image

Nauwkeurigheid Basisregistratie Personen gestegen naar 97,4 procent

dinsdag 13 september 2022, 15:15 door Redactie, 6 reacties

De nauwkeurigheid van de Basisregistratie Personen (BRP) is op persoonsniveau vorig jaar gestegen naar 97,4 procent, dat laat staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering weten op basis van onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat wil zeggen dat in 97,4 procent van de gevallen de personen die in de BRP op een adres staan ingeschreven, er ook daadwerkelijk wonen.

De gegevens in het BRP worden voor allerlei doeleinden gebruikt. "Het is daarom belangrijk om te weten hoe betrouwbaar deze adresgegevens zijn", aldus het CBS. Sinds 2013 laat het ministerie van Binnenlandse Zaken daarom onderzoek naar de kwaliteit van de Basisregistratie Personen doen. Voor het onderzoek is er onder 2500 adressen een steekproef uitgevoerd, waar ieder adres volgens het CBS evenveel kans had om in de steekproef terecht te komen.

Afgelopen oktober en november zijn deze adressen vervolgens bezocht door een interviewer, om per adres na te gaan wie er daadwerkelijk wonen of een briefadres hebben. Om te bepalen of de werkelijke situatie overeenkomt met de registratie zijn de antwoorden van de geïnterviewde bewoners vergeleken met de gegevens uit de BRP. Voor ieder adres is deze vergelijking zowel op persoons- als op adresniveau gemaakt.

De BRP had vorig jaar op persoonsniveau een nauwkeurigheid van 97,4 procent, tegenover 96,3 procent in de vorige meetperiode. Op adresniveau bedroeg de nauwkeurigheid 95,2 procent ten opzichte van 93,8 procent in 2018. Het kwaliteitspercentage op adresniveau geeft het percentage bewoonde adressen aan waarop exact dezelfde personen worden aangetroffen die er volgens de BRP ingeschreven staan. Op een correct adres worden alle ingeschreven personen daadwerkelijk aangetroffen en wordt geen enkel onbekend persoon aangetroffen.

"Bij zowel de toename van het kwaliteitspercentage op persoonsniveau als adresniveau moet de kanttekening plaatsen worden dat het huidige onderzoek plaats gevonden heeft tijdens de corona pandemie. Daarom zal pas bij een volgend onderzoek bevestigd worden of deze toename in kwaliteitspercentage blijvend zal zijn", zo stellen de onderzoekers over de toename van de nauwkeurigheid. Daarnaast vindt er nog een onderzoek plaats naar de maximaal haalbare nauwkeurigheid.

Reacties (6)
13-09-2022, 15:47 door johanw
Hmmm. Op dat onderzoek valt nog wel e.e.a. af te dingen. Het komt nog wel eens voor dat iemand vertrekt "met onbekende bestemming", in de praktijk gewoon blijft wonen maar op die manier deurwaarders en incassoboeren buiten de deur houdt. Die gaat bij zo'n interview natuurlijk niet zeggen dat hij er toch stiekem woont, als men die persoon aantreft is hij alleen maar op bezoek (en gata zich ook niet identificeren tegenover interviewers zonder verdere status).
13-09-2022, 18:26 door karma4 - Bijgewerkt: 13-09-2022, 18:26
Met een ieder adres als gelijke kans zal bij een scheve verdeling in sociale groepen ook een scheve kans van ongelijkheid in foute registraties voorkomen. Het onderzoek is door een verkeerde aanname vanzelf racistisch discriminerend.
13-09-2022, 23:22 door Anoniem
Voor het onderzoek is er onder 2500 adressen een steekproef uitgevoerd, waar ieder adres volgens het CBS evenveel kans had om in de steekproef terecht te komen.
hoe werkt zo iets? er belt iemand aan en die zegt "ik ben van het CBS, ik kom kijken of hier wel de mensen wonen die hier geregistreerd staan"?
dan krijg je natuurlijk dat op de adressen waar alles OK is keurig de gewenste antwoorden en bewijzen gegeven worden, en op de adressen waar die 50 katvangers geregistreerd staan daar doet men niet eens open of smijt de deur dicht.
bij mijn weten ben je als burger niet veplicht met het CBS mee te werken (als bedrijf wel!).
14-09-2022, 08:49 door Anoniem
Door johanw: Hmmm. Op dat onderzoek valt nog wel e.e.a. af te dingen. Het komt nog wel eens voor dat iemand vertrekt "met onbekende bestemming", in de praktijk gewoon blijft wonen maar op die manier deurwaarders en incassoboeren buiten de deur houdt. Die gaat bij zo'n interview natuurlijk niet zeggen dat hij er toch stiekem woont, als men die persoon aantreft is hij alleen maar op bezoek (en gata zich ook niet identificeren tegenover interviewers zonder verdere status).

Dit is niet correct want wanneer de gemeente vast stelt dat je ergens niet meer woont of iemand is vertrokken zonder een nieuw adres door te geven dan krijg je in de BRP de status Vertrokken Onbekend Waarheen (VOW). Op dat moment ben je uitgeschreven. dit is overigens zeer onverstandig. Dit komt vooral voor bij arbeidsmigranten die weer terug gaan zonder dit te melden en mensen die vergeten een wijziging door te geven.
14-09-2022, 10:25 door johanw
Door karma4: Met een ieder adres als gelijke kans zal bij een scheve verdeling in sociale groepen ook een scheve kans van ongelijkheid in foute registraties voorkomen. Het onderzoek is door een verkeerde aanname vanzelf racistisch discriminerend.

Die volg ik niet, ik zal wel niet woke genoeg kunnen denken. Wat bedoel je met scheve verdeling van sociale groepen, als bepaalde groepen vaker voorkomen in Nederland komen ze (als het goed is) dus ook vaker in dit onderzoek voor, wat je juist wil. En wat sociale groep nou weer met racisme te maken heeft ontgaat me ook.
14-09-2022, 12:39 door johanw - Bijgewerkt: 14-09-2022, 12:40
Door Anoniem:
Dit is niet correct want wanneer de gemeente vast stelt dat je ergens niet meer woont of iemand is vertrokken zonder een nieuw adres door te geven dan krijg je in de BRP de status Vertrokken Onbekend Waarheen (VOW).

Ja, maar dat kan voor iemand met schulden juist een zeer gewenste situatie zijn. De deurwaarders die de GBA bevragen krijgen te horen dat je vertrokken bent terwijl je nog gewoon in dat huis kunt wonen, en zolang je de lasten betaalt zal de verhuurder of bank (die de GBA toch niet kunnen inzien) niet gauw lastig gaan doen.

Als ze geen rechtszaak beginnen ben je na 5 jaar van de meeste schulden af (verjaring en men heeft niet kunnen stuiten, jurisprudentie geeft aan dat dat ook werkt als ze niet kunnen stuiten omdat ze je adres niet hebben, zie https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBHAA:2005:AU8167).

Alleen als je een nieuw paspoort of rijbewijs nodig hebt wordt het lastiger, dan mag je naar Den Haag.

Op dat moment ben je uitgeschreven. dit is overigens zeer onverstandig.

Waarom is dat altijd onverstandig? Zolang je in Nederland werkt bouw je zelfs AOW premie op ook als je niet ingeschreven staat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.