image

Groningse man verdacht van grootschalige phishing vanuit gevangenis

vrijdag 9 september 2022, 17:17 door Redactie, 13 reacties

Een 23-jarige man uit Groningen die vorig jaar wegens grootschalige phishing werd veroordeeld tot 4,5 jaar cel heeft vanuit de gevangenis zijn criminele activiteiten voortgezet, zo stelt het Openbaar Ministerie. De officier van justitie eiste vandaag een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 44 maanden tegen de man. Als het aan het OM ligt verdwijnt de 22-jarige handlanger van de Groninger voor 66 maanden achter de tralies en betaalt een schadevergoeding van ruim 151.000 euro.

De Groningse man speelde volgens het OM een belangrijke rol bij in Nederland uitgevoerde phishingaanvallen, zo werd vorig jaar nog geclaimd. Hij voerde phishingaanvallen uit, ontwikkelde phishingpanels en hielp andere criminelen bij het opzetten van phishingsites. Via een phishingpanel kunnen criminelen de gegevens ontvangen die slachtoffers van phishing op phishingsites invoeren. Terwijl de man zijn gevangenisstraf uitzit wordt erin zijn cel een telefoon aangetroffen, die verder wordt onderzocht. Daaruit blijkt dat de man vanuit zijn cel gewoon doorgaat met zijn phishingaanvallen, aldus het OM.

Uiteindelijk worden er vier toestellen in de cel van de man gevonden, die allemaal voor phishing zijn gebruikt. Op zijn telefoons staan meer dan duizend gesprekken die hij op Marktplaats voerde. De man doet zich voor als potentiële koper en vraagt slachtoffers om ter controle een eurocent over te maken. De door de verdachte verstuurde betaallink wijst echter naar een phishingsite. Met alle gegevens die mensen daar invoeren krijgt de verdachte toegang tot hun bankrekening en kan geld afschrijven, zo stelt het OM. Daarnaast wordt de Groninger verdacht van WhatsAppfraude.

De Groninger zou met de phishingactiviteiten vanuit zijn cel ruim 34.000 euro hebben gestolen. Daarbij werd hij volgens het OM geholpen door een 22-jarige man uit Hoogezand. Die zorgde voor de benodigde instructies en phishingpanels, maar was ook betrokken bij het inloggen op de bankrekeningen. Op datadragers van de Hoogezander worden tientallen phishingsites aangetroffen, alsmede duizenden leads (bestanden met persoonsgegevens) en honderden afbeeldingen van bankrekeningen waarop was ingelogd.

De man uit Hoogezand wordt ervan verdacht 258 slachtoffers te hebben gemaakt, waarvan zestien met de Groningse man. Tegen de Hoogezander eist het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 66 maanden en het betalen van een schadevergoeding van ruim 151.000. Op 16 september staat een derde verdachte in deze zaak terecht. Daarna sluit de rechtbank het onderzoek en doet op 30 september uitspraak.

Reacties (13)
09-09-2022, 17:22 door Anoniem
Kijk zo zie je maar weer dat de gevangenis toch een fijne plek kan zijn.
09-09-2022, 17:27 door Anoniem
Het opsluiten van criminelen heeft dus ook geen zin.
Spoor ze op, berecht ze, ontneem ze alles wat ze hebben, laat ze vrij zonder uitkering en zorg dat ze geen onderdak hebben.
Dat laatste is vrij eenvoudig in Nederland. ;-)
09-09-2022, 17:34 door Anoniem
Zeer opmerkelijk, want gedetineerden mogen helemaal geen telefoon hebben én niet verbonden zijn met het internet.

https://www.ad.nl/binnenland/online-fraudeur-licht-vanuit-gevangenis-via-mobieltje-nieuwe-slachtoffers-op~afd9cca5/
09-09-2022, 18:04 door _Martin_
Een 23-jarige man uit Groningen die vorig jaar wegens grootschalige phishing werd veroordeeld tot 4,5 jaar cel heeft vanuit de gevangenis zijn criminele activiteiten voortgezet, zo stelt het Openbaar Ministerie.
Geen idee wat de dagbesteding in zo'n gevangenis is, maar het lijkt erop dat ze genoeg tijd voor zichzelf hebben om zelf in te vullen :-)
09-09-2022, 20:15 door Anoniem
Door Anoniem: Het opsluiten van criminelen heeft dus ook geen zin.
Spoor ze op, berecht ze, ontneem ze alles wat ze hebben, laat ze vrij zonder uitkering en zorg dat ze geen onderdak hebben.
Dat laatste is vrij eenvoudig in Nederland. ;-)

Lijkt me ook niet zo een goed idee.
Waar denkt U dat iemand zonder huis en uitkering in beland??
Ja juist de cr.......t
Of denkt U dat hij voor het leger des heils gaat lopen?
09-09-2022, 21:31 door Anoniem
Door Anoniem: Het opsluiten van criminelen heeft dus ook geen zin.
Spoor ze op, berecht ze, ontneem ze alles wat ze hebben, laat ze vrij zonder uitkering en zorg dat ze geen onderdak hebben.
Dat laatste is vrij eenvoudig in Nederland. ;-)

Eens kijken hoe snel ze iemand beroven om toch aan geld te komen. Of ze slaan iemand de hersens in om opgepakt te worden om zo in ieder geval een dak boven hun hoofd en eten te hebben.
10-09-2022, 09:24 door Anoniem
wat dachtje van 10 jaar celstraf
10-09-2022, 12:25 door Anoniem
Je gaat je hier toch afvragen of het personeel echt niks doorhad, of voor een inflatiecorrectie wat oogjes toekneep .

De opbrengst was genoeg om wat geld rond te kunnen strooien .
10-09-2022, 13:26 door Anoniem
Door Anoniem: Het opsluiten van criminelen heeft dus ook geen zin.
Valt wel mee. Het is ontdekt en zijn verblijf wordt nu aanzienlijk langer.
10-09-2022, 13:39 door Anoniem
Toch blijft het een drama dat iemand met een ander apparaat en vanaf een ander adres bij jouw bankrekening kan. Dat zou veel veiliger moeten.
10-09-2022, 20:59 door Anoniem
In 'oogje dicht' Nederland kan veel.
30-09-2022, 15:12 door Anoniem
Twee hardleerse cybercriminelen -- Mike B. (22) uit Hoogezand en Kevin Z. (23) uit Groningen -- zijn door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk vier jaar (waarvan een jaar voorwaardelijk) en twee jaar.

https://dvhn.nl/groningen/Zelfs-vanuit-de-cel-lichtte-Kevin-Z.-slachtoffers-op-twee-jaar-extra-celstraf-27950513.html
02-10-2022, 14:37 door Anoniem
Een verslaggever van het AD en zijn vrouw werden bestolen van ruim 3000 euro door phishing. Tegen de voorspelling van de politie zelf in, blijken de daders te zijn gepakt. Een verslag vanuit de rechtszaal, oog in oog met de oplichters.

https://www.ad.nl/wageningen/oog-in-oog-met-de-mannen-die-mijn-bankrekening-plunderden-u-heeft-geen-geweten-maar-in-de-cel-ineens-wel~a069c77a/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.