image

Brussel wil gebruik van spyware tegen media en journalisten verbieden

maandag 19 september 2022, 14:03 door Redactie, 6 reacties

De Europese Commissie heeft een nieuw wetsvoorstel gepresenteerd dat het gebruik van spyware tegen mediaorganisaties, journalisten en hun gezinnen verbiedt, behalve als de nationale veiligheid in het geding is of er onderzoek naar misdrijven wordt gedaan. De European Media Freedom Act moet onder andere het bespioneren van journalisten tegengaan.

De afgelopen maanden is gebleken dat spyware is ingezet voor het bespioneren van onder andere journalisten in Frankrijk, Griekenland en Hongarije. "Het wetsvoorstel maakt het duidelijk dat het gebruik van spyware tegen media, journalisten of hun gezinnen verboden is. Ook maken de voorgestelde regels duidelijk dat journalisten niet zouden moeten worden vervolgd voor het beschermen van de vertrouwelijkheid van hun bronnen", zo laat de Europese Commissie weten in een uitleg over het wetsvoorstel.

Alleen wanneer de nationale veiligheid in het geding is, waar de lidstaten zelf over gaan, of bij onderzoek naar bepaalde misdrijven is de inzet van spyware toegestaan. Het gaat dan om terrorisme, mensenhandel, kindermisbruik, wapenhandel, moord, orgaanhandel, kidnapping, gewapende overvallen, verkrachting en misdrijven die binnen de jurisdictie van het Internationaal Strafhof vallen. Verder moet het wetsvoorstel zorgen voor een nieuwe Europese "toezichthouder voor mediavrijheid". Het voorstel is aangeboden aan het Europees Parlement en de lidstaten die zich er nu over zullen buigen.

Reacties (6)
19-09-2022, 14:38 door Anoniem
behalve als de nationale veiligheid in het geding is of er onderzoek naar misdrijven wordt gedaan
Dan is dus altijd de nationale veiligheid in het geding of er wordt altijd een onderzoek gedaan naar misdrijven of allebei.
19-09-2022, 14:39 door Reinder
Behalve als er onderzoek naar misdrijven wordt gedaan, of als de nationale veiligheid in het geding is..

Welke andere redenen kunnen er uberhaupt nog meer zijn dan om spyware in te zetten tegen wie dan ook? Het zou toch al de standaard moeten zijn; geen spyware gebruiken tegen iemand, behalve als je een misdrijf onderzoekt of er een zwaarwegend belang is voor de nationale veiligheid? Als je dat lijstje ziet omvat dat zo'n beetje alles behalve winkeldiefstal, markplaats-oplichting, fout parkeren, je karretje niet terugzetten na het boodschappen doen en de muziek van Abba te hard zetten met de ramen open.
19-09-2022, 16:09 door spatieman
ondertussen.......
20-09-2022, 07:30 door Anoniem
En als een journalist een keer onderzoek doet naar een van witwas onderwerpen is die vervolgens ook z'n bescherming kwijt.
20-09-2022, 08:53 door Anoniem
En wie gaat microsoft maar voornamelijk google met android en chrome hierop corrigeren?
21-09-2022, 14:34 door Anoniem
En de organisaties errond? de website waar zij op werken met googleshit en ander analy-shit zoals amazona's het blijft een mooi idee maar in praktijk is het wilde westen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.