image

Demonstratie in Amsterdam voor vrijlating programmeur Tornado Cash

maandag 22 augustus 2022, 09:27 door Redactie, 17 reacties

Afgelopen zaterdag heeft erin Amsterdam een demonstratie plaatsgevonden voor de vrijlating van de 29-jarige ontwikkelaar van cryptomixer Tornado Cash. De man werd onlangs door de FIOD aangehouden op betrokkenheid bij het verhullen van criminele geldstromen en het faciliteren van witwassen. Zo'n vijftig crypto- en privacyvoorvechters die dit weekend op de Dam demonstreerden stellen dat het schrijven van opensourcesoftware geen misdrijf is en de actie een bedreiging voor privacy vormt.

Tornado Cash is een dienst die privacy van cryptotransacties beschermt door de link tussen het verzendende adres en ontvangende adressen op te breken. Volgens de FIOD zijn via Tornado Cash op grote schaal criminele geldstromen verhuld, onder andere afkomstig uit diefstallen van cryptovaluta. Het zou ook gaan om geld dat door de beruchte cybercrimegroep Lazarus is gestolen. De Amerikaanse autoriteiten besloten begin deze maand sancties tegen het platform in te stellen. Vervolgens verwijderde GitHub de accounts van verschillende Tornado-ontwikkelaars.

Voorstanders van cryptomixers stellen dat dergelijke platformen belangrijke, legitieme doelen dienen en autoriteiten diensten zoals Tornado Cash technisch niet begrijpen. De aanpak van het platform zou dan ook een aanval op privacy zijn. Daarnaast heerst er de angst dat de aanhouding van de Tornado Cash-ontwikkelaar een precedent schept waarbij opensource-programmeurs verantwoordelijk worden gehouden wanneer anderen hun code voor malafide doeleinden zouden gebruiken. Op Twitter is de actie #FreeAlex gestart om aandacht voor de aangehouden ontwikkelaar te vragen. Tevens is er een petitie gestart die inmiddels zo'n tweeduizend handtekeningen heeft.

Reacties (17)
22-08-2022, 09:59 door Anoniem
Hoeveel cash heeft die Alex hier aan overgehouden? Lijkt me sterk dat de FIOD achter github developers aan gaan die gratis wat code comitten.
22-08-2022, 10:03 door Power2All - Bijgewerkt: 22-08-2022, 10:10
Protest links en rechts...
Dit is zo'n protest waar je denkt, wat een vieze mensen er wel niet zijn.
Crimineel gedrag goed proberen te praten, en diefstal recht proberen te lullen.

Daarnaast heerst er de angst dat de aanhouding van de Tornado Cash-ontwikkelaar een precedent schept waarbij opensource-programmeurs verantwoordelijk worden gehouden wanneer anderen hun code voor malafide doeleinden zouden gebruiken.

Je moet dit project zien als een soort van verkapte Popcorn Time.
Helaas zijn er manieren om dit project de nek om te draaien, vooral als de ontwikkelaar niks doet om iets tegen misbruik wat te doen, en het staat nu op de sanctie lijst bij de US.

Ze handelen volgens de wet in geld, of het nu crypto is of niet, het is officieel een valuta, en als hier aan witwassen e.d. gedaan wordt, moet een bedrijf ook zoals Tornado Cash, hier iets tegen doen om te voorkomen dat zoiets gebeurd, net zoals elke andere valuta payment gateway.
22-08-2022, 10:12 door Anoniem
Geen kans...
De mensen die er verstand van hebben zijn te klein in aantallen en kunnen de andere meestal niet duidelijk maken wat er aan de hand is...

Met andere woorden, deze slachtoffers gaan niet gezien en niet gehoord worden.
22-08-2022, 10:17 door Anoniem
Resource engineering wordt dus straks 'verboten'.
Wanneer volgt tor, de tracking blokker, etc?

Wij mogen alles zien en u moet zien,
dat wat wij willen dat u ziet en hoe of u het moet zien.

De blockchain is ok, maar slechts volledig traceerbaar,
zoals straks de officiële globale overheidsvariant.
Dat houdt dan einde vrijheid en enigszins anonimiteit en privacy tevens in.

Realiseren velen zich nog niet ten volle of willen het niet zien noch begrijpen. Vang boeven eer het boeven worden en niet boeven met nog grotere boeven. Of laat alleen de allergrootsten ongemoeid.

#observator.
22-08-2022, 10:42 door _R0N_
Iedereen weet dat ontraceerbare financiële geldstromen wettelijk niet mogen. Daarom heeft de overheid ook steeds meer moeite met contant geld.
Wanneer je opzettelijk geldstromen gaat verhullen maak je het heel moeilijk voor jezelf, in de meeste landen wordt dat gezien als witwassen etc.

Dan heb je een groep demonstranten die (voor hun vak want blijkbaar geen baan of zo) weer ergens gaan staan roepen dat het oneerlijk is maar tegelijkertijd weer zeuren dat er ergens een toeslagenpotje leeg is omdat de belastingen worden ontdoken. Die mensen snappen niet dat de overheid geen cent heeft en dat alles wat ze uitgeven vanuit belastingcenten komt.
22-08-2022, 10:50 door Anoniem
Als je wat ontwikkelt dat grote interessen kan hinderen, word je gekwalificeerd als helper van criminelen, verkeerd activist of erger.
22-08-2022, 12:11 door Anoniem
Directeur postkantoor gearresteerd en gemarteld wegens doorlaten en bezorgen van enveloppen met criminele inhoud?

Als dat het is wat er speelt dan gaan er nog wat koppen rollen, zowel bij de fiod als in de politiek.
22-08-2022, 13:20 door Anoniem
Door Anoniem: Directeur postkantoor gearresteerd en gemarteld wegens doorlaten en bezorgen van enveloppen met criminele inhoud?

Als dat het is wat er speelt dan gaan er nog wat koppen rollen, zowel bij de fiod als in de politiek.

Wat een dom gelul. En reken maar dat als het grootste deel van de post verdwijnt bij een postkantoor dat de betreffende personen worden opgepakt.
22-08-2022, 13:55 door Anoniem
Daarnaast heerst er de angst dat de aanhouding van de Tornado Cash-ontwikkelaar een precedent schept waarbij opensource-programmeurs verantwoordelijk worden gehouden wanneer anderen hun code voor malafide doeleinden zouden gebruiken.
Zolang je dit niet doet op aanraden en in samenwerking met criminelen met de opzettelijke bedoeling om zwart geld wit te laten wassen, dan heb je inderdaad niets te duchten. Maar als medeplichtigheid ter kwader trouw kan worden aangetoond, en de rechtbank gaat daarin mee, dan heb je wel wat meer te doen dan met een mooi verhaal aan te komen zetten. En dit is dus een waarschuwing voor ons allemaal!
22-08-2022, 13:58 door Anoniem
Door Anoniem: Directeur postkantoor gearresteerd en gemarteld wegens doorlaten en bezorgen van enveloppen met criminele inhoud?

Als dat het is wat er speelt dan gaan er nog wat koppen rollen, zowel bij de fiod als in de politiek.
Aan uw bijdrage te zien heeft u nooit Strafrecht en Strafvordering gestudeerd.
22-08-2022, 18:32 door Anoniem
Word die aan quantanomo-bay uitgelevert ?
22-08-2022, 19:36 door Anoniem
Heel goed van de Nederlandse overheid om samen te werken op dit gebied.
Uitleveren die verdachte als deze onschuldig is zal dat wel blijken uit de afspraak van de rechter daar.
Men wist heel goed dat deze "Dienst" op het randje van de wet was.
Daarna wordt de straf waarschijnlijk omgezet naar Nederlandse maatstaf en is de verdachte binnen een maand weer vrij man.
22-08-2022, 20:55 door Anoniem
Als je op de SDN lijst komt te staan in de USA, dan is je Bitcoin mixer illegaal. Ik kan me soms niet aan de indruk onttrekken, dat soms cybercriminelen activiteiten mogen ontplooien om voorheen legale methoden te kunnen delegaliseren en op termijn uit te kunnen roeien.

Net zoals Big Tech ook de surveillance behoeften van overheidsdiensten (NSA en CIA e.d) mee faciliteert.

Eigenlijk zou je moeten zeggen Bitcoin mixen is op zich niet illegaal, wel het mixen van fraudeleuze geldstromen.

Tor is ook niet verkeerd an sich, wel het gebruik van Tor door een cybercrimineel om ontdekking te ontgaan.

Maar hoe verdwijnt al het kwaad van deze planeet. Men probeert het tenslotte via total control, maar dan zijn er altijd nog elitaire boeven, die zich eraan weten te onttrekken.

Duivels en demonen, ook de cybervarianten hiervan zitten nog net niet opgesloten in de Brimstone putten van eeuwige pek en vuur die uiteindelijk voor hen bedacht zijn in het eindtijdverhaal van de Apocalyps van Johannes van Patmos.

We zullen wel zien hoe het uiteindelijk zal gaan..
22-08-2022, 21:55 door Anoniem
Door Anoniem: Heel goed van de Nederlandse overheid om samen te werken op dit gebied.
Uitleveren die verdachte als deze onschuldig is zal dat wel blijken uit de afspraak van de rechter daar.
Men wist heel goed dat deze "Dienst" op het randje van de wet was.
Daarna wordt de straf waarschijnlijk omgezet naar Nederlandse maatstaf en is de verdachte binnen een maand weer vrij man.

Als dat het geval zou zijn dan vind ik poetin nog bescheiden tegenover biden.
23-08-2022, 07:00 door Anoniem
Auto's worden ook door criminelen gebruikt, foei, sluiten al die autofabrieken,
messen worden ook voor criminele acties misbruikt, 't-is-wat, sluiten....
wee, als je het in je hoofd haalt een algoritme te verzinnen dat de privacy/anonimiteit beter waarborgt bij bitcointransacties, dat is enkelt crimineel, tss wat denk je wel niet , daar willen wij (machtshebbers,witteboordcriminelen, alias wef) niet, dat gewone burgers privacy/anonimiteit afdwingen en al helemaal niet als dat 'onze' economische bubbel schade oplevert.

voor mij is deze economische groei het misbruiken van de planeet waar we op leven. Wil je dit blijven voeden, dan moet het blijven groeien, meer, meer ,meer , harder werken, minder verdienen, maken onszelf slaaf van economie, hoe crimineel is dat?
23-08-2022, 10:00 door Anoniem
Word die aan quantanomo-bay uitgelevert ?
Wel aan een land die hun vieze streken via Quantanomo onder het tapijt veegt.

Of wacht, laten we even een lesje geschiedenis doen:
Amerika richt kernwapens op de Soviet Unie.
De Soviet Unie wil kernwapens op Amerika richten vanuit Cuba.
Een tegenpartij mag zoiets blijkbaar niet.
Cuba krijgt economische sancties, tot in eeuwigheid.
Dus niemand mag zaken doen met Cuba.
Behalve als je er ongevraagd een Marinebasis wil verstoppen, om aldaar nogal hevig mensenrechten te schenden.
Als begrijp ik dat waterboarding ook met een fictief proces niet veel anders zal zijn dan nu geheel zonder.
De VS heeft een eenzijdige overeenkomst "met" Cuba "gesloten".
Cuba ontvangt daar jaarlijks een cheque van de VS voor, die het overigens nooit int.
Is overigens maar sinds slechts 70 jaar geleden - de Soviet Unie bestaat inmiddels niet meer.
Toch zijn die sancties zijn nog immer van kracht.

Dus ja, inderdaad die VS dus, ja.
04-09-2022, 19:08 door Anoniem
Ik zou eerder betogen om hem levenslange dwangarbeid op mars cadeau te doen. We begrijpen niet dat iemand enig mededogen heeft met witwassers! Nu goed - er is ook op Trump gestemd - wat ik ook niet begrijp...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.