image

Nederland levert verdachte van witwassen losgeld ransomware uit aan VS

donderdag 18 augustus 2022, 10:14 door Redactie, 7 reacties

Nederland heeft een 29-jarige Russische man aan de Verenigde Staten uitgeleverd die door de Amerikaanse autoriteiten wordt verdacht van het witwassen van losgeld dat slachtoffers van ransomware-aanvallen betaalden. Het zou dan specifiek gaan om slachtoffers van de beruchte Ryuk-ransomare.

Verschillende Amerikaanse overheidsinstanties en gemeenten werden door de ransomware getroffen en zagen zich gedwongen om te betalen. Zo betaalde een Amerikaans district 400.000 dollar losgeld om versleutelde bestanden ontsleuteld te krijgen. De criminelen achter de Ryuk-ransomware hebben naar schatting miljoenen euro's met de ransomware verdiend.

Vorig jaar november hield de Koninklijke Marechaussee op verzoek van de FBI een Russische zakenman aan op Schiphol die wordt verdacht van het witwassen van geld voor de Ryuk-ransomwaregroep. De verdachte was onderweg naar Mexico voor vakantie waar hij wegens een aanhoudingsbevel geen toegang tot het land kreeg. Vervolgens werd hij op een vliegtuig naar Nederland gezet waar hij op Schiphol kon worden aangehouden.

De Amerikaanse autoriteiten stellen dat wereldwijd duizenden organisaties en bedrijven door de Ryuk-ransomware zijn getroffen. De zaak tegen de verdachte begint begin op 4 oktober.

Reacties (7)
18-08-2022, 10:37 door Anoniem
Grappig dat dit ping-pong-uitlever spelletje het nieuws niet zal halen.
Want Mexico zal het een zorg zijn wie er op vakantie komt, dus daar zit de VS achter, Mexico stuurt het terug naar een land waarvan ze weten dat ze alles direct doen wat de VS vraagt (Nederland, Australie, Engeland, Canada) en dat wordt er uitgeleverd...

Stinkt net zo hard als een vliegtuig laten landen naar aanleiding van een (valse?) bimmeldingetje.
Maarja, Mexico kan zijn handen in onschuld wassen, Nederland boeit het niet, iedereen zijn zin.
Nu maar afwachten of deze verdachte een eerlijk proces krijgt met 5 dagen een jury als oordeelveller...
Jury voelt toch een beetje wilde-westen...
18-08-2022, 11:10 door Anoniem
Ondanks dat Amerikaanse rechters niet onafhankelijk zijn toch een hele eer voor een Rus om een eerlijk proces te mogen meebeleven.
18-08-2022, 15:11 door -Peter-
Door Anoniem: Ondanks dat Amerikaanse rechters niet onafhankelijk zijn toch een hele eer voor een Rus om een eerlijk proces te mogen meebeleven.

Dus wel gelukkig dat een onafhankelijke Nederlandse rechter de beslissing heeft genomen over de uitlevering.

Peter
18-08-2022, 23:04 door Anoniem
Door -Peter-:
Door Anoniem: Ondanks dat Amerikaanse rechters niet onafhankelijk zijn toch een hele eer voor een Rus om een eerlijk proces te mogen meebeleven.

Dus wel gelukkig dat een onafhankelijke Nederlandse rechter de beslissing heeft genomen over de uitlevering.

Peter

Nou ja, als zo iemand in eigen land netjes vervolgd zou worden voor zoiets zou het anders zijn. Je zou toch denken dat ze in Rusland ook niet blij zouden zijn met geransomwarede ziekenhuizen. Maar dat blijkt niet het geval. Russen gooien ziekenhuizen liever plat. Zelfs als hun eigen volk erin ligt. In fat geval kun je inderdaad beslissen om zo iemand uit te leveren aan de hoogste bieder. Mits er voor niks in eigen land te vervolgen blijkt te zijn. Maar dat kan niet bekend zijn omdat er zoveel werk en aangiftes blijven liggen.
Met een Rus nog het minste medelijden als die over het hek bij de wolven wordt gekieperd. Evenwel jeukt er toch iets aan mijn rechtvaardiheidsgevoel omdat er in de USA weinig verschil is tussen de rechtspraak en een talentenjacht show. Met stemkastjes. En openlijke politieke voorkeursinvloeden. Het is niet zo baebaars als de Russen maar helemaal zuiver kan ik het ook niet vinden. Affijn. Ik krab die jeuk wel weg. Het was toch maar een Rus. Dat zijn toch de moffen van de komende 75 jaar. Dat is al zeker. Al zou ik wel graag de motivatie van de rechter willen lezen. En die moet publiek te vinden zijn. Iemand?
19-08-2022, 02:15 door Anoniem
Kunnen ze weer ruilen tegen een basketbalster.
21-08-2022, 02:39 door Anoniem
Vreemd, een VERDACHTE die op deze manier wordt behandeld. "verdacht van".

Dr staat niets over dat het een BEWEZEN DADER is, of wat de bewijslast was.
22-08-2022, 13:01 door Anoniem
Daarom moeten criminelen nooit gaan schijten in de eigen achtertuin. Dat is vragen om problemen, zowel bij de Rus als elders.

Tot het moment natuurlijk, dat er geen criminaliteit meer bestaat, maar dat zal wel tot Sint Juttemis duren, denk ik.

And remember, do'nt do the crime if you cannot do the time at home or abroad.

luntrus
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.