image

Nederlandse militairen op NAVO-missie mogen geen simkaart in telefoon

vrijdag 26 augustus 2022, 13:55 door Redactie, 22 reacties

Nederlandse militairen die voor een NAVO-missie naar Roemenië afreizen mogen geen simkaart in hun telefoon hebben, zo laat RTL Nieuws weten. Het ministerie van Defensie heeft tot deze maatregel besloten om spionage of sabotage tegen te gaan. Zo moet worden voorkomen dat telefoons van Nederlandse militairen verbinding maken met Roemeense telecomnetwerken of afluisterapparatuur die zich als zendmast voordoet.

Op welke manier de militairen dan wel met het thuisfront kunnen communiceren wil Defensie niet zeggen. Ook verdere informatie over de beslissing om geen simkaarten in de telefoons te hebben wordt niet gegeven. Op de eigen website laat Defensie weten dat bij een uitzending waar mogelijk voor een zogenoemde welfare-telefoonaansluiting wordt gezorgd om mee naar huis te bellen.

"Bellen via een eigen mobiele telefoon kan soms ook. De commandant van de eenheid bepaalt wanneer dit wel of niet veilig kan. Soms staat hij geen contact per telefoon toe, omdat dit de veiligheid en missie in gevaar brengt. Zo zijn mobiele telefoons makkelijk af te luisteren. Daarnaast is de plek ervan op 10 meter nauwkeurig te achterhalen", aldus Defensie.

Reacties (22)
26-08-2022, 14:00 door _R0N_
Zo zie je maar dat mensen wakker geworden zijn nu we inzicht hebben in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.
26-08-2022, 14:11 door Anoniem
Geen smartphone is nog beter

The Matrix
26-08-2022, 14:21 door Anoniem
En een eSIM?
26-08-2022, 14:30 door Anoniem
Lijkt me niet zo moeilijk, je kunt een Roemeense SIM kaart aanschaffen.
Overigens kunnen telefoons zonder SIM kaart nog steeds de hulpdiensten bellen. Dus het idee dat deze telefoons geen contact maken met Roemeense netwerken, klopt volgens mij niet helemaal.
26-08-2022, 14:54 door Anoniem
Door Anoniem: Lijkt me niet zo moeilijk, je kunt een Roemeense SIM kaart aanschaffen.

Je mag er zo veel aanschaffen als je wil. Maar hij mag ter plaatse niet in de telefoon.
26-08-2022, 15:05 door Anoniem
Zou je niet een kudde actieve telefoons bij elkaar in een weiland kunnen leggen, en dan wachten tot de granaten erop neerkomen - mooi verspild dan
26-08-2022, 15:12 door Anoniem
Ook zonder sim kaart maakt een telefoon nog steeds verbinding met de torens. En aan de hand van het IMEI nummer kunnen ze alsnog vast stellen dat dit toestel bijv. eerder in NL is gebruikt of zelfs waar die verkocht is.

Bovendien dan moet je wifi en bluetooth ook uit laten, kortom wordt die hele telefoon/smartphone eigenlijk gewoon onbruikbaar.
26-08-2022, 15:24 door Anoniem
Er komt een verkennend onderzoek naar de archieven van Stay Behind, een geheime Nederlandse verzetsgroep uit de tijd van de Koude Oorlog. De ministeries van Defensie en Algemene Zaken hebben het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) opdracht gegeven voor het onderzoek, meldt de Volkskrant.

https://nos.nl/artikel/2442088-eerste-onderzoek-naar-nederlandse-verzetsgroep-uit-tijd-koude-oorlog
26-08-2022, 15:40 door johanw - Bijgewerkt: 26-08-2022, 15:41
Ach, dan bellen de militairen toch gewoon met WhatsApp via wifi? Of desnoods Teams (doen ze hier in het bedrijf ook continue met al die thuiswerkers), of beter Signal. Klassiek bellen is inderdaad onveilig en al jaren op z'n retour.

Misschien hoopt defensie wel dat als er weer "telefoonrolletjes" volgeschoten worden a la Srebrenica, men die met deze maatregel weer kan laten verdwijnen.
26-08-2022, 16:02 door Anoniem
Das toch echt al heel lang geleden dat ik het gezien heb. In een groot datacenter in Syney. Eén muur van racks voor het GSM verkeer. Er er vlak naast precies het zelfde. Maar dan voor de miltairen.

Ouwe technologie, vast en zeker. Je zou dan toch denken dat er voor militairen nog steeds iets helemaal gescheidens bestaat, maar dan nog heel veel beter? Waarbij het afschermen van de locatie al 25 jaar geleden is ingebouwd natuurlijk. Want dat wordt steeds linker met al die drones en slimme granaten. Maar dat er nog wel mee naar huis getext en gebeld kan worden.

Hebben ze dat nog niet of denken ze er nu pas aan?
26-08-2022, 17:24 door Anoniem
Ik zou het per post duif doen.haha
26-08-2022, 23:39 door Anoniem
Door Anoniem: Er komt een verkennend onderzoek naar de archieven van Stay Behind, een geheime Nederlandse verzetsgroep uit de tijd van de Koude Oorlog. De ministeries van Defensie en Algemene Zaken hebben het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) opdracht gegeven voor het onderzoek, meldt de Volkskrant.

https://nos.nl/artikel/2442088-eerste-onderzoek-naar-nederlandse-verzetsgroep-uit-tijd-koude-oorlog
Ik ben een familielid van iemand die het Stay-Behind netwerk heeft opgericht. Ik heb geen behoefte aan informatie over deze organisatie, dus ik sluit mij zeker niet aan bij de oproep van familieleden om documentair uit de school te klappen.

Het zal mij verder een worst wezen, wat er allemaal wel of niet documentair boven water komt (of niet).
Mijn stelling is en was altijd: wat geheim is, moet ook geheim blijven.
27-08-2022, 10:34 door Anoniem
dit wekt de indruk dat de militairen ofwel in Roemenië in gevechtsoefeningen met de russen terecht gaan komen ofwel clandestiene operaties in Oekraïne moeten uitvoeren. De Nederlandse troepen zouden anders op Roemeense bodem qua verdediging anders geen enkel risico hoeven te lopen op de detectie door de Russen.
27-08-2022, 13:57 door Anoniem
Gewoon wifi vpn en whatsapp
27-08-2022, 16:09 door Anoniem
Zonder simkaart maken telefoons ook verbinding met mobiele netwerken...
27-08-2022, 19:00 door Anoniem
Raar verhaal,
Roemenië is een behoorlijk hoog technisch land.
Zo moet worden voorkomen dat telefoons van Nederlandse militairen verbinding maken met Roemeense telecomnetwerken of afluisterapparatuur die zich als zendmast voordoet.
Die Roemeense telecomnetwerken zijn in handen van Orange, Vodavone, T-mobile en nog een "locale" provider (sorry even geen idee wie dat is) Dit zijn toch niet de minste.
Daarnaast zijn hier ook veel technische bedrijven gevestigd die zich met cyber bezig houden.
De historische relaties met Rusland bestaan uit onwillige samenwerking, neutraliteit, openlijke haat en vijandigheid.

Dus waar is men nu eigenlijk bang voor dat "Jan Soldaat" dmv zijn mobiel een virus oploopt?
28-08-2022, 13:17 door Anoniem
Door Anoniem: Raar verhaal,
Roemenië is een behoorlijk hoog technisch land.
Zo moet worden voorkomen dat telefoons van Nederlandse militairen verbinding maken met Roemeense telecomnetwerken of afluisterapparatuur die zich als zendmast voordoet.
Die Roemeense telecomnetwerken zijn in handen van Orange, Vodavone, T-mobile en nog een "locale" provider (sorry even geen idee wie dat is) Dit zijn toch niet de minste.
Daarnaast zijn hier ook veel technische bedrijven gevestigd die zich met cyber bezig houden.
De historische relaties met Rusland bestaan uit onwillige samenwerking, neutraliteit, openlijke haat en vijandigheid.

Dus waar is men nu eigenlijk bang voor dat "Jan Soldaat" dmv zijn mobiel een virus oploopt?

Nee, ze zijn bang voor interceptie op lager niveau. Bijvoorbeeld met https://www.thespyphone.com/umts-cdma-3g-interceptor/. Dan helpt het geen zier dat het betrouwbare operators zouden zijn. Generieke term voor actieve interceptie: IMSI Catcher. Zie ook https://www.smsbroadcaster.com/post/passive-gsm-intercept[. In Nederland in gebruik bij de overheid.
28-08-2022, 16:26 door Anoniem
Door Anoniem: En een eSIM?
Wat snap je niet aan geen simkaart?
28-08-2022, 16:28 door Anoniem
Door Anoniem: Zou je niet een kudde actieve telefoons bij elkaar in een weiland kunnen leggen, en dan wachten tot de granaten erop neerkomen - mooi verspild dan

Goed idee! Ga jij ze maar neerleggen!
29-08-2022, 02:29 door Anoniem
Militairen op NAVO missie hebben geen telefoon bij zich. Steeds je positie verraden is niet erg strategisch.
29-08-2022, 11:53 door Anoniem
Door Anoniem: Militairen op NAVO missie hebben geen telefoon bij zich. Steeds je positie verraden is niet erg strategisch.

Precies. Hier stuit het idee dat "je altijd moet kunnen bellen" aan zijn strategische, logistieke en fysieke grenzen. Hoe graag men ons ook wil laten geloven dat we tegenwoordig in een "digitale samenleving" leven, de aardkloot is nog altijd analoog, net als de bommen en granaten die in oorlogen worden afgevuurd.

Dus een beetje soldaat oefent ook dat hij/zij maandenlang niet met familieleden kan bellen zonder dat hij/zij daarvan geestelijk labiel wordt. Want je moet het ook kunnen als de pleuris uitbreekt. Snap je?
04-09-2022, 16:30 door Anoniem
Geen probleem - dan nemen ze wel een wireless sport-tracker mee. En worden nog alle geheimen gelekt aan de chinezen en de ruskies. Want we zijn zo verslaafd aan onze speeltjes dat het onze ondergang wordt - is dat niet een van de te leren lessen uit Oekraïne?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.