Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

FIOD: "Aanhouding verdachte ontwikkelaar van Tornado Cash"

12-08-2022, 17:05 door Anoniem, 5 reacties
"De FIOD heeft op woensdag 10 augustus in Amsterdam een 29-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het verhullen van criminele geldstromen en het faciliteren van witwassen met het mixen van cryptovaluta via de gedecentraliseerde Ethereum mixingservice Tornado Cash."

Blijkbaar gaat het om een *developer*? Is het illegaal om aan dit soort dingen te programmeren?

Bron: https://www.fiod.nl/aanhouding-verdachte-ontwikkelaar-van-tornado-cash/
Reacties (5)
12-08-2022, 17:39 door Anoniem
Door Anoniem: "De FIOD heeft op woensdag 10 augustus in Amsterdam een 29-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het verhullen van criminele geldstromen en het faciliteren van witwassen met het mixen van cryptovaluta via de gedecentraliseerde Ethereum mixingservice Tornado Cash."

Blijkbaar gaat het om een *developer*? Is het illegaal om aan dit soort dingen te programmeren?

Bron: https://www.fiod.nl/aanhouding-verdachte-ontwikkelaar-van-tornado-cash/
Waarschijnlijk wel, als het voor bepaalde doelen geprogrammeerd wordt.
12-08-2022, 17:48 door Anoniem
Wellicht niet als je zo iets als onafhankelijk ontwikkelaar zou maken en publiceren, maar als men bij rechercheren
ontdekt dat je "deel uitmaakt van het team" dan kun je zeker voor deelname aan een criminele organisatie vervolgd worden!
12-08-2022, 18:55 door Anoniem
Kunnen we net zo goed ook zijn energieleverancier aanpakken. Zij geven hem immers elektriciteit waarmee hij heeft developped. En Red Bull, en zijn monitor leverancier, processor, toiletpot etc. Er is wel meer nodig voor witwassen, maar ze willen vast een voorbeeld van hem maken voor afschrikeffect. Overheid & banken = kartel
12-08-2022, 19:36 door Anoniem
Voor zo ver ik weet, zowel ja als nee.

Het gaat er om dat bewezen kan worden dat je medeplichtig was. Dat betekent dat bewezen moet worden dat je je bewust was om programmatuur te maken voor illegale activiteiten. Geldt overal. Als je iemand een lift gaf om een bank te overvallen, netjes buiten wacht en weer naar huis reed met de zakken geld dan ga je ook voor gaas. Ook als je zegt dat het je beste vrienden en je moeder waren en dat je daarom geen nee kon zeggen.

Dan is ook nog belangrijk dat je ervoor beloond bent. Nog vervelender als je voor het moois dat je hebt gemaakt een procentje commissie krijgt en er dus van mee eet. Dit laatste is dus ook iets wat criminele opdrachtgevers vaak aanbieden. Het is geen kadootje maar een verzekering dat als er wat mis gaat, jij ook voor schut gaat. Ofwel, als er mogelijk iets dreigt mis te gaan, druk op je te zetten dat jij helemaal zeker den bak in gaat als je het niet snel oplost allemaal. Mogen meedelen in de winsten is vaak al een voorteken dat er een vies kunstje wordt besteld bij je. Vaak doen ze zich ook voor als grote beschermers in een soort van dwingende vaderrol. Dat is ook gelijk zo een rode lamp!

Grootste risico is wat eigenlijk altijd gebeurt in de IT, met zo ongeveer alle klanten. Ze weten wel ongeveer wat ze gemaakt willen hebben. Maar niet precies. Dat laten ze echter graag aan jou over. Als je dan enthousiast een crimineel plan perfectioneert dan loop je bij problemen een groot risico op valse getuigenis. Dat je opdrachtgevers later gaan beweren dat ze zelf niks van techiek weten. Dus dat het wel duidelijk is dat jij alles hebt bedacht. En je hun slechts hebt misbruikt als loopjongens. Met geldstromen naar jou toe erbij loop je dan een serieus risico dat jij als het "brein" gezien wordt. Ofwel voor gaas voor leiding geven aan een criminele organisatie.

Tot slot, wat ik beschrijf is naar mijn ervaring in heel Europa zo. In Nederland kan men er nog wel eens wat schepjes bovenop doen vanuit de FIODs en de OMs omdat die graag stoere persberichten sturen wegens al het andere werk waar geen tijd voor is. Voor de beeldvorming dus. Met name in Nederland moet je helemaal op je tellen passen. Met name omdat zelfs als je volledig ter goeder trouw aan iets hebt meegewerkt het vreselijk lastig kan worden om die goede trouw aan te tonen. Terwijl als de boeven zelf hun zaakjes goed geregeld hebben en niet of moeilijk te pakken zijn, er toch iemand voor schut moet gaan. En dat ben jij dan.

Mijn eigen ervaring komt overigens omdat ik al vele jaren in het walhalla voor boeven woon. Ik krijg nog wel eens verzoeknummertjes. Als het op zich gewoon aardige mensen zijn dan wil ik bij een biertje nog wel eens wat tips geven. Stout en fout maar ook weer met een goed hart, die zijn er nog steeds. Wel meer de oude generatie. De nieuwe gaat meer echt over lijken. Dan hou ik het liever bij moppen. Ik pak zulke klussen zelf nooit aan. Je zult maar zo een klusje gedaan hebben, daarna met iets heel anders een wereldhit programmeren en dan alles in duigen zien vallen. Mij niet gezien. Als je genoeg in je mars hebt, beter op de rechte paadjes blijven marcheren! Niet voor de FIOD of voor het OM, maar voor jezelf.

Twijfel je, effies een internet advocaat raadplegen. Dan ben je in elk geval beschermd door het beroepsgeheim en kun je open praten.
16-08-2022, 11:13 door Anoniem
Blijkbaar gaat het om een *developer*? Is het illegaal om aan dit soort dingen te programmeren?
Dat hangt er maar helemaal vanaf.

Als iemand medeplichtig is ter kwader trouw, dan kan hij daarvoor wel degelijk vervolgd en gestraft worden.

Maar als iemand programmeur is, zonder deze intenties (dat moet blijken uit onderzoek), dan zal hij door Justitie worden vrijgelaten.

Maar aangezien er nog weinig over deze casus bekend is, lijkt het mij verstandig om de zaak af te wachten en te kijken hoe de Rechtbank erover denkt. Die moet daar een eindoordeel over geven en niet de FIOD.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.