image

Advertenties in Microsoft Edge-nieuwsfeed gebruikt voor helpdeskfraude

vrijdag 16 september 2022, 14:14 door Redactie, 3 reacties

Oplichters gebruiken advertenties in de nieuwsfeed van Microsoft Edge voor het plegen van helpdeskfraude, zo waarschuwt anti-malwarebedrijf Malwarebytes. De nieuwsfeed van de browser toont continu allerlei nieuwsberichten, afgewisseld met verkeersinformatie en advertenties. Deze advertenties worden nu door fraudeurs gebruikt om Edge-gebruikers naar malafide pagina's te leiden.

Zodra een gebruiker op een advertentie klikt vindt er eerst een controle van de browser plaats, om zo te kijken of de huidige bezoeker een potentieel doelwit is. Afhankelijk van de uitkomst van de controle krijgt de gebruiker een onschuldige pagina te zien of een pagina die waarschuwt dat Windows Defender malware op de computer heeft aangetroffen en het opgegeven telefoonnummer moet worden gebeld om het probleem op te lossen.

Dit nummer is echter van oplichters die zich voordoen als de helpdesk van Microsoft en slachtoffers proberen te laten betalen voor het verhelpen van een niet-bestaand probleem of toegang tot het systeem proberen te krijgen om daar vervolgens mee te frauderen.

Image

Reacties (3)
16-09-2022, 20:25 door Anoniem
Die nieuwsfeed op de standaard (nieuwe tab) pagina van Edge is sowieso een draak en vraagt om misbruik.

Daarnaast als mensen nieuws willen kijken kunnen ze beter hun eigen nieuwsbron opzoeken dan wat standaard voorgeschoteld wordt + alle (dit soort) extra onzin.

Edge prima, maar hou dat ding schoon Microsoft of je eigen drang naar feature creep bijt je in de kont vroeg of laat.
17-09-2022, 06:45 door Anoniem
Mja ik vind het op de smartphones gevaarlijker. Alle apps die gratis zijn bestoken je met advertenties en clicks om andere apps te installeren. Sommige lijken erg overtuigend.

Met name voor kinderen en minder technisch onderlegde mensen is het makkelijk op jezelf op die manier te besmetten.
17-09-2022, 13:30 door spatieman
een maat had die wat in het plaatje staat te pakken, begint dus braaf in het nederlands te kwebbelen tegen je.
of hij even wilde bellen, anders werdt zijn machine perma op slot gezet.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.