image

Privacy First: EPD-lobby wil weggestemd elektronisch patiëntendossier terug

woensdag 14 september 2022, 15:51 door Redactie, 5 reacties

Verschillende belangenorganisaties in de zorg lobbyen voor het opnieuw invoeren van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) zoals dat in 2011 unaniem werd verworpen door de Eerste Kamer, zo stelt stichting Privacy First. De organisatie roept minister Kuipers van Volksgezondheid op om de regie in handen te nemen.

Elf jaar geleden werd het EPD wegens ernstige privacyzorgen door de Eerste Kamer getorpedeerd. De toenmalige minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, bracht de achterliggende infrastructuur onder bij VZVZ. Een samenwerking van de Zorgverzekeraars, zorgkoepels en de Patiëntenfederatie. Daarnaast richtte ze in 2014 het Informatieberaad Zorg op, een besloten bestuursorgaan met daarin grotendeels dezelfde partijen als in VZVZ.

Volgens IkGeefGeenToestemming.nl, een website tegen de private doorstart van het EDP, gaat het in feite om een publiek-private tandem van overheid en zorgverzekeraars die doorgaan met het afdwingen van de invoering van een nationaal EPD. Ook Privacy First stelt dat het zogeheten Informatieberaad Zorg alleen oplossingen aanlevert die gebruik maakten van het LSP. "Via deze buitenparlementaire constructie is tien jaar lang uitsluitend ingezet op de uitrol van het LSP, de gecentraliseerde architectuur van het voormalig Landelijk EPD."

Privacy First stelt dat er inmiddels nieuwe systemen bestaan die specifiek ontworpen zijn om behandelinformatie één-op-één te delen tussen zorgverleners, zoals bij een doorverwijzing van de huisarts naar een specialist. De nieuwe wet voor zorgcommunicatie, de Wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg (WEGIZ), maakt het mogelijk om deze verschillende systemen naast elkaar te laten functioneren. De privacystichting is voorstander van de WEGIZ.

"Grote belangenpartijen in de zorg zoals zorgkoepels, verzekeraars en de Patiëntenfederatie staan echter niet open voor de nieuwe mogelijkheden die de WEGIZ biedt", aldus Privacy First. "Het lijkt er alleszins op dat de partijen die dit zorgakkoord hebben opgesteld, niet voornemens zijn om de WEGIZ als wettelijk kader aan te houden", schrijft de stichting in een brief aan de Tweede Kamer.

Privacy First roept de Tweede Kamer op om in het licht van deze ontwikkelingen het ministerie van Volksgezondheid aan haar belofte te houden en de uitgangspunten van de WEGIZ ook leidend te laten zijn bij de implementatie van dit akkoord en ander toekomstig beleid. Daarnaast wordt minister Kuipers opgeroepen om de regie in handen te nemen en deze niet langer in handen te leggen van partijen die al elf jaar lang dezelfde niet-werkende oplossingen aanleveren, besluit de privacystichting haar pleidooi.

Reacties (5)
14-09-2022, 19:17 door Anoniem
duh, je gaat niet miljoenen betalen voor iets waar je niets aan hebt, wat zich niet terugverdient of op een andere manier wat oplevert (sponsoring overheid, opsporingsinstanties of toko's als de nsa of europol).
dus dat het wat moet gaan doen links of rechtsom is duidelijk...

straks komen de stemcomputers ook weer. terug of online stemmen of poststemmen, alles om de verliezingen te kunnen sturen.
14-09-2022, 19:57 door Anoniem
Het EPD is er ook niet voor de patiënt. Het is er om makkelijk patiënten data bij elkaar te kunnen harken.
14-09-2022, 20:32 door Anoniem
Daarnaast wordt minister Kuipers opgeroepen om de regie in handen te nemen en deze niet langer in handen te leggen van partijen die al elf jaar lang dezelfde niet-werkende oplossingen aanleveren, besluit de privacystichting haar pleidooi.

Veel succes gewenst.

Dit is een voorbeeld welke wind er waait in Den Haag:

https://www.security.nl/posting/768000/Minister+wil+geen+voorafgaande+toestemming+voor+delen+data+GGZ-pati%C3%ABnten

De burger is het product, niet de patient / "klant".
15-09-2022, 08:41 door Anoniem
De markt is krachtig in het uitvergroten van de positieve elementen en het onderbelichten van de negatieve. Toen eherkenning op tafel lag was het besluit ook al genomen dat dit voor de doelgroep het inloggen bij de overheid zoveel makkelijker zou maken. Alleen werd de doelgroep daar pas bij betrokken toen de aanbieders al likkebaardend naar de buit (verplichte afname door bedrijven tegen een prijs per id) stonden te kijken. Goed dat privacy first een beetje op tijd tegengeluid geeft.
15-09-2022, 15:22 door Anoniem
Door Anoniem: duh, je gaat niet miljoenen betalen voor iets waar je niets aan hebt, wat zich niet terugverdient of op een andere manier wat oplevert

Jawel hoor, de overheid heeft daar weinig moeite mee, gezien alleen al het aantal geflopte ICT projecten.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.