image

Deense privacytoezichthouder verbiedt standaardgebruik Google Analytics

donderdag 22 september 2022, 16:21 door Redactie, 4 reacties

Deense organisaties en bedrijven mogen geen gebruik meer van Google Analytics maken, tenzij ze aanvullende maatregelen nemen zoals het instellen van een proxy, zo heeft de Deense privacytoezichthouder geoordeeld. Daarmee volgt de Deense databeschermingsautoriteit andere Europese privacytoezichthouders, waaronder die van Oostenrijk, Italië en Frankrijk, die het gebruik van Googles analysetool ook verboden.

Deense organisaties en bedrijven die van Google Analytics gebruik willen maken zijn verplicht aanvullende maatregelen te nemen. Wanneer dit niet mogelijk is moet het gebruik van de tool worden stopgezet. In juni kwam de Franse privacytoezichthouder met een mogelijke oplossing in de vorm van een proxy.

Voorwaarde is wel dat alle data die de proxy naar Analytics doorstuurt geen informatie bevat waarmee de gebruiker is de identificeren. Zo mag er geen ip-adres worden doorgestuurd en moet de proxy de user identifier vervangen. Verder moet de referer worden verwijderd en mogen verzamelde url's geen parameters bevatten. Het is tevens belangrijk dat data op de proxyserver niet de Europese Unie verlaat.

De Autoriteit Persoonsgegevens deed eerder onderzoek of het gebruik van Google Analytics in Nederland is toegestaan. De conclusie van dit onderzoek wordt echter in de loop van het jaar bekendgemaakt. Op de eigen website waarschuwt de AP nog altijd dat het gebruik van Googles statistiekenprogramma mogelijk binnenkort niet is toegestaan.

Image

Reacties (4)
22-09-2022, 19:13 door Anoniem
Zouden ze bij Logius het gebruik hiervan nog steeds doodnormaal vinden?
22-09-2022, 21:15 door Anoniem
Ze gebruiken de gachecker om te kijken waar ie nog ingezet kan worden.

Het volgende dat ze moeten onderzoeken is de Google vertaal tools, die sturen ook alles door naar de servers waarover de vertaling loopt.

Totaal leeggezogen worden de eindgebruikers van hun data en de meesten zijn er nog niet van op de hoogte.

Dan verdien je ook niet anders, vind ik.

luntrus
22-09-2022, 23:28 door Anoniem
Dit overzicht is m.i. duidelijk genoeg: https://whotracks.me/trackers/google_analytics.html

Google Analytics met deze tracker op de 3e plek, hebben ze us al de bronzen plak.

#obserwator
23-09-2022, 22:23 door Anoniem
Door Anoniem: Dit overzicht is m.i. duidelijk genoeg: https://whotracks.me/trackers/google_analytics.html

Google Analytics met deze tracker op de 3e plek, hebben ze us al de bronzen plak.

#obserwator
Met Google Static op de eerste en Google Tag Manager op de tweede plaats. De 4e t/m 7e plaats zijn ook voor Google. Dan komt Facebook pas om de hoek kijken.

Had je een reden om Google Analytics eruit te lichten? Dat wekt te indruk dat Google nog niet eens zo heel erg is met slechts een derde plaats, terwijl even doorklikken naar de rangorde duidelijk maakt dat Google plaats 1 t/m 7 bezet met verschillende producten. Ik vind het best schokkend dat Facebook pas op plaats 8 tevoorschijn komt en dat alles daarvoor van Google is. Google valt niet mee maar is nog veel erger dan ik voor mogelijk had gehouden.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.