politiek en ambtelijk en vooral corporatoneel. En loop niet uit de pas, want je bent alles kwijt. U stemt er toch voor en op. Nou dan, niet zeuren. Het wordt nog wel een graadje gekker.
28-07-2022, 13:10 door karma4 - Bijgewerkt: 28-07-2022, 13:12
Door Anoniem: Dat krijg je er nu van als je een systeem zo complex maakt.
...
Wie betaald die levensjaren dat burgers bezig zijn om werk van de belastingdienst uit te voeren en al hun fouten te repareren? Snappen ze zelf nog wel wat ze aan het doen zijn...?

Daarvoor moet je bij de 2e kamer zijn. Die zijn verantwoordelijk voor de wetgeving en de opdracht wie het moet gaan uitvoeren. Verwonderlijk vinden politici dat uitvoering en praktijk niet hun probleem is tenzij er media ophef is. De selectie van politieke leiders lijkt via het studentenleven (de vereniging te gaan corps - minerva). Weinig hoop op verbetering.

Wel typisch die hersteloperatie zou simpel zijn, blijkt niet zo te zijn. Journalisten veel ophef dat er van alles weggelakt is "daar wordt wat geheimgehouden", blijkt niet zo te zijn. Nu onterecht niet weggelakt.
28-07-2022, 14:29 door Anoniem
De overheid is net een oude experimenteerdoos van Philips!
28-07-2022, 15:04 door Anoniem
Als overheden het "bijna niet meer weten" hoe te handelen
in een steeds drukker wordende technisch ingewikkelde digitale maatschappij
dan is een vermoeden wat ik heb, toch dreiging van maatschappelijke sociale onrust
en een burger-oorlog een reele risico-factor

The Matrix
28-07-2022, 17:13 door Anoniem
Door Anoniem: De overheid is net een oude experimenteerdoos van Philips!

Ja die begint ook na een aantal jaren aan alle kanten batterijvloeistof te lekken. Het plastic plus stickertjes verkleuren binnen een jaar.

Ik zie de parallelen wel.
29-07-2022, 02:40 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De overheid is net een oude experimenteerdoos van Philips!

Ja die begint ook na een aantal jaren aan alle kanten batterijvloeistof te lekken. Het plastic plus stickertjes verkleuren binnen een jaar.

Ik zie de parallelen wel.

Er zat een systeem in die dozen. Net als in de overheid tot nu toe.

http://www.sjelab.nl/sjelab.htm
29-07-2022, 11:57 door Saph
Heb je die hele affaire doorgemaakt krijg je nog een trap na.
31-07-2022, 11:35 door PJW9779
Het hele Toeslagen-dossier is één grote faal.
Aukje mag nu eindelijk wel eens wat voortvarender optreden. Dit loopt nu al jaren zo.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.