image

Norton: 80 procent websites lekt zoekopdrachten aan adverteerders

donderdag 8 september 2022, 17:22 door Redactie, 3 reacties

Tachtig procent van de websites met een zoekfunctie lekt zoekopdrachten aan adverteerders en andere derde partijen, zo stellen onderzoekers van Norton Labs op basis van eigen onderzoek dat tijdens het Privacy Enhancing Technologies Symposium in Sydney werd gepresenteerd (pdf). Voor het onderzoek werden de 1 miljoen populairste websites op internet geanalyseerd. Van deze websites bleken er ruim 512.000 over een interne zoekfunctie te beschikken.

Meer dan 81 procent van de websites met een interne zoekfunctie blijkt zoekopdrachten naar derde partijen door te sturen. In de meeste gevallen laat het privacybeleid niet weten dat zoekopdrachten worden gedeeld. In 87 procent van de onderzochte privacy policies wordt hier geen expliciete melding van gemaakt. Driekwart stelt in generieke bewoording dat er informatie naar derde partijen gaat.

Het lekken van de zoekopdrachten, dat bijvoorbeeld in het geval van medische of financiële zaken gevoelige informatie kan betreffen, gaat op verschillende manieren. Het kan via de http-referer, url-parameters of http-requests. Volgens de onderzoekers zouden websites duidelijker aan gebruikers moeten laten weten dat zoekopdrachten worden gedeeld. Uit eerder onderzoek blijkt dat de meeste mensen namelijk niet willen dat hun zoekactiviteiten worden gevolgd. Daarnaast kunnen gebruikers browser-extensies installeren om trackers te blokkeren.

Image

Reacties (3)
08-09-2022, 21:14 door [Account Verwijderd]
Ik had al langer dat idee. Wie niet?... ;-)

Prima dat dit onder de aandacht komt!

Waarschijnlijk aardige workaround: Daarom gebruik ik als eerste start.duckduckgo.com om te zoeken naar iets op een specifieke website.
Bijvoorbeeld:
displayport site:kabelshop.nl (ik had ook echt zo'n kabel nodig)
Meestal voldoet dat al ruimschoots.
Zo niet dan ga ik toch voor een directe zoekopdracht op de desbetreffende site.
08-09-2022, 21:48 door Anoniem
Torry.search, via torry.io,.anoniem zoeken via tor.
De meeste website developers hebben Google Analytics actief op hun websites en dat is 's werelds grootste dataslurper en ad-aanslingeraar.

luntrus
09-09-2022, 21:59 door Anoniem
Hier zien we hoe ver dit gaat bij het in beeld brengen van de tracking op een bekende Nederlandse alt. website, wellicht te scharen onder de categorie gecontroleerde oppositie:

https://themarkup.org/blacklight?url=ninefornews.nl

luntrus
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.