Security Professionals - ipfw add deny all from eindgebruikers to any

Wat behelst een IP adres?

19-09-2022, 12:17 door a.j.333, 54 reacties
Beste Security lezers,
Wat behelst een IP adres. (Provider KPN )
Onderaan mijn zoekopdracht via GOOGLE wordt vermeld: NEDERLAND 1862 BERGEN (NH) op basis van jouw IP adres.
Doch ik woon op 1816 in ALKMAAR. De locatie is ongeveer 10 km van elkaar.

Wie heeft antwoord hierop?
Vriendelijle groet: a.j.333
Reacties (54)
19-09-2022, 12:31 door Anoniem
Ik weet niet hoe een locatie aan IP adres gekoppeld wordt, maar dat de locatie niet exact jouw locatie is kan zijn omdat het van de wijkkast kan zijn. Daar wordt het internet verder verdeeld naar de huizen.
19-09-2022, 13:00 door Anoniem
Begin hier eens:

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/IP-adres
https://archive.org/details/wholeinternetuse00krol/mode/1up?view=theater
19-09-2022, 13:01 door Anoniem
Technisch gezien is een IP adres het "brievenbusnummer" van jouw computer zodat netwerkverkeer op de goede plek afgeleverd kan worden. Jouw ISP kiest dat adres uit een van de blokken IP-adressen die de provider van RIPE, de Europese Internet adressen administratie heeft ontvangen. Uit technisch oogpunt (routering) is het voor een ISP makkelijk wanneer ze blokken met aaneensluitende adressen aan een bepaalde regio toekennen; dat betekent ook dat Google kan gokken in welke plaats je ziet, op basis van de locatie-informatie van je "Internet-buren" of "Internet-wijk".
19-09-2022, 13:33 door Anoniem
Wanneer je nu wat vaker in de Google-diensten jouw adres deelt, wordt vanzelf de juiste locatie weergegeven.
Superhandig natuurlijk, worden zoekresultaten alleen maar beter van. Vooral Google doe je daar een groot plezier mee.
19-09-2022, 13:53 door Anoniem
Verrek....Google is weer stuk!
19-09-2022, 14:14 door Anoniem
Je moet bedenken dat een IP adres niet hetzelfde is als een huisadres. Het is voor het netwerk het adres om de data
naar jouw systeem te sturen, maar hoe de structuur van het netwerk is en wat "dichtbij" is dat wordt niet door het IP
adres bepaald en is daar ook niet uit af te leiden.
Vergelijk het meer met een postbus dan met een huisadres. Jij kunt een postbus nemen in Alkmaar en daar jouw post
heen laten sturen en dan denkt iedereen dat je in Alkmaar woont maar ondertussen haal je die post daar zelf op.
Inderdaad is het zo (wat al geschreven wordt) dat als je op allerlei plekken je adres in Bergen invult, of steeds zoek
opdrachten geeft zoals "restaurant in bergen", het goed kan zijn dat dit op den duur ineens aangepast wordt.
Garanties zijn er niet.
19-09-2022, 16:34 door Anoniem
Het kan nog vreemder. Mijn buurvrouw en ik komen allebei van XS4All af en zitten nu bij KPN.
Ik kom volgens google uit een heel andere wijk in mijn stad en zij komt uit een dorp in de buurt. Volgens google.
Mijn woonlocatie roteert ook nog met de tijd. Ik heb ze opgeschreven en het zijn er een stuk of acht.
Toen ik bij XS4All overschakelde naar VDSL2 kreeg ik een nieuw IP adres. En dat roteerde de hele provincie door.

Waar ik wel bang voor ben is als KPN opeens mijn werkelijke locatie aan Google gaat verkopen. Misschien weten ze die al en zijn de acht locaties een middel om dat te verhullen.

Microsoft Edge weet sinds recent ook mijn correcte locatie voor het weer. Ik heb dit ze niet gegeven. Zelfs mijn computer weet zijn eigen locatie niet en heeft geen WiFi om te zoeken naar bekende namen. Mijn vriendin heeft een naam dat eindigt op _nomap.

P.S. Je krijgt op YouTube reclame naar aanleiding van waar je woont. Bijvoorbeeld een lokale supermarkt. Of je in een dure wijk woont of niet maakt ook uit bij de reclame die je krijgt.
19-09-2022, 18:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Waar ik wel bang voor ben is als KPN opeens mijn werkelijke locatie aan Google gaat verkopen. Misschien weten ze die al en zijn de acht locaties een middel om dat te verhullen.
Waarom ben je daar zo bang voor dan?
Ben je er zo een die denkt dat Google inbrekers in dienst heeft of van informatie voorziet zodat ze precies weten wat
er bij jou allemaal te stelen is?
Denk je echt dat Google speciaal in jou geinteresseerd is? Waarom?

Als je een telefoon hebt en je hebt WiFi waarmee die geconnect is dan weten ze al precies waar je woont.
Kijk maar als je bijvoorbeeld een app opent die je locatie laat zien, bijvoorbeeld een weer of kaart app.
19-09-2022, 20:31 door Anoniem
Providers geven een locatie van ip adres blokken door bij registratie, het is dus altijd een benadering.
19-09-2022, 21:55 door Anoniem
Door Anoniem: Providers geven een locatie van ip adres blokken door bij registratie, het is dus altijd een benadering.

Dat doen ze niet . Ze geven een doel door - "adsl dynamic customers Nederland" , of zo iets .
Een locatie als "Alkmaar" voor een consumenten IP wordt niet op basis van de RIPE registry gevonden .

Je antwoord is onjuist .
19-09-2022, 23:58 door Anoniem
Dit is een heel diep rabbit hole en om het niet veel te ingewikkeld te gaan maken zal ik veel zaken versimpelen waar een netwerk architect, datacom engineer waarschijnlijk heel hard op getriggered wordt. Maar anders zijn we hier over een week ng niet klaar mee. Dus ga een poging doen met zo min mogelijk nodige voorkennis.

IP is een protocol het zit in de naam of nog simpelere IP is een label
Daarom heen zijn allerlei andere protocollen wat we samengevoegd omschrijven als een type netwerk. public network (internet) en private (intra, extranet)

De originele IP geo locatie wordt niet bepaald door waar je jouw verbinding opzet maar bij de dichtsbijzijnde aansluitpunt van je internet kabelleverancier meestal een wijkpunt of de laatse hop (connectie) die gemaakt is van je modem..

En de locatie van enkel IP data (v4 specifiek) kan zelden echt kloppen omdat jou IP niet jou IP is. (in meeste gevallen)

Je leased namelijk een stukje bandbreedte van de lijn en zelden lease je (als particulier) een IP adres in geheel.
Gemiddeld beperkt een Internet Service Provider 1 IP adres tot 5000 simultane apparaten en 1000 unieke gebruikers

Maar dan komen we in nog meer complexe technische kant van netwerken van onder andere Adress Family Transition Router (AFTR) en Network Adress Translation (NAT). Dus even heel basaal uitgelegd. Providers willen maximale winst met minimale middelen en er zijn dus tal van coderingen waardoor men meer dan bij ontwerp bedoeld aan verbindingen door 1 punt kan laten functioneren. Ook de reden waarom veel providers zich momenteel geen zorgen maken om de IPv4 uitputting waar je misxhien van hebt gehoord Simpelweg omdat er steeds nieuwe truukjes gevonden worden met wisselend succes. 10.9% nog van alle adressen nog benutbaar dacht ik laatste schatting.

IPv6 is weer een ander beest omdat er zoveel adres mogelijkheden zijn dat je daar als je de moeite in zou steken veel beter geo bepaling op kan uitvoeren. Helaas omdat IPv6 bijna niet backward compatible is met IPv4 is de adoptie ervan (gedeeltelijk) zoveel trager. Anders was iedereen al over gegaan. En IP geolocaties is niet heel erg interesant acurater dan stads niveau voor meeste bedrijven.

Dat wil niet zeggen dat je provider niet exact kan weten wanneer je connect wat je doet en vanaf waar maar het achterhalen ervan is niet zo simpel als meeste mensen denken het is een mengelmoes van allerlei querys uit verschillende bronnen die samen tot redelijk overeenkomende data moeten komen en zich dus niet limiteert tot het apparaat waar je vanaf verbindt maar tot je abbonement.

De locatie waar die IPs vanuit ISPs geleverd worden echter is groot en deels vooruit bepaald en veranderd zelden en heeft heel wat voorbereidingen en vereiste nodig wil men dat veranderen. je ziet dit meestal enkel bij complete fusie van hoofdproviders en daar gaat maanden als niet langer planning en goedkeuring aan vooraf op internationaal niveau.
Daarom worden er weer voor de meer veranderlijke type data andere protocollen gebruikt zoals Domain Name Systems voor websites al is DNS veel en veel meer dan dat alleen.

En voor de gene die bang zijn dat je provider al die locatie data verkoopt geen zorgen dat heb je al zelf gedaan.
Zo beetje alle bedrijven kopen tegenwoordig een lease voor toegang tot de database van Maxmind daarvoor en jij als klant mag lekker meedraaien met de datagrabbel.

Maar de nauwkeurigheid daarvan is niet super mede dankzii dat je providers dus zoveel mogelijk connecties over 1 adres proppen. Voor Nederland op 10km nauwkeurig gemiddeld 61% accuraat 25km 71% accuraat en met een range van 50km 81% accuraat. En dat hoeft ook niet meer te worden want stadsniveau is meer dan genoeg voor meeste diensten die niet teren op pure individuele consumenten dataverkoop

Bedrijven als Google spelen echter een valser spelletje. Die maken bijvoorbeeld gebruik van HTML 5 geolocation
Want waarom zou je IP geolocatie gebruiken als je satteliet postionering kan gebruiken bluetooth en WIFI tranigulation met al geverifierde WIFI router locaties en alle Android toestellen en vervolgens de data van je accelerometers in je apparaten om tussen de positie bepalingen nog accuratere bepaling te maken. Niet dat Apple veel beter is natuurlijk.

En er zijn nog veel meer gerafineerde methodes tot locatie bepaling waar bedrijven als Google zich niet eens aan branden maar de inlichting diensten wel gek op zijn omdat het niet wetteljk lokaal en internationaal mag. Maar sinds wanneer houdt dat iemand tegen :)

Ik heb heel veel stappen in de uitleg overgeslagen want het is honderdmaal gecompliceerder maar hopelijk heb je met deze uitleg meerdere keywords waar je weer dieper de materie in kan duiken en met tijd versimpeling kan vervangen met meer volledige kennis.

Ik denk echter dat je zelden ooit iemand tegen gaat komen die zegt dat het leuke materie is. En zelfs netwerk datacom engineers worden tegenwoordig verwend met allemaal geautomatiseerde versimpelingen want anders is het niet meer te overzien. Dus als dit allemaal information overload geeft geen zorgen dat is volkomen normaal dat overkomt bijna iedereen die met deze mengelmoes aan technieken en protcollen helaas werkt.

Hoe meer je snapt van dit alles hoe meer je gaat inzien dat het niet een goed georganiseerd systeem is maar allerlei losse vaak niet goed afgestemde systemen zijn met virtuele ducttape die provisorisch aan elkaar zitten geplakt. En je hoopt dat de ducttape het volhoudt onder het altijd evolueerende digitale landschap.
20-09-2022, 08:22 door Anoniem
Waarom ben je daar zo bang voor dan?
Ben je er zo een die denkt dat Google inbrekers in dienst heeft of van informatie voorziet zodat ze precies weten wat
er bij jou allemaal te stelen is?
Denk je echt dat Google speciaal in jou geinteresseerd is? Waarom?
Ik heb hier onder een link staan naar een RTL uitzending die over een kinderboek gaat wat alleen niet wijst op
de gevaren op internet maar ook over die van hoe belangrijk jou data is. Ik raad je echt aan om dit boek te lezen
ook al is het een kinderboek. Dit is serieus bedoeld want de meeste mensen begrijpen echt niet de gevaren van
internet en de bijbehorende multinationals, regeringen, en is gelijk mijn antwoord op jou vraag.

De naam van de schrijver en het boek is Harare superpowers.

https://www.rtl.nl/programma/5224810/humberto?videoId=68fedab0-f22f-4c03-acd0-d690388c96e7

Ik heb dankzij zappen dit gezien want ik ben echt geen fan van RTL programma’s, maar zo zie je maar weer, je kunt
als je er voor open staat altijd blijven leren ook uit een hoek waar je het niet van verwacht.
20-09-2022, 11:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Waar ik wel bang voor ben is als KPN opeens mijn werkelijke locatie aan Google gaat verkopen. Misschien weten ze die al en zijn de acht locaties een middel om dat te verhullen.
Waarom ben je daar zo bang voor dan?

Ik ben wel eens ernstig bedreigd via internet. Dus elke link die ik bezoek hoeft niet mijn woonadres te weten. Ik gebruik Thunderbird als mail programma, en bij KPN staat daar gewoon je IP adres tussen de Received headers vermeld bij mailen aan jezelf. Bij gmail en vroeger bij XS4All was dat niet zo.

Als je een telefoon hebt en je hebt WiFi waarmee die geconnect is dan weten ze al precies waar je woont.
Kijk maar als je bijvoorbeeld een app opent die je locatie laat zien, bijvoorbeeld een weer of kaart app.

Ik heb geen smartphone en ik heb geen WiFi. Precies om de reden dat het ze niet aangaat waar ik woon.

Bij KPN heb ik verder een vast IP adres. En mijn IPv6 zal ook vast zijn, maar dat heb ik niet uitgezocht. Google weet dus in principe niets van mijn werkelijke locatie.

Websites van de gemeente of mijn tandarts bezoek ik in principe niet. Precies om de reden dat het ze (Google) niet aangaat waar ik woon. Maar soms kan het niet anders.
20-09-2022, 12:06 door a.j.333
Beste lezers,het niveau is vrij hoog lees ik,ga ik zeker verder bestuderen!
Mijn vraag omtrent IP adres :10 km verschil . Alkmaar/Bergen.(ik wordt bediend uit wijkkast 350 meter van woonhuis)
Mijn vraag ingegeven; DATA DIEFSTAL UIT MIJN COMPUTER 2018 & 2022.
DANK voor reacties!!!! Vriendelijke groet: a.j333
20-09-2022, 14:04 door Briolet
Door Anoniem: …Websites van de gemeente of mijn tandarts bezoek ik in principe niet. Precies om de reden dat het ze (Google) niet aangaat waar ik woon. Maar soms kan het niet anders.

Dat is een beetje onzin. Als je één keer iets doet omdat het niet anders kan, dan kent Google en consortium je IP al. Dan is al die moeite die je doet om de gemeente of tandarts te vermeiden zinloos.

Oftewel: je bent 100% consequent met het vermeiden, of je moet helemaal geen moeite doen. Elke tussenweg is verspilde moeite.
20-09-2022, 17:58 door Anoniem
Door Briolet: Dat is een beetje onzin. Als je één keer iets doet omdat het niet anders kan, dan kent Google en consortium je IP al. Dan is al die moeite die je doet om de gemeente of tandarts te vermeiden zinloos.

Oftewel: je bent 100% consequent met het vermeiden, of je moet helemaal geen moeite doen. Elke tussenweg is verspilde moeite.

Het is moeite, maar geen verspilde moeite. Ik probeer bij elke link die ik bezoek mezelf af te vragen of het veilig is. Het resultaat is dat ik veel Google resultaten niet bezoek, of die eerst door VirusTotal gooi.

Vergelijk het met naar de wc gaan. Ik doe dan de deur open met mijn onderarm en mouw. Nuttig als er weer een virus komt.

Of de 'skip' knop in YouTube filmpjes om de ads over te slaan. Ik klik daar niet op want voor het weet klik je overal op voordat je hersenen het in de gaten hebben. Eerst denken, dan klikken.

Beter zou het zijn als dit niet nodig was. Maar het is nodig en het is nuttig.
20-09-2022, 18:27 door Anoniem
Als eerste er is geen link tussen een ip adres een een geografische locatie. In theorie kan een heel blok van ip adressen worden verkocht aan iemand aan de andere kan van de wereld, en dan verhuizen ze naar een andere geografische locatie. De enige die echt weet aan wie het ip adres is uitgedeeld dat is je provider (en die moet het wettelijk vastleggen en bewaren) (en mag het niet delen met andere partijen)

Hoe komt google (of andere internet diensten) er dan aan? Dat hebben ze afgeleid uit diverse bronnen op basis van gebruik van dat adres. Bijvoorbeeld het raadplegen van je mail. Dat zal je meest van je thuis ip doen, misschien je werk ip (maar voor de meesten niet op ma-vr) of onderweg. (Note bij mobiel gebruik heb je meestal verschillende ip adressen, in tegenstelling tot je thuis en je werk, waar je meestal (defacto) vaste adressen hebt). Daarnaast hebben ze nog een wereld aan andere informatie, bijvoorbeeld door scannen van je gmail (als je wat besteld staat je adres er in etc etc), of als je gewoon je profiel in vult. Er zijn ook internet winkels die hun data verkopen, inclusief het ip adres waar de bestelling vandaan kwam. En nog vele andere mogelijkheden..... Maar in de basis is het een algoritme met data die het dan afleid of gokt

Stel nu dat er een persoon A bij de provider weggaat die dat ip adres had, en de provider hergebruikt dat adres voor een nieuwe abonnee persoon B, op een ander geografisch adres, in een andere woonplaats, dan denkt google nog een tijdje dat dat ipadres bij persoon A en die woonplaats hoort....Het kan wel even duren voordat het is aangepast

Is het iets om je zorgen over te maken, nee je hebt er geen enkel nadeel van*)

Sterker nog ik zou niet willen dat google weer waar ik woon. Helaas doen ze dat wel :)

*) er zijn een aantal locaties (per land) die wel een issue geven, omdat als de geolocatie niet bekend is, dat dan dat adres wordt gebruikt en door mensen dan foutief wordt aangenomen dat dat adres dan klopt met soms vervelende gevolgen voor mensen die daar wonen. Een voorbeeld: https://nos.nl/artikel/2365293-dronter-gezin-al-jaren-bedreigd-vanwege-geografische-coordinaten
20-09-2022, 22:27 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is een heel diep rabbit hole en om het niet veel te ingewikkeld te gaan maken..

Een ontzettend vaag ingewikkeld en kant noch wal rakend verhaa;l weggeknipt..

..evolueerende digitale landschap.

Gaaf. en doe hem nu eens met TOR.
En dan nog een keer met IPv6 !!

Het verbaast mij iedere keer weer in hoge mate dat dit soort duidelijke trol vragen door de moderatie komen. De kelder bewoners komen dan weer in actie op mama's kompjoeter en er volgen ellenlange nonsens verhalen die werkelijk helemaal niemand ook maar iets helpen.
Heel het Internet staat vol met lessen 1 computernetwerken, maar nee de vraag moet weer in een security forum gesteld worden.

Het ontbreekt er nog maar aan dat trol Kuifje met z'n onzin verhalen er bij komt. Manmanman wat een armoe.

Ok dan:
https://www.digitalelement.com/geolocation/how-does-ip-address-geolocation-work/
https://www.sidn.nl/domeinnamen/registrydiensten/geo-tld-jouw-stad-of-regio-een-eigen-domein
21-09-2022, 04:27 door Anoniem
In tegenstelling tot waar hieboven soms wordt beweerd is er wel een link tussen een woonadres en een IP nummer.
(1) Providers gebruiken doorgaans IP reeksten voor bepaalde lokaties.
(2) Als je een Google account hebt en je hebt je adresgegevens doorgegeven aan Google weet Google waar je woont. In plaats van Google kan het elke partij zijn op internet. Er is een levendige handel in adresgegevens waarbij ook de link met een IP adres wordt gemaakt.

Het is dus niet heel moeilijk voor dataverzamelaars op zowel je adres als je IP nummer te weten. Er zijn heel veel van dergelijke dataverzamelaars en dus kun je op internet op veel plekken terugvinden waar men denkt dat je woont. Soms klopt het, soms klopt het niet. Op basis van nabijheid van een IP nummer worden ook aannamens gemaakt, je hebt daarom niet altijd in de hand dat je woonomgeving bekend wordt.

Het koppelen van gegevens heet in de branche "appending". Problematisch is dat je hiervoor vooraf toestemming moet hebben gegeven (dat vereist de AVG) en dat is vaak niet het geval.
21-09-2022, 08:57 door _R0N_
Hoop antwoorden ook veel foute..
Het is vrij simpel eigenlijk. Als jij, met je mobiel, je locatie doorgeeft en je verbindt met je wifi wordt je publieke ip van je thuis internet gekoppeld aan je GPS locatie van je telefoon.

Omdat de meeste mensen thuis geen vast IP hebben maar een dynamisch toegewezen IP kan het zijn dat je ineens een IP adres krijgt dat gekoppeld is aan de GPS locatie van iemand in Bergen, Alkmaar en Bergen zitten in dezelfde DHCP pool te vissen. Tot jij je GPS gegevens met je publieke IP adres weer deelt met ome Google, waardoor Google het IP adres weer aan je fysieke locatie kan knopen, zal Google de laatst bekende gegevens weergeven.
21-09-2022, 10:32 door Anoniem
Door Anoniem: Dit ....
Anoniem geeft op 19-09-2022, 23:58 een aardige samenvatting.
Even een korte toevoeging: Netwerkroutering gaat op het hoogste niveau (hele grote blokken aansluitende IP adressen) via BGP. Er is een database waarin je terug kan vinden in welke BGP groep je adres zit, en waar dat gelocaliseerd is. Kijk bv. op http://ip-location.online-domain-tools.com/. Dan zie je bv. van welke provider het adres komt en waar dat zit. Dat is alleen erg onnauwkeurig want gaat per provider.
Binnen een provider worden andere routeringsprotocollen in indelingen gebruikt, maar ook daar gaat het in grote blokken en niet per wijk, omdat dat te veel verlies van geldige adressen oplevert: Stel je kleinste routering is 254 adressen maar je hebt maar 20 gebruikers aan je wijkkast zitten, dan gooi je 234 adressen weg... En routeren in kleinere stukjes zou kunnen maar zorgt voor meer overhead, en dat je continue aanpassingen moet doen als je meer of minder klanten krijgt. Vandaar dat er vaak in grote pools wordt gewerkt die meerdere wijken of zelfs dorpen bevatten. De provider weet dus iets beter waar je zit maar ook niet nauwkeurig.
Er zijn wel bedrijven die dit continue proberen vast te stellen en hun schatting van locatie aanbieden aan reclamebedijven, maar ook die zitten hoogstens in de buurt en hebben het maar zelden 100% correct.

Oplossingen? Ja, gebruik een VPN, want je adres komt dan uit de pool van de VPN provider. Of zet je thuismodem een paar dagen uit, wie weet krijg je daarna een ander IP adres...

Het is overigens mogelijk voor een provider om de BGP geo-locatie aan te passen. Zo had Cyberbunker volgens BGP hun datacenter op antarctica staan terwijl ze op dat moment in nederland (zeeland) zaten (https://www.wjunction.com/threads/antarctica-has-servers-hosting.8259/)

Samenvatting: er is geen 100% link tussen locatie en IP adres.

Q
21-09-2022, 11:16 door Anoniem
Door _R0N_: Hoop antwoorden ook veel foute..

Omdat de meeste mensen thuis geen vast IP hebben maar een dynamisch toegewezen IP kan het zijn dat je ineens een IP adres krijgt dat gekoppeld is aan de GPS locatie van iemand in Bergen, Alkmaar en Bergen zitten in dezelfde DHCP pool te vissen. Tot jij je GPS gegevens met je publieke IP adres weer deelt met ome Google, waardoor Google het IP adres weer aan je fysieke locatie kan knopen, zal Google de laatst bekende gegevens weergeven.

ok maar nou voeg je er weer een foute aan toe! de vraagsteller zegt provider KPN te hebben en dat betekent op een
vaste aansluiting een vast IP adres. dus die theorie van jou die is het niet.

proberen we het nog een keer: die "geolocation providers" (er zijn er meerdere) verzamelen informatie op basis van
eerder gedrag, bijvoorbeeld ergens locatie ingevuld op een website of via een app doorgegeven. dan weten ze de
locatie van 1 IP adres. als ze JOUW IP adres niet in hun database hebben en er wordt locatie informatie van dat
adres opgevraagd (door een klant van hen, bijvoorbeeld een website die je locatie wil weten) dan gaan ze het
dichtsbijzijnde adres opzoeken waar ze WEL informatie over hebben, en dan geven ze die locatie. dat gaat er vanuit
dat adressen worden uitgegeven in groepjes per stad of wijk. dat is soms wel en soms niet het geval, in Nederland wordt
bijvoorbeeld op DSL en Glas meestal gebruik gemaakt van PPPoE en dan is er geen enkele reden waarom een adres
wat net naast dat van jou ligt ook fysiek in jouw buurt moet zijn. kan gewoon aan de andere kant van het land zijn.
heb je een "klassiek" netwerk met subnetten en routers all over the place waar mensen lokaal mee verbonden zijn,
dan klopt het beter. wellicht is dat in de USA waar dit soort geolocatie providers hun business beginnen vaker het
geval dan in Nederland. dit heeft er ook mee te maken of de "internet provider" en de "aansluiting provider" in een
land gescheiden bedrijven kunnen zijn. je kunt hier een abonnement nemen op provider X en dan je aansluiting
krijgen bij KPN. dat betekent dat KPN niet simpelweg haar netwerk in steden, wijken en straten kan onderverdelen,
ze moeten verkeer van ieder huis naar iedere provider kunnen doorsturen. dat is een reden om PPPoE te gebruiken.
(een andere reden is dat je in een PPPoE netwerk veel makkelijker kunt aftappen, en het is een wettelijke verplichting
om die mogelijkheid aan justitie aan te bieden)

m.a.w. het probleem is een gevolg van 1. gebrek aan specifieke informatie en 2. incorrecte aannames bij de geolocation
provider. met mijn Freedom Internet adres krijg ik bij de diverse geolocatie diensten vaak totaal verkeerde info, dat
komt dan omdat dit een kleine provider is met weinig IP space, die de adressen waarschijnlijk uitgeeft in volgorde van
klant-worden en niet in steden, wijken etc groepeert.
21-09-2022, 12:09 door a.j.333
Beste Security Lezers,

BEDANKT voor alle veelal duidelijke uitleg ,er zitten hier specialisten bij.Op mijn niveau moet ik alles nog even op en rij zetten.
Dit is een vak,en ik kom uit de para medische branche.(totaal verschillend).
Alles wat nog binnen komt lees ik uiteraard.Prachtig dat dit platform deze mogelijkheid biedt.
Vriendelijke groet:a.j.333 (Datadiefstal)
21-09-2022, 16:04 door _R0N_
Door Anoniem:
Door _R0N_: Hoop antwoorden ook veel foute..

Omdat de meeste mensen thuis geen vast IP hebben maar een dynamisch toegewezen IP kan het zijn dat je ineens een IP adres krijgt dat gekoppeld is aan de GPS locatie van iemand in Bergen, Alkmaar en Bergen zitten in dezelfde DHCP pool te vissen. Tot jij je GPS gegevens met je publieke IP adres weer deelt met ome Google, waardoor Google het IP adres weer aan je fysieke locatie kan knopen, zal Google de laatst bekende gegevens weergeven.

ok maar nou voeg je er weer een foute aan toe! de vraagsteller zegt provider KPN te hebben en dat betekent op een
vaste aansluiting een vast IP adres. dus die theorie van jou die is het niet.

Daar doe je een foute aanname.. KPN geeft geen vaste ip-adressen. Dat je vaak hetzelfde adres krijgt wil niet zeggen dat het vast is, de adressen worden via DHCP uitgedeeld.
21-09-2022, 16:39 door Anoniem
Even nuanceren KPN geeft geen statisch (vast) IP adres voor lease meer aan particulieren op aanvraag. Dat hebben ze vroeger wel eens gedaan maar dat gebeurt al jaren niet meer. Hun destijds dochteronderneming XS4ALL had dat wel als aantrekkelijke bonus van hun contracten maar KPN heeft dat omgezet naar hun pakket KPN EEN MKB

Het zou echter niet best zijn als bedrijven op dynamische IP lease zaten bij providers dat is een regelrecht ramp scenario voor enige IT beheerder. En het zet de deur wagenwijd open voor rechtzaken tegen een ISP want heel veel licenties voor software in het bedrijfsleven is gebaseerd op IP laat staan toegang rechten voor medewerkers.
21-09-2022, 17:15 door Anoniem
Door _R0N_:
Door Anoniem:
Door _R0N_: Hoop antwoorden ook veel foute..

Omdat de meeste mensen thuis geen vast IP hebben maar een dynamisch toegewezen IP kan het zijn dat je ineens een IP adres krijgt dat gekoppeld is aan de GPS locatie van iemand in Bergen, Alkmaar en Bergen zitten in dezelfde DHCP pool te vissen. Tot jij je GPS gegevens met je publieke IP adres weer deelt met ome Google, waardoor Google het IP adres weer aan je fysieke locatie kan knopen, zal Google de laatst bekende gegevens weergeven.

ok maar nou voeg je er weer een foute aan toe! de vraagsteller zegt provider KPN te hebben en dat betekent op een
vaste aansluiting een vast IP adres. dus die theorie van jou die is het niet.

Daar doe je een foute aanname.. KPN geeft geen vaste ip-adressen. Dat je vaak hetzelfde adres krijgt wil niet zeggen dat het vast is, de adressen worden via DHCP uitgedeeld.

De vraag is: wat is een vast adres?. Als je bij KPN je thuismodem altijd hebt aan staan heb je de facto je eigen vaste IP adres, ook al zou het in theorie kunnen wijzigen. Idem bij bijvoorbeeld Ziggo.

Dit in tegenstelling tot het IP adres van je telefoon via G3, G4 of G5: daar krijg je dynamisch een adres toegewezen (en deel je het vaak met meerdere telefoons). En dat adres kan weer wijzigen als je even geen verbinding hebt gehad.
21-09-2022, 17:28 door Anoniem
Door Anoniem: Even nuanceren KPN geeft geen statisch (vast) IP adres voor lease meer aan particulieren op aanvraag. Dat hebben ze vroeger wel eens gedaan maar dat gebeurt al jaren niet meer. Hun destijds dochteronderneming XS4ALL had dat wel als aantrekkelijke bonus van hun contracten maar KPN heeft dat omgezet naar hun pakket KPN EEN MKB
Dat klopt niet hoor! je krijgt echt een vast adres wat gewoon in een brief staat en in je "mijn" omgeving op internet.
Wat jij bedoelt is dat je geen extra adressen meer kunt aanvragen. Dat kon bij XS4ALL wel maar bij KPN kan dat
alleen nog maar bij een MKB pakket.
21-09-2022, 17:39 door Anoniem
Door _R0N_:
Daar doe je een foute aanname.. KPN geeft geen vaste ip-adressen. Dat je vaak hetzelfde adres krijgt wil niet zeggen dat het vast is, de adressen worden via DHCP uitgedeeld.
Incorrect. KPN geeft je een vast adres. Men gebruikt ook geen DHCP. KPN gebruikt PPPoE.
21-09-2022, 17:39 door Anoniem
Door Anoniem: [...]

Het zou echter niet best zijn als bedrijven op dynamische IP lease zaten bij providers dat is een regelrecht ramp scenario voor enige IT beheerder. En het zet de deur wagenwijd open voor rechtzaken tegen een ISP want heel veel licenties voor software in het bedrijfsleven is gebaseerd op IP laat staan toegang rechten voor medewerkers.

Rechtzaken? Waarom dan wel?
Licenties op basis van een IP adres zijn achterhaald, immers medewerkers hebben met hun laptop veelal meerdere IP adressen per dag (thuis, bij de klant, op de zaak in kantoor 1, op de zaak in kantoor 2...)
Toegangsrechten op basis van een extern IP adres? Die snap ik helemaal niet, doel je op firewall regels? In de moderne ZeroTrust omgevingen nog toegang geven op basis van een IP adres ipv. op credentials is een setup-for-failure.
Ook voor bv. externe toegang ziijn dynamische adressen geen probleem, zolang de DNS maar bijgewerkt is. Hoe denk je dat web sites in de cloud benaderd worden? Die kunnen meerdere keren per dag een ander IP adres krijgen, en zelfs een ander IP adres afhankelijk vanaf waar je de web site benaderd (bv. voor Europa een ander adres dan voor gebruikers uit azie of amerika)

Als je als beheerpartij je hier niet op hebt ingesteld zal je op veel meer onderdelen een veel te hoge beheerlast hebben en wordt het tijd voor een externe review!
21-09-2022, 18:03 door Anoniem
Door Anoniem:

[..]
Het zou echter niet best zijn als bedrijven op dynamische IP lease zaten bij providers dat is een regelrecht ramp scenario voor enige IT beheerder. En het zet de deur wagenwijd open voor rechtzaken tegen een ISP want heel veel licenties voor software in het bedrijfsleven is gebaseerd op IP laat staan toegang rechten voor medewerkers.

Het is echt een hoop onzin die je uitkraamt .

1) je kunt alleen een rechtzaak beginnen als je leverancier niet levert wat afgesproken is.
Als de ISP geen contract met je afsluit voor een vast IP krijg je van de rechter echt geen gelijk dat je dat toch moest hebben.

2) Kun je eens die licenties noemen die gekoppeld zijn aan vaste publieke IPs ? Welke software leverancier sluit zo'n enorm deel van de markt uit van potentiele klanten die achter variabele adressen zitten ?
21-09-2022, 21:32 door Anoniem
Door Anoniem:
De vraag is: wat is een vast adres?. Als je bij KPN je thuismodem altijd hebt aan staan heb je de facto je eigen vaste IP adres, ook al zou het in theorie kunnen wijzigen. Idem bij bijvoorbeeld Ziggo.

Dit in tegenstelling tot het IP adres van je telefoon via G3, G4 of G5: daar krijg je dynamisch een adres toegewezen (en deel je het vaak met meerdere telefoons). En dat adres kan weer wijzigen als je even geen verbinding hebt gehad.
Nee dat is geen statisch (vast) IP dat is een dynamisch IP met een langdurige lease time. Een vast IP mag niet worden vergeven aan een andere afnemer zonder toestemming van de huidige tenzij er contract breuk wordt gepleegd of een rechterlijk bevel ligt. Dus al crasht je hele infra en moet je je modems, routers, nexgen firewalls etc weer booten je bent er zolang je aan de spelregels houdt zeker van dat je niet tegen bounces gaat lopen door foutieve IP restricties.

Dat geeft je rechten maar ook plichten. Een particullier met een dynamisch IP kan niet makkelijk worden verantwoordelijk gehouden voor de IP reputatie omdat zoals ik al eerder in het stuk heb gezegd je als particulier zelden het hele IP adres leased. Een zakelijk gebruiker met een vast IP echter kan vrij makkelijk aansprakelijk gesteld worden voor enige schade aan de IP reputatie. Wan vergis je niet je leased ten alle tijden het IP je bent nooit permanent eigenaar *als consument*.

Dat in de praktijk levert bedrijven zelf ook natuurlijk schade op als de reputatie slechter wordt maar ISP's ondervinden veel meer hinder ervan omdat als er genoeg ongein gebeurt er een range block wordt afgegeven bij de grote reputatie databases waar zowat alle ISP's minstens twee van diensten afnemen en dan heb je een behoorlijk groot probleem als getroffen ISP wat in de tonnen kan lopen als je het op zijn beloop laat.

Dat is ook een van de redenen waarom ISP's niet happig meer zijn op vaste adressen te leasen aan particulieren omdat de kosten voor IP reputatie management met het jaar hoger worden. En in tegenstelling tot een bedrijf is schade verhalen op particulieren zelden rendabel. Nog niet te hebben over dat bij meeste particulieren (niet alle uiteraard) het inzicht ontbreekt wat voor verantwoordelijkheid dit allemaal met zich mee draagt.


Grote bedrijven kunnen in plaats van IP's leasen ook IP's kopen in blokken maar dat is zeer duur en enkel gescreende bedrijven komen er voor in aanmerking om als Local Internet Registries opgenomen te worden (LIR) welke weer toegewezen worden door Regional Internet Registries (RIR)

Hier kan je alle informatie van RIR's makkelijk zien. Iedergeval makkelijker dan via RIPE NCC zelf.
https://www-public.imtbs-tsp.eu/~maigron/RIR_Stats/RIPE_Allocations/IPv4/ByNb/NL.html#menu-sorttype
22-09-2022, 02:55 door Anoniem
Door Anoniem:
Rechtzaken? Waarom dan wel?
Licenties op basis van een IP adres zijn achterhaald, immers medewerkers hebben met hun laptop veelal meerdere IP adressen per dag (thuis, bij de klant, op de zaak in kantoor 1, op de zaak in kantoor 2...)
Toegangsrechten op basis van een extern IP adres? Die snap ik helemaal niet, doel je op firewall regels? In de moderne ZeroTrust omgevingen nog toegang geven op basis van een IP adres ipv. op credentials is een setup-for-failure.
Ook voor bv. externe toegang ziijn dynamische adressen geen probleem, zolang de DNS maar bijgewerkt is. Hoe denk je dat web sites in de cloud benaderd worden? Die kunnen meerdere keren per dag een ander IP adres krijgen, en zelfs een ander IP adres afhankelijk vanaf waar je de web site benaderd (bv. voor Europa een ander adres dan voor gebruikers uit azie of amerika)

Als je als beheerpartij je hier niet op hebt ingesteld zal je op veel meer onderdelen een veel te hoge beheerlast hebben en wordt het tijd voor een externe review!

Volledige Zero Trust Network Architecture dat is een prachtige droom maar laten we heel eerlijk zijn 9 van 10 bedrijven hebben niet eens ACL's nog minder hebben een dedicated SOC, SIEM noem maar op. Dat is helaas de praktijk ik wou dat het anders was maar dat is het niet. En voordat we alle hoger management of eigenaren van bedrijven zover hebben gekregen ZTNA te implementeren is het al lang achterhaald.

Want kan je garanderen zoals alles in de IT overleeft ZTNA het ook niet voor eeuwig. Er komt vast weer een beter beveiliging model en dan heeft de volgende generatie ITers exact de zelfde discussie die we nu hebben maar dan tussen ZTNA en de nieuwste security hype met een beetje geluk post quantum gericht.

En ja het concept van CDN's en loadbalancing is me bekend.

Door Anoniem:
1) je kunt alleen een rechtzaak beginnen als je leverancier niet levert wat afgesproken is.
Als de ISP geen contract met je afsluit voor een vast IP krijg je van de rechter echt geen gelijk dat je dat toch moest hebben.

2) Kun je eens die licenties noemen die gekoppeld zijn aan vaste publieke IPs ? Welke software leverancier sluit zo'n enorm deel van de markt uit van potentiele klanten die achter variabele adressen zitten ?
1. Het is alleen onzin als je de uitleg in een andere context plaats voorjezelf zonder te vragen wat iemand bedoeld. Ik reageerde specifiek op de vorige poster de bewering dat KPN geen vaste IP adressen uitgaf. Dat antwoord besloeg dus alles van KPN inclusief zakelijjke kant. Dat zal de gene niet zo bedoeld hebben maar daarom nuanceer je antwoorden.

En nee natuurlijk gaat geen enkel bedrijf een rechtzaak winnen als ze iets niet krijgen waar ze ook niet recht op hebben vanuit contract. Maar als we geloven wat de andere poster zegt en KPN geeft inderdaad geen vaste IP adressen uit dan zou elk bedrijf nu bij hun dus op een dynamisch IP zitten terwijl hun contract nog steeds zegt statisch (vast) IP. En als dan het IP wijzigd dan heb je gegarandeerd rechtzaken. Niks meer dan een simpele wat als scenario uitleg om te kijken of het antwoord van iemand anders plausibel was.

Daarbij gezegd hebbende moet ik toegeven dat ik dat iets beter had kunnen toelichten om verwarring te voorkomen over de intentie van het antwoord. Dus dat reken ik mezelf aan en zal ik volgende keer beter op letten.


2. WHM/cPanel is er eentje van.
https://support.cpanel.net/hc/en-us/articles/1500012900841-Locked-License-Error

Floating license is tegenwoordig de gestreefde standaard maar zeker niet bij alles er zijn nog genoeg leveranciers die je beperken tot actief IP. Dat heeft niks met uitsluiting te maken van dynamische IP's want daar kan je het ook op bestellen maar dan mag je wel om de x tijd even je licentie laten aanpassen en hopen dat je leverancier elke keer meegaat daarin.


Nu terugkomen op je eerste zin.
Het is echt een hoop onzin die je uitkraamt .
Ik raad je sterk aan de volgende keer niet iemand te beschuldigen van onzin uitkramen als je wel nog een antwoord wilt hebben van die gene. Dat je bronnen wilt of toelichting is je volste recht en gezonde argwaan is een kwaliteit in mensen die ik persoonlijk kan waarderen want ik werk daar ook vanuit. Maar van te voren al publiekelijk iets als niet relevant bestempelen zonder gedegen onderzoek doe je jezelf en andere geen dienst mee. Om vervolgens ook nog op de man te gaan spelen daar verzwak je enkel je eigen antwoord en argumenten mee.

De enige reden waarom ik je vragen nu beantwoord is dat ik voordeel van de twijfel geef dat je misschien je dag niet had. Want als je toch al zeker bent van je antwoord waarom zou je nog mijn toelichting willen? De andere conclussie daarop is laten we maar simpel zeggen minder complimenteus.
22-09-2022, 08:46 door _R0N_
Door Anoniem:
Door _R0N_:
Door Anoniem:
Door _R0N_: Hoop antwoorden ook veel foute..

Omdat de meeste mensen thuis geen vast IP hebben maar een dynamisch toegewezen IP kan het zijn dat je ineens een IP adres krijgt dat gekoppeld is aan de GPS locatie van iemand in Bergen, Alkmaar en Bergen zitten in dezelfde DHCP pool te vissen. Tot jij je GPS gegevens met je publieke IP adres weer deelt met ome Google, waardoor Google het IP adres weer aan je fysieke locatie kan knopen, zal Google de laatst bekende gegevens weergeven.

ok maar nou voeg je er weer een foute aan toe! de vraagsteller zegt provider KPN te hebben en dat betekent op een
vaste aansluiting een vast IP adres. dus die theorie van jou die is het niet.

Daar doe je een foute aanname.. KPN geeft geen vaste ip-adressen. Dat je vaak hetzelfde adres krijgt wil niet zeggen dat het vast is, de adressen worden via DHCP uitgedeeld.

De vraag is: wat is een vast adres?. Als je bij KPN je thuismodem altijd hebt aan staan heb je de facto je eigen vaste IP adres, ook al zou het in theorie kunnen wijzigen. Idem bij bijvoorbeeld Ziggo.

Dit in tegenstelling tot het IP adres van je telefoon via G3, G4 of G5: daar krijg je dynamisch een adres toegewezen (en deel je het vaak met meerdere telefoons). En dat adres kan weer wijzigen als je even geen verbinding hebt gehad.

Heel simpel. Krijg je altijd hetzelfde IP-Adres? Nee, die garantie heb je niet omdat ze via DHCP worden uitgedeeld.
Als KPN onderhoud doet aan de DHCP servers kan het dus zijn dat je een ander IP krijgt nadat je lease verlopen is, bij KPN staat de lease op 24 uur. In theorie kun je dus elke dag een ander IP krijgen, in de praktijk zal dat zelden zijn maar niet nooit.
De vraagsteller heeft blijkbaar een IP dat eerder toegewezen is geweest aan iemand in Bergen, niet vreemd, niet bijzonder maar gewoon mogelijk als je begrijpt hoe de infra werkt.
22-09-2022, 09:19 door Anoniem
Door _R0N_:
Heel simpel. Krijg je altijd hetzelfde IP-Adres? Nee, die garantie heb je niet omdat ze via DHCP worden uitgedeeld.
Als KPN onderhoud doet aan de DHCP servers kan het dus zijn dat je een ander IP krijgt nadat je lease verlopen is, bij KPN staat de lease op 24 uur. In theorie kun je dus elke dag een ander IP krijgen, in de praktijk zal dat zelden zijn maar niet nooit.
De vraagsteller heeft blijkbaar een IP dat eerder toegewezen is geweest aan iemand in Bergen, niet vreemd, niet bijzonder maar gewoon mogelijk als je begrijpt hoe de infra werkt.
Dat KLOPT NIET RON! Lees je de andere reacties wel eens voor je wat plaatst???
Nogmaals, KPN gebruikt GEEN DHCP. Ze gebruiken PPPoE met IPCP.
En het adres wordt vast aan de klant toegekend. Het kan veranderen als ze grote reorganisaties uitvoeren maar daar
kunnen vele jaren tussen zitten, dit is niet zoals bij Ziggo waar je adres zomaar ineens kan veranderen, verandert als
je je modem een tijdje uit zet (of er een storing is), of als je een ander modem krijgt. Dit is NIET zo bij KPN.
22-09-2022, 10:14 door a.j.333
(Vaste IP adres?) Attentie: exact 3 dagen na overgang naar KPN is mijn wifi signaal van super max naar minimaal gegaan.zelfde afstand router 4 meter.Gebruik laptop alleen thuis.Dus vast IP adres.Blijkt nu IP adres BERGEN te hebben,ik woon in ALKMAAR. KPN abuse team gemeld,niets meer gehoord.Facturen van laptop gestolen!!!!!!! Ik zou van mijn provider actie mogen verwachten.
vr.gr.a.j.333
22-09-2022, 10:37 door Anoniem
Door a.j.333: (Vaste IP adres?) Attentie: exact 3 dagen na overgang naar KPN is mijn wifi signaal van super max naar minimaal gegaan.zelfde afstand router 4 meter.Gebruik laptop alleen thuis.Dus vast IP adres.Blijkt nu IP adres BERGEN te hebben,ik woon in ALKMAAR. KPN abuse team gemeld,niets meer gehoord.Facturen van laptop gestolen!!!!!!! Ik zou van mijn provider actie mogen verwachten.
vr.gr.a.j.333

Leuk om van alles te screeuwen, maar geen van de zaken die je noemt, hebben relatie tot elkaar.
22-09-2022, 10:42 door Anoniem
Door a.j.333: (Vaste IP adres?) Attentie: exact 3 dagen na overgang naar KPN is mijn wifi signaal van super max naar minimaal gegaan.zelfde afstand router 4 meter.Gebruik laptop alleen thuis.Dus vast IP adres.Blijkt nu IP adres BERGEN te hebben,ik woon in ALKMAAR. KPN abuse team gemeld,niets meer gehoord.Facturen van laptop gestolen!!!!!!! Ik zou van mijn provider actie mogen verwachten.
vr.gr.a.j.333


Hou toch eens op met KPN lastig vallen met je paranoia.
Je bent , IT Technisch , een klungel en wat er mis gaat ligt aan jezelf. En daar hoeft je provider geen vinger naar uit te steken.

Jouw huis, jouw laptop, jouw probleem.


Heb je net kunnen lezen dat de locatie van de IP adfres ontzettend vaag is, blijf je zeiken dat dat iets zou betekenen.
Je wifi streepjes hebben niks met je IP te maken - wel met je eigen device, en waarschijnlijk met je buren die misschien op hetzelfde kanaal zitten.
22-09-2022, 11:16 door Anoniem
Het is je uitgelegd a.j.333, ik snap best dat het technisch allemaal moeilijk is maar die punten die je noemt hebben niets
met elkaar te maken, echt niet. De locatie van je IP adres zegt niks, en als die fout is dan is dat alleen maar mooi want
dan kunnen ze niet bij je langs komen he?
22-09-2022, 11:41 door Anoniem
Door Anoniem:

Daarbij gezegd hebbende moet ik toegeven dat ik dat iets beter had kunnen toelichten om verwarring te voorkomen over de intentie van het antwoord. Dus dat reken ik mezelf aan en zal ik volgende keer beter op letten.

Op een forum zijn categorische antwoorden altijd lastig, zeker als het barst van de uitzonderingen .
Maar goed, zelf post ik ook wel grote stappen snel thuis.


2. WHM/cPanel is er eentje van.
https://support.cpanel.net/hc/en-us/articles/1500012900841-Locked-License-Error

ha, daar noem je er ook eentje. control panel voor hosters . Inderdaad is de hosting wereld een van de heel weinige segmenten waar het normaal is dat de service direct op een publiek IP zit , en dat de publieke IPs behoorlijk stabiel zijn.
(behoorlijk - hostertjes die naar een ander DC en andere upstream gaan, overnames e.d. ). Als de hoster wat groter is zijn ze zelf LIR en hebben ze de stabiliteit van de adressen zelf in de hand.

Maar daarbuiten - enterprise (ook large enterprise) verlies je als leverancier wel heel veel markt als je je product hard koppelt aan "vast publiek IP" en een enorm gedoe maakt van het herkoppelen van de licentie aan een gewijzigd IP.

Floating license is tegenwoordig de gestreefde standaard maar zeker niet bij alles er zijn nog genoeg leveranciers die je beperken tot actief IP. Dat heeft niks met uitsluiting te maken van dynamische IP's want daar kan je het ook op bestellen maar dan mag je wel om de x tijd even je licentie laten aanpassen en hopen dat je leverancier elke keer meegaat daarin.

Als een groot deel van de potentiele markt op meer dynamischer IPs zit zoeken die snel genoeg een andere leverancier als ze moeten "hopen" dat hun product mee gaat als het IP weer eens wijzigt.,
Maar goed - de hosting markt is er dan eentje waarin dat probleem niet zo heel hard speelt.


Nu terugkomen op je eerste zin.
Het is echt een hoop onzin die je uitkraamt .
Ik raad je sterk aan de volgende keer niet iemand te beschuldigen van onzin uitkramen als je wel nog een antwoord wilt hebben van die gene. Dat je bronnen wilt of toelichting is je volste recht en gezonde argwaan is een kwaliteit in mensen die ik persoonlijk kan waarderen want ik werk daar ook vanuit. Maar van te voren al publiekelijk iets als niet relevant bestempelen zonder gedegen onderzoek doe je jezelf en andere geen dienst mee. Om vervolgens ook nog op de man te gaan spelen daar verzwak je enkel je eigen antwoord en argumenten mee.

De enige reden waarom ik je vragen nu beantwoord is dat ik voordeel van de twijfel geef dat je misschien je dag niet had. Want als je toch al zeker bent van je antwoord waarom zou je nog mijn toelichting willen? De andere conclussie daarop is laten we maar simpel zeggen minder complimenteus.

Prima comeback .Desondanks - een relatief klein deel van "de IT markt" benoemen als 'regel' is gewoon geen sterk punt. En ik heb dat , kort door de bocht , als onzin bestempeld.
22-09-2022, 12:26 door Anoniem
Door a.j.333: (Vaste IP adres?) Attentie: exact 3 dagen na overgang naar KPN is mijn wifi signaal van super max naar minimaal gegaan.zelfde afstand router 4 meter.Gebruik laptop alleen thuis.Dus vast IP adres.Blijkt nu IP adres BERGEN te hebben,ik woon in ALKMAAR. KPN abuse team gemeld,niets meer gehoord.Facturen van laptop gestolen!!!!!!! Ik zou van mijn provider actie mogen verwachten.
vr.gr.a.j.333
Het IP adres van je router staat los van de Wifi dekking. Punt!
Het IP adres van je router komt uit een pool van adressen die herleidbaar zijn naar een grote groep aansluitingen. Is op regio niveau. Dus het idee dat het in Bergen of Alkmaar is, is een interpretatie van iemand maar staat los van de werkelijkheid. Punt!
Facturen van je laptop gestolen? Is onafhankelijk van het IP adres van je router. Punt!

Als je meer ondersteuning wilt van de Security.nl community zal je met meer gegevens moeten komen. Bv. mbt. wifi dekking:
- kijk in je WiFi router naar de instellingen en geef die door
- laad eens een app als WiFiAnalyzer op je telefoon, en kijk welke kanalen er in gebruik zijn, wat de signaalsterkte is, en welk SSID er bij hoort. Wie weet heeft je buurman wel een nieuwe router op hetzelfde kanaal. Of heb je in de 2,4GHz band een dubbel kanaal gekozen (40MHz bandbreedte ipv. 20MHz. 40MHz is in principe snelle maar alleen als er geen andere access points in de buurt zijn. Als je in een rijtjeshuis of flat woont is het door alle interferentie altijd langzamer.
- op welke band zit je? 2,4 of 5GHz? Zitten er oude apparaten op datzelfde access point (bv. die alleen 802.11b kunnen)?
- zit je vlak bij je magnetron? (klinkt vreemd, maar magnetrons lekken op dezelfde frequentieband. Niet erg voor een enkele in de keuken, maar als je er naast zit kan dat storing geven)
- hoe druk is je laptop? Kijk eens in de task manager, misschien draait er wel iets van malware!

Verdere ondersteuning mbt. IP adressen is er niet: je hebt een IP adres, en iedereen die daar een locatie aan hangt liegt of gokt, want alleen je provider kan echt de locatie aangeven

Verdere ondersteuning mbt. gestolen facturen: ga eens op onderzoek uit, heb je bv.
- antivirus, firewall, en/of andere malware bescherming?
- staan email adressen van je op de HaveIBeenPawned lijst en hergebruik je wachtwoorden?
- heb je uMatrix oid. actief?
- heb je log files van je laptop?
Kortom, kan van alles zijn, maar staat los van je IP adres.
22-09-2022, 14:55 door _R0N_ - Bijgewerkt: 22-09-2022, 14:56
Door Anoniem:
Door _R0N_:
Heel simpel. Krijg je altijd hetzelfde IP-Adres? Nee, die garantie heb je niet omdat ze via DHCP worden uitgedeeld.
Als KPN onderhoud doet aan de DHCP servers kan het dus zijn dat je een ander IP krijgt nadat je lease verlopen is, bij KPN staat de lease op 24 uur. In theorie kun je dus elke dag een ander IP krijgen, in de praktijk zal dat zelden zijn maar niet nooit.
De vraagsteller heeft blijkbaar een IP dat eerder toegewezen is geweest aan iemand in Bergen, niet vreemd, niet bijzonder maar gewoon mogelijk als je begrijpt hoe de infra werkt.
Dat KLOPT NIET RON! Lees je de andere reacties wel eens voor je wat plaatst???
Nogmaals, KPN gebruikt GEEN DHCP. Ze gebruiken PPPoE met IPCP.
En het adres wordt vast aan de klant toegekend. Het kan veranderen als ze grote reorganisaties uitvoeren maar daar
kunnen vele jaren tussen zitten, dit is niet zoals bij Ziggo waar je adres zomaar ineens kan veranderen, verandert als
je je modem een tijdje uit zet (of er een storing is), of als je een ander modem krijgt. Dit is NIET zo bij KPN.

Als je de KPN website bekijkt had je kunnen weten dat alle consumenten van KPN een dynamisch toegewezen IP adres krijgen waarbij NOOIT met zekerheid gezegd kan worden dat je dit adres altijd zult krijgen. Er is geen koppeling tussen het IP-adres en een mac adres waardoor het adres gewisseld kan worden.
Alleen bij een KPN EEN MKB internetabonnementen is een vast IP-adres standaard inbegrepen.

Volgens diezelfde website (KPN.com)
Dynamische IP-adressen worden daarentegen automatisch toegewezen via een DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). Sommige netwerkapparatuur werkt niet met DHCP. Dan ben je aangewezen op een statisch adres. DHCP kan ook per vergissing een adres toewijzen dat al elders in gebruik is.

bron: https://www.kpn.com/zakelijk/blog/dynamisch-of-statisch-ip-adres-dit-zijn-de-verschillen.htm
22-09-2022, 15:17 door Anoniem
Door Anoniem:
Door _R0N_:
Heel simpel. Krijg je altijd hetzelfde IP-Adres? Nee, die garantie heb je niet omdat ze via DHCP worden uitgedeeld.
Als KPN onderhoud doet aan de DHCP servers kan het dus zijn dat je een ander IP krijgt nadat je lease verlopen is, bij KPN staat de lease op 24 uur. In theorie kun je dus elke dag een ander IP krijgen, in de praktijk zal dat zelden zijn maar niet nooit.
De vraagsteller heeft blijkbaar een IP dat eerder toegewezen is geweest aan iemand in Bergen, niet vreemd, niet bijzonder maar gewoon mogelijk als je begrijpt hoe de infra werkt.
Dat KLOPT NIET RON! Lees je de andere reacties wel eens voor je wat plaatst???
Nogmaals, KPN gebruikt GEEN DHCP. Ze gebruiken PPPoE met IPCP.

Inderdaad.
(tenminste, voor Internet. In het TV-Vlan wordt wel DHCP gebruikt).

Verder, ongeacht de methode van adres overdracht - ook een dynamisch protocol (DHCP, of de backend services achter de PPPoE BRAS) kan prima gegarandeerd hetzelfde adres toekennen aan dezelfde aansluiting.

De "net-niet" experts hier denken blijkbaar dat DHCP (net als op hun huis-routertje) alleen maar vrije adressen uit een pool zal pakken , of hooguit op basis van een eerdere lease "hetzelfde" uitdeelt .

DHCP bijvoorbeeld kan ingericht worden om op basis van Opt82 (wat overeenkomst met de netwerk poort) een aansluiting een gegarandeerd adres te geven (en allerlei aansluit-specifiieke parameters) . Ongeacht de lease-duur of hoe lang de router offline geweest is.
Dat kan vergelijkbaar met PPPoE/IPCP adres assignment - ook dat kan werken met 'gewoon een pool', of met semi-statische assignments per aansluiting.

Het is een design _keuze_ van de provider om het zo te bouwen .
Nu kan het soms wenselijk zijn om netwerk reeksen te her-organiseren , dus ze zullen niet snel zo'n "vrijwel vast" adres ook contractueel vast beloven . In elk geval niet als het om gewone consumenten abo's gaat . Je krijgt er dan niks voor, maar legt jezelf wel beperkingen op .

Ook de XS4ALL "vaste" adressen bij consumenten hadden de clausule dat ze gewijzigd mochten/konden worden als het voor xs4all nodig was . Je zou dan alleen een tijdige melding krijgen .


En het adres wordt vast aan de klant toegekend. Het kan veranderen als ze grote reorganisaties uitvoeren maar daar
kunnen vele jaren tussen zitten, dit is niet zoals bij Ziggo waar je adres zomaar ineens kan veranderen, verandert als
je je modem een tijdje uit zet (of er een storing is), of als je een ander modem krijgt. Dit is NIET zo bij KPN.

Inderdaad, praktisch gezien is een KPN (consumenten internet) adres "vast" , met het voorbehoud dat ze het mogen wijzigen .
Configuratie-gewijs is het "dynamisch" - je gebruikt het adres dat je krijgt via PPPoE/IPCP .
22-09-2022, 19:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Ook de XS4ALL "vaste" adressen bij consumenten hadden de clausule dat ze gewijzigd mochten/konden worden als het voor xs4all nodig was . Je zou dan alleen een tijdige melding krijgen .
Gelukkig! Eindelijk iemand die er wat van weet en bevestigt wat ik al schreef. Lees je mee, _RON_?

En inderdaad, in de tijd dat ik bij XS4ALL zat heb ik 3 verschillende adressen gehad. Die veranderden als je naar een
andere aansluitmethode ging, en dat was niet eens absoluut noodzakelijk want bij KPN gebeurde dat niet!
Adres 1: MxStream
Adres 2: "ADSL van XS4ALL" vanuit de centrale
Adres 3: VDSL vanuit de straatkast.
Met name bij de laatste verandering was het zo dat XS4ALL beweerde dat een nieuw adres echt technisch nodig was,
en je moest ook specifiek een verzoek indienen voor deze migratie, terwijl klanten van KPN internet gewoon stilletjes
werden overgezet naar de straatkast en VDSL, waarna ze een brief kregen met "gefeliciteerd! uw internetsnelheid is
nu nog hoger!", waarbij hun IP adres HETZELFDE BLEEF.
En dat kan ook best want het IP adres wordt bepaald door de BRAS en niet door het aansluitnetwerk. Kwestie van
regelen dat aan je nieuwe optie82 het oude adres gekoppeld wordt.
22-09-2022, 21:25 door Anoniem
Door _R0N_:
Door Anoniem:
Door _R0N_:
Heel simpel. Krijg je altijd hetzelfde IP-Adres? Nee, die garantie heb je niet omdat ze via DHCP worden uitgedeeld.
Als KPN onderhoud doet aan de DHCP servers kan het dus zijn dat je een ander IP krijgt nadat je lease verlopen is, bij KPN staat de lease op 24 uur. In theorie kun je dus elke dag een ander IP krijgen, in de praktijk zal dat zelden zijn maar niet nooit.
De vraagsteller heeft blijkbaar een IP dat eerder toegewezen is geweest aan iemand in Bergen, niet vreemd, niet bijzonder maar gewoon mogelijk als je begrijpt hoe de infra werkt.
Dat KLOPT NIET RON! Lees je de andere reacties wel eens voor je wat plaatst???
Nogmaals, KPN gebruikt GEEN DHCP. Ze gebruiken PPPoE met IPCP.
En het adres wordt vast aan de klant toegekend. Het kan veranderen als ze grote reorganisaties uitvoeren maar daar
kunnen vele jaren tussen zitten, dit is niet zoals bij Ziggo waar je adres zomaar ineens kan veranderen, verandert als
je je modem een tijdje uit zet (of er een storing is), of als je een ander modem krijgt. Dit is NIET zo bij KPN.

Als je de KPN website bekijkt had je kunnen weten dat alle consumenten van KPN een dynamisch toegewezen IP adres krijgen waarbij NOOIT met zekerheid gezegd kan worden dat je dit adres altijd zult krijgen. Er is geen koppeling tussen het IP-adres en een mac adres waardoor het adres gewisseld kan worden.
Alleen bij een KPN EEN MKB internetabonnementen is een vast IP-adres standaard inbegrepen.

Volgens diezelfde website (KPN.com)
Dynamische IP-adressen worden daarentegen automatisch toegewezen via een DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). Sommige netwerkapparatuur werkt niet met DHCP. Dan ben je aangewezen op een statisch adres. DHCP kan ook per vergissing een adres toewijzen dat al elders in gebruik is.

bron: https://www.kpn.com/zakelijk/blog/dynamisch-of-statisch-ip-adres-dit-zijn-de-verschillen.htm

Nou _RON_ , lees dan ook de handleiding voor het instellen van een eigen modem bij KPN.

Die handleiding is door de techneuten geschreven, en niet door marketeers die denken dat DHCP synoniem is voor _alle_ manieren om een adres toe te kennen. Niet erg dat een marketing document technisch wat losjes zit, alleen het is daardoor ongeschikt om een technische implementatie uit af te leiden. Of , een discussie op dat punt te beslechten.

https://www.kpn.com/service/eigen-apparatuur.htm

en dan neem je de links naar "controleer de technische eisen" voor VDSL en Glasvezel , en kun je vinden dat voor Internet PPPoE gebruikt wordt (- en dus IPCP voor de address negotiation).

je moet ook je kennis verbreden , want zoals ik 15:17 schreef - er zijn voor een operator veel betere manieren dan het klant-mac adres om een aansluiting aan te herkennen en een "semi vast" IP te geven. Leer dan meteen om URL tags te gebruiken , trouwens.
22-09-2022, 21:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Ook de XS4ALL "vaste" adressen bij consumenten hadden de clausule dat ze gewijzigd mochten/konden worden als het voor xs4all nodig was . Je zou dan alleen een tijdige melding krijgen .
Gelukkig! Eindelijk iemand die er wat van weet en bevestigt wat ik al schreef. Lees je mee, _RON_?

En inderdaad, in de tijd dat ik bij XS4ALL zat heb ik 3 verschillende adressen gehad. Die veranderden als je naar een
andere aansluitmethode ging, en dat was niet eens absoluut noodzakelijk want bij KPN gebeurde dat niet!
Adres 1: MxStream
Adres 2: "ADSL van XS4ALL" vanuit de centrale
Adres 3: VDSL vanuit de straatkast.
Met name bij de laatste verandering was het zo dat XS4ALL beweerde dat een nieuw adres echt technisch nodig was,
en je moest ook specifiek een verzoek indienen voor deze migratie, terwijl klanten van KPN internet gewoon stilletjes
werden overgezet naar de straatkast en VDSL, waarna ze een brief kregen met "gefeliciteerd! uw internetsnelheid is
nu nog hoger!", waarbij hun IP adres HETZELFDE BLEEF.
En dat kan ook best want het IP adres wordt bepaald door de BRAS en niet door het aansluitnetwerk. Kwestie van
regelen dat aan je nieuwe optie82 het oude adres gekoppeld wordt.

Je hebt "niet kunnen" en "NIET kunnen" .
Als xs4all bijvoorbeeld verschillende BRASen gebruikte voor "adsl van xs4all" of "vdsl straatkast" kozen ze wellicht ervoor om iedere BRAS een vrij grote prefix toe te kennen van waaruit de gebruikers adressen komen .
Je netwerk wordt dan erg lelijk als je een oerwoud van /32 routes hebt . Mogelijk dat KPN de terminatie van adsl en vdsl "altijd al" op dezelfde BRASen deed en om die reden het gemakkelijk(er) constant kon houden .

Dat type "kenmerken" zijn vaak een gevolg van hoe een netwerk historisch gegroeid is, en dan zit je soms in de situatie dat gegeven design en apparatuur keuzes bepaalde dingen een (klant) zichtbare impact hebben .
22-09-2022, 22:19 door Anoniem
Door Anoniem:
Als xs4all bijvoorbeeld verschillende BRASen gebruikte voor "adsl van xs4all" of "vdsl straatkast" kozen ze wellicht ervoor om iedere BRAS een vrij grote prefix toe te kennen van waaruit de gebruikers adressen komen .
Je netwerk wordt dan erg lelijk als je een oerwoud van /32 routes hebt . Mogelijk dat KPN de terminatie van adsl en vdsl "altijd al" op dezelfde BRASen deed en om die reden het gemakkelijk(er) constant kon houden .

Dat zou in theorie zo kunnen zijn maar in de praktijk denk ik niet, want XS4ALL had (in tegenstelling tot KPN) redundante
BRAS'en waar je automatisch tussen schakelde als er een plat was. Normaal had je verbinding met de dichtsbijzijnde
BRAS (dichtsbijzijnd in het aansluitnetwerk) en als die dan uitviel of gereboot werd dan ging je daar de alternatieve BRAS.
Daarbij hield je uiteraard je vaste IP adres. Voor andere klanten was dat dan de primaire BRAS (dichterbij voor hen).
Dus de klanten waren al verdeeld over die 2 BRAS'en en /32 routes waren sowieso al nodig.
23-09-2022, 10:41 door a.j.333
Beste Secerity lezers,
Ik heb KPN hoog in mijn vaandel,laat dat duidelijk zijn.In mijn ogen zeer proffesioneel,Laat in mijn beleving concurentie ver achter zich.!!!!!!!!!!Dit staat los van mijn onderzoek.Gezien de vele mening verschillen op forum is het een moeiilijke materie.ook voor iedere gebruiker,dus ook voor mij.
Vriendelijke groet.a.j.333.
23-09-2022, 11:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Als xs4all bijvoorbeeld verschillende BRASen gebruikte voor "adsl van xs4all" of "vdsl straatkast" kozen ze wellicht ervoor om iedere BRAS een vrij grote prefix toe te kennen van waaruit de gebruikers adressen komen .
Je netwerk wordt dan erg lelijk als je een oerwoud van /32 routes hebt . Mogelijk dat KPN de terminatie van adsl en vdsl "altijd al" op dezelfde BRASen deed en om die reden het gemakkelijk(er) constant kon houden .

Dat zou in theorie zo kunnen zijn maar in de praktijk denk ik niet, want XS4ALL had (in tegenstelling tot KPN) redundante
BRAS'en waar je automatisch tussen schakelde als er een plat was. Normaal had je verbinding met de dichtsbijzijnde
BRAS (dichtsbijzijnd in het aansluitnetwerk) en als die dan uitviel of gereboot werd dan ging je daar de alternatieve BRAS.
Daarbij hield je uiteraard je vaste IP adres. Voor andere klanten was dat dan de primaire BRAS (dichterbij voor hen).
Dus de klanten waren al verdeeld over die 2 BRAS'en en /32 routes waren sowieso al nodig.

Dat xs4all als een van de weinige ISPs gekozen had om de BRAS(en) redundant uit te voeren heb ik ook gelezen.
Op zich sluit dat niet uit dat er meer (paren) BRAS waren, voor adsl en vdsl - en om de een of andere reden gescheiden prefixen .
Verder - als je redundant bent voor "device" uitval schakel je alle klanten tegelijk over - in dat geval kan de routing dus ook op een hele prefix gaan.

Zeg maar :

/15 Noord primair VDSL
/15 Zuid primair VDSL
/17 Noord primair adsl
/17 Zuid primair adsl

En bij uitval van een primaire BRAS gaat de hele prefix (en klanten) naar de backup .
Netwerk technisch wil je echt geen 50.000+ /32 routes hebben - of omzwaaien bij een failover .

Zonder wat meer inside kennis is verder niet af te leiden waarom het netwerk van xs4all (en KPN) deze kenmerken hebben/hadden . Alleen uit het feit dat er redundantie was kun je niet afleiden dat willekeurige individuele aansluitingen met behoud van IP op andere BRASen getermineerd kunnen worden.

Ik kan wel zeggen "consument houdt hetzelfde IP" - en zeker over een migratie naar een ander aansluitnetwerk - op z'n best een "nice to have" is , en heel weinig gewicht in de schaal legt als er andere design keuzes, schaalbaarheid of kosten in het geding zijn.
23-09-2022, 11:19 door Anoniem
Wat je als eerste moet leren is dat als je een probleem hebt met een complexe situatie of systeem waar je zelf niets van
weet, en je wilt dat voorleggen aan specialisten, je gewoon het probleem wat je echt hebt moet omschrijven inclusief wat
je zelf hebt waargenomen.
Dus NIET al vast zelf deelproblemen gaan definieren en daar de oplossing voor vragen, zonder daarbij het grote
geheel aan te geven. En ook NIET zelf al vermoedens gaan kweken wat het zou kunnen zijn en daar dan naar vragen.

Als je auto s'ochtends niet wil starten, en vooral als het koud is, dan ga je naar de garage (of bel je de garage) en vertel
je "de auto start niet als het koud is". Je gaat dus NIET komen met "het is koud in de auto, hoe kan het dat de kachel
niet werkt" of iets dergelijks. Ga niet zelf dingen erbij slepen die wellicht niks met het probleem te maken hebben of die
een gevolg kunnen zijn van een ander probleem. Dan breng je mensen op een dwaalspoor, je probleem wordt niet opgelost,
en mensen die je hadden willen helpen gaan onderling in discussie over het probleem wat ze je voorgelegd hebt zonder
zich nog om jou te bekommeren.
23-09-2022, 12:38 door Anoniem
Ofwel je hebt een IP dan kan veranderen op ieder moment. Ofwel een dynamisch IP. Wat er in de techniek achterzit, maar eigenlijk niet uit.

Dat je bijna altijd dynamisch hetzelfde IP toewezen krijgt, maakt dit het nog niet een statisch IP.
23-09-2022, 13:17 door Anoniem
Door Anoniem: Ofwel je hebt een IP dan kan veranderen op ieder moment. Ofwel een dynamisch IP. Wat er in de techniek achterzit, maar eigenlijk niet uit.

Dat je bijna altijd dynamisch hetzelfde IP toewezen krijgt, maakt dit het nog niet een statisch IP.

Je hebt je wel erg vastgebeten in je eigen gelijk he?
Dat er een reverse DNS record op zit van de vorm 77-174-999-999.fixed.kpn.net, maakt dat het nog tot een statisch IP?
Of is dat ook niet voldoende voor jou?
23-09-2022, 18:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ofwel je hebt een IP dan kan veranderen op ieder moment. Ofwel een dynamisch IP. Wat er in de techniek achterzit, maar eigenlijk niet uit.

Dat je bijna altijd dynamisch hetzelfde IP toewezen krijgt, maakt dit het nog niet een statisch IP.

Je hebt je wel erg vastgebeten in je eigen gelijk he?
Dat er een reverse DNS record op zit van de vorm 77-174-999-999.fixed.kpn.net, maakt dat het nog tot een statisch IP?
Of is dat ook niet voldoende voor jou?
fixed hierin wil zeggen vaste verbinding niet vast adres.
Het wordt onderhand echt een komedie stuk hier tussen tussen aanhalingtekens experts.
bel naar kpn vraag ernaar of lees hun contracten en stop met aannames.
24-09-2022, 12:02 door Anoniem
Door Anoniem:
bel naar kpn vraag ernaar of lees hun contracten en stop met aannames.
Nogmaals: dit gaat niet over een contract, want in geen enkel contract staat dat je rechten kunt laten gelden op een
vast IP adres. Dat kunnen providers helemaal niet aanbieden! Er zijn altijd ergens kleine lettertjes dat ze hun best zullen
doen maar dat het ooit wel eens kan veranderen. Of zelfs helemaal kan vervallen, bijv als IPv4 wordt uitgefaseerd.
En het is vast in de zin dat het in een brief staat en dat er een nieuwe brief komt als het wijzigt.
Dat is dus anders dan bijvoorbeeld Ziggo waar je helemaal niks te horen krijgt over je adres en er pas achter komt
als je verbinding maakt, en zomaar kan wijzigen zonder brief.
25-09-2022, 13:39 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
bel naar kpn vraag ernaar of lees hun contracten en stop met aannames.
Nogmaals: dit gaat niet over een contract, want in geen enkel contract staat dat je rechten kunt laten gelden op een
vast IP adres. Dat kunnen providers helemaal niet aanbieden! Er zijn altijd ergens kleine lettertjes dat ze hun best zullen
doen maar dat het ooit wel eens kan veranderen. Of zelfs helemaal kan vervallen, bijv als IPv4 wordt uitgefaseerd.
En het is vast in de zin dat het in een brief staat en dat er een nieuwe brief komt als het wijzigt.
Dat is dus anders dan bijvoorbeeld Ziggo waar je helemaal niks te horen krijgt over je adres en er pas achter komt
als je verbinding maakt, en zomaar kan wijzigen zonder brief.
Een particulier contract bevat geen sectie over vaste IP adres lease een zakelijk MKB contract waar dit onderdeel is van de pakket samenstelling wel.

https://www.ndi.nl/wp-content/uploads/2020/06/20200602-Dienstbeschrijving-KPN-EEN-MKB-Internet-via-uw-KPN-Business-Partner.pdf

En voor Ziggo Zakelijk.
https://ziggo-main.aem.aws.ziggo.io/content/dam/ziggo/voorwaarden/Dienstbeschrijving%20Zakelijk%20Internet%20Pro.pdf

Geen enkele provider mag zomaar beslissen dat je vaste IP adres verandert als je het expliciet afneemt dat is niet mogelijk.
Uitval van diensten wordt vergoed tot zekere mate en de ISP moet dan zijn best doen alles te herstellen zoals het was. Overmacht door calamiteiten meestal niet. Failisement geeft ze ook nog steeds niet het recht om zomaar even de knop om te zetten. Enige keren dat het wel kan en dan zelfs gaat er zeer lange periode over heen is als er contractbreuk is of een wijziging van abbonement samenstelling komt na verloop van je huidige contract (ex. nieuw duurder abbonement vorm)

En als het niet benoemd wordt expliciet in je contracten als zakelijk afnemer dan laat je het vastleggen.Daar heb je bedrijfjuristen voor. Maar een beetje netwerkbeheerder let hier hoe dan ook zelf gewoon op tijdens de onderzoeks fase zodat dit nooit een vraagstuk wordt.

En ik heb nog nooit van een zakelijke provider gehoord die niet de IP ranges, blocks doorgaf schriftelijk voor in gebruik name. Meestal ligt die er bij ons één maand voor een lijn opgeleverd wordt al vast zodat de engineers de aparatuur kunnen voorbereiden. We hebben zelfs een keer eentje laten veranderen voor afname omdat de IP reputatie lager dan neutraal stond. Koste wat heen en weer geschakel met accountmanagement maar ze hebben zich er wel aangehouden.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.