image

Debians Chromium-browser maakt DuckDuckGo standaard zoekmachine

donderdag 25 augustus 2022, 11:21 door Redactie, 5 reacties

De Chromium-browser van Linux-distributie Debian heeft wegens privacyredenen besloten om Google niet langer meer als standaard zoekmachine te gebruiken, maar DuckDuckGo in te stellen. De aanpassing werd onlangs aangekondigd op de mailinglist. Verschillende gebruikers klagen dat ze na de aanpassing een bericht ontvingen dat hun Chromium-browser door "hun organisatie" werd beheerd.

Ook zijn er gebruikers die klagen dat met de nieuwste update ook de zoekmachine van bestaande installaties wordt aangepast. Sommige gebruikers stellen dat ze liever een overzicht van zoekmachines willen om vervolgens zelf een eigen keuze te maken, dan dat de browser dit voor hen doet. De beslissing om voor DuckDuckGo te kiezen zorgt dan ook voor verhitte reacties op Hacker News.

Reacties (5)
25-08-2022, 12:09 door Anoniem
dit soort hacktivism vond ik toen ik nog een kleuter was cool en grappig...
nu ik een oude lul ben vind ik het allemaal maar kinderachtig en vervelend, drangerig...

maarja, als je ouder wordt zie de wereld relatiever ivm zwart-wit als je jong bent...

Als je jong bent, dan vind je OV cool, want je kunt relatief goedkoop overal naartoe met ov-jaarkaart (gratis of erg goedkoop).
Als je jong bent liggen je interesses ook nog in de buurt van je 'nest'...

Maar dan wordt je ouder, en kom je erachter dat het OV nog niet rijdt als je moet vertrekken, niet vertrekt waar je bent, en niet aan komt waar je moet zijn, en niet meer rijdt als je weer naar huis wilt... tenzij je ambtenaar wordt, dan is er altijd wel een station in de buurt. En dan ben je ineens niet meer zo anti-auto, want dat is het enige voertuig wat je boterham helpt te verdienen.. omdat je niet kunt wonen waar je werkt (omdat er geen huizen zijn, omdat je regelmatig elders werkzaamheden uitvoert of omdat je geen hypotheek van 2 miljoen euro kunt krijgen voor een rijtjes huis in de bijlmer wat voor 10.000 gulden gebouwd was....

DDG is overigens niet vrij van smetten, het heeft zijn ziel verkocht aan microsoft en als ik nu zou moeten kiezen tussen google of microsoft is dat kiezen tussen je linkerhand of je rechterhand eraf.
Overigens is DDG voorzien van geschiedenis, dus je kunt zelf je zoekopdrachten terugkijken...
Natuurlijk als jij dat kan, kunnen slimme botjes, of makro's of malware dat natuurlijk ook.
Dus hoeveel privacy heb je dan, zeker als je alles naar het DC van Microsoft stuurt ipv Google...
25-08-2022, 12:33 door Anoniem
Het is niet zozeer de keuze voor DuckDuckgo als wel de manier waarop die geïmplementeerd is.
Dat is door een Policy rule gedaan ipv. een Distribution default.
Door de policy worden gebruikers instellingen overschreven en overruled ipv. een dat de keuze bij gebruikers ligt, ook als die al een keus gemaakt hebben.

Defaults aanpassen was de koninklijke weg geweest, zonder dat dat ophef veroorzaakt zou hebben.
25-08-2022, 16:27 door Anoniem
Als ze nou ungoolgled-Chromium als standaard zouden opnemen
25-08-2022, 21:49 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 25-08-2022, 21:52
...Verschillende gebruikers klagen dat ze na de aanpassing een bericht ontvingen dat hun Chromium-browser door "hun organisatie" werd beheerd...

In Firefox zag ik die melding ook in Linux Mint 19.3 (december 2021) helemaal bovenaan bij instellingen > algemeen, en het staat er nog steeds.
Het heeft naar ik begrijp te maken met de updates die worden aangeleverd via de pakketbronnen bij Ubuntu die in dat geval als 'beheerder...? van Firefox' wordt gemeld.

In het begin van dit jaar gaf de Linux pakketbron te kennen dat aan deze verwarrende meldingen aandacht zou gaan worden besteed, maar het is inmiddels bijna september 2022 en het is nog steeds niet op orde. Zowel in de Firefox pop-up: Over Firefox als wel bij instellingen > algemeen, lees je nu weer (of misschien al langer): Updates zijn uitgeschakeld door uw 'systeembeheerder.' wat bij een argeloze oplettende gebruiker die aandacht heeft voor security veroorzaakt dat hij/zij misschien denkt: "Help, mijn Firefox wordt niet geüpdatet!"

Ik vind het laakbaar om deze zelf kennisgegeven 'verwarrende meldingen' te lang aan te laten slepen.
Wat is er nu moeilijk aan om de mededeling te veranderen in: Firefox wordt via de officiële Ubuntu pakketbron geüpdatet.
Klaar.
29-08-2022, 15:00 door Anoniem
Firefox zou standaard met lokale Searx engine integratie moeten komen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.