image

Google-account straks verplicht voor gebruik van Fitbit-fitnesstracker

vrijdag 23 september 2022, 11:30 door Redactie, 16 reacties

Eigenaren van een Fitbit zijn straks verplicht om een Google-account aan hun apparaat te koppelen, anders is de fitnesstracker niet meer te gebruiken. Dat heeft Fitbit via de eigen website bekendgemaakt. Google, dat zich ook steeds meer richt op gezondheidsdiensten, nam Fitbit voor een bedrag van 2,1 miljard over. Op dit moment kunnen gebruikers de fitnesstracker alleen met een Fitbit-account gebruiken.

Vanaf volgend jaar wordt het mogelijk om een Google-account aan een Fitbit te koppelen en zal het gebruik van dergelijke accounts ook al deels verplicht worden. Wie een nieuwe Fitbit wil activeren zal hiervoor een Google-account moeten gebruiken zodra de optie is gelanceerd. Ook voor het gebruik van bepaalde features zal een Google-account verplicht zijn.

Wie op dit moment van een Fitbit-account gebruikmaakt kan zijn Fitbit overzetten naar een Google-account of het huidige account blijven gebruiken totdat Google de ondersteuning hiervan stopt. Fitbit-accounts blijven tot begin 2025 ondersteund. Nadat de ondersteuning van Fitbit-accounts is gestopt zijn de fitnesstrackers alleen nog met een Google-account te gebruiken. Google zegt dat het richting de lancering van de nieuwe account-optie met meer informatie zal komen.

Eerder maakten Amnesty International en de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF hun privacyzorgen kenbaar over de overname van Fitbit door Google en ook het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB) noemde de overname een privacyrisico.

Reacties (16)
23-09-2022, 11:53 door Anoniem
Als je alleen iets met een account kunt gebruiken, dan is het hoe dan ook alleen maar te leen - en ben je geen eigenaar.
Tijd om te stoppen met zo'n fitbit ding.
23-09-2022, 12:56 door Anoniem
Geldt dit niet voor alle andere smartwatches en trackers? Ik heb nog een Apple watch 6 in mijn la liggen die ik niet meer kan gebruiken omdat ik geen iPhone meer heb. Ik heb een Garmin smartwatch die ik ook alleen kan instellen door een Garmin account aan te moeten maken. Ik heb in de la ook nog iets van Huawei liggen die ik ook niet zonder Huawei account kan gebruiken. Het probleem met smartwatches en trackers is veel groter dan alleen Fitbit.
Alle leveranciers maken zich hier schuldig aan. Overigens was het bij Fitbit al verplicht om een account aan te maken want ik heb ooit een Fitbit voor mijn vrouw gekocht maar zonder account kreeg ik dat ding niet aan de praat.
Alles moet tegenwoordig de cloud in en dat is verwerperlijk want het zijn wel medische gegevens die mensen afstaan zonder dat ze dit in feite beseffen. Of je moet geen smartwatch of tracker nemen dan deel je ook geen gegevens maar horloges zonder ' spyware' functies die wel een hartslag meting bieden of je gelopen of gefietste afstand een beetje bijhouden bestaan niet meer. Toen ik nog veel wielrende zag je deze beweging ook al bij fietscomputers. Ik had nog een Garmin die niets in de cloud opsloeg of connected was maar veel van mijn mede trappers sloegen alles op bij Strava en dan moet je wel online zijn. Ik snap echt niet waarom mensen zo graag hun prestatie gegevens online willen hebben, je sport toch voor jezelf en niet voor anderen?
Ik zal wel weer een oude lul zijn die de moderne maatschappij weer eens niet begrijpt.
23-09-2022, 13:37 door Anoniem
Door Anoniem: Geldt dit niet voor alle andere smartwatches en trackers?

Een eenvoudige Polar hartslagsensor werkt op mijn Murena /e/OS mobiel nog steeds zonder een Polar account.

Alles moet tegenwoordig de cloud in en dat is verwerperlijk want het zijn wel medische gegevens

Wie straks nog een Fitbit draagt, wordt dus onderworpen aan een gedwongen winkelnering, waarbij de fysiologische gegevens van de drager door Google worden doorverkocht aan de hoogste bieder, zoals verzekeraars die het risico door een gebrek aan beweging of van hart- en vaatziekten in de premie van de toekomstige patiënt willen doorrekenen.

Ik snap echt niet waarom mensen zo graag hun prestatie gegevens online willen hebben, je sport toch voor jezelf

Het is een onzinige, kunstmatig gecreëerde behoefte, die de consument wordt aangepraat door de advertentie industrie.
23-09-2022, 13:43 door majortom
Ik zal wel weer een oude lul zijn die de moderne maatschappij weer eens niet begrijpt.
Wees gerust, ik snap dat ook niet. Nul toegevoegde waarde, wel een lock-in en het haasje als de producent besluit ermee te stoppen, terwijl het apparaat zelf nog gewoon functioneert.

Analoog hieraan snap ik ook niet waarom mensen op FB e.d. zitten. Persoonlijk heb ik geen enkele behoefte om al mijn ins en outs met de hele wereld te delen.
23-09-2022, 14:42 door Anoniem
Door Anoniem: Geldt dit niet voor alle andere smartwatches en trackers?
Dat is denk niet het punt in deze. Je koopt een product bij leverancier A, je hebt er al dan niet diep over nagedacht om dat bij leverancier A te kopen.
Leverancier A besluit zijn bedrijf te verkopen of gaat samen met leverancier B.
Op dat moment ben je dus overgeleverd aan leverancier B die al dan niet de voorwaarden en service aanpast aan zijn wensen.
Je hebt dan de keuze, groot deel van de functionaliteit of zelfs de gehele werking te verwijderen of meedoen met leverancier B en accepteren wat de functies en jouw data gaat doen.
Je keuze is vrij, maar dat is natuurlijk relatief, daar heb je het apparaat misschien niet voor gekocht.
23-09-2022, 14:55 door Anoniem
Waarom dachten we toch dat Google die overname gedaan had? Weer een data verzamel device erbij naast de Android apparaten, deurbellen, thermostaten etc.

Go Google go, maak al die Googleraars maar dataslaaf.
23-09-2022, 15:54 door User2048 - Bijgewerkt: 23-09-2022, 15:55
Door Anoniem: Geldt dit niet voor alle andere smartwatches en trackers? [knip]

Het verschil is dat Fitbit de gegevens van jouw tracker had. Punt.

Google heeft (als je een Google-account gebruikt) de gegevens van je mail, van je kijkgedrag op YouTube, van je navigatieopdrachten op Maps, van je zoekgedrag op Google, je deurbel, thermostaat, rookmelder, auto (Android Automotive OS), smartphone, Assistant en nu dus ook van je tracker. Dat is wel heel veel verschillende persoonlijke informatie in de handen van één partij.

Als je een Fitbit hebt, zat je er vast niet op te wachten dat al je data wordt samengevoegd met die van Google.

Voor Apple geldt in grote lijnen natuurlijk ongeveer hetzelfde.
23-09-2022, 16:32 door _R0N_
Zo'n beetje alle "Slimme" apparaten blijken in de praktijk niet gebruikt kunnen worden als je slim bent.
23-09-2022, 17:13 door Anoniem
Zijn er eigenljik al eens pogingen gedaan om de communicatie tussen de fitbits (of andere "smart"watches) de reverse engineeren? Dan zou je zelf een privacy vriendelijke applicatie kunnen maken die met het spul communiceert. De functionaliteit is vaak wel leuk maar het hele cloud gebeuren maakt dat ik er niet aan begin.
23-09-2022, 17:14 door Anoniem
Door _R0N_: Zo'n beetje alle "Slimme" apparaten blijken in de praktijk niet gebruikt kunnen worden als je slim bent.
Ik zie mij zelf niet als slim maar die “slimme”apparaten wil ik ook niet, zie echt geen meer waarden maar
dat kan ook komen dat ik instaat ben om mijn eigen beslissingen te nemen en niet met de massa meega.
23-09-2022, 19:56 door Anoniem
Een analoge fiets (retro stijl) een open systeem,5 versnellingen (no sturmey archer),remblokjes geen trommelremmen
en zelf compleet te repareren.

Je zou zeggen niets mis mee,maar ik
vorm een bedreiging voor de moderne fietsenmakers.

Maatschappelijk ben ik ook een bedreiging voor al die fitness trackers,sport-fanatiekelingen
en de vele slimme devices,en algoritmes die jou graag als analoge vrije fietser
afhankelijk willen maken en in het systeem willen hangen en koppelen aan data share systemen,monitoring,en controle.

Jij bezit straks geen fiets met vrijheden en zelf reparatie (right to repair)(You own nothing)

Een maatschappij waar we nu en straks in "moeten" leven,maar wellicht is het beetje vrijheid met
een retrofiets straks voorbij.

Voor fietsers in een land met een toekomstige toenemende aantal fietsgebruikers een veel hoger bevolkingsaantal.

Welke zaken zullen het minder leuk gaan maken voor de fietsers en analoge fietsers

*Helmplicht (leuk een digitale helm met gps)
*Belasting voor fietsen (leuk einde vrijheid en voor het leven geregistreerd en te controleren als fietser)
*Geen fietsen mogen bezitten die je zelf mag repareren of kopen(want milieu eisen) De deelfiets en leenfiets als vervanging.

Het is zo gevaarlijk nu he met al die snelle slimme electrische fietsers inclusief de racefietsers meer dan 20km per uur en dat op de openbare weg,hoe gaan wij als digitale data maatschappij dat controleren en belasten?

Gewoon doorzetten en onze digitale plannen daarvoor ontwikkelen
Leuker kunnen we het niet maken wel makkelijker.

NLNU2022
23-09-2022, 23:43 door Anoniem
Anoniem van 19:56,

Hallo, hier heeft u de analyse-hoofdprijs mee gewonnen. Ten minste als het aan mij ligt.

Goed gedetailleerd en vlijmscherp opgesomd, wat de richting is waar ons in menig opzicht nu betreurenswaardig landje zich naar toe beweegt. Alles wat het nu zo 'knurftig' verkeerd maakt. We zijn gehackt en overgenomen lijkt het wel.

Er zijn er al een heleboel, die het net zo zien als u, maar er zijn er ook genoeg, die niet eens kunnen of willen (in)zien wat er om hen heen gebeurt. Horende doof en ziende blind dus. Als ze het echt aan den lijve gaan voelen, is het veelal te laat.

Misschien omdat ze al zover gemanipuleerd en gebrainwashed zijn door het systeem, dat ze direct een zware aanval krijgen als ze zo'n gedachte, als die u hier aanhaalt, al is het maar heel eventjes zouden moeten toelaten tot hun brein. Een brein dat niet in een hogere versnelling te trappen valt. Ze staan allemaal op de terugtraprem met houten blokken, lijkt het wel.

"Neen, joh, effe niet aan denken. Dat kan toch niet waar wezen", bekreunen ze zich.. Maar net als in de dagen van het socialisme in Centraal-Europa, nog maar dertig jaar geleden, lieten de bezitslozen zonder nadenken alles verloederen. Het interesseerde die burgers niets, geen ene moer, het was toch ommers niet van iemand.

En dat gaan ze dat hier bij ons in de EU - (g*dbetert) nog eens een keer uitproberen? Hardleers, die gassies. Ongelooflijk
eigendommelijk stom. Maar die het uitdenken worden er beslist niet minder van. Ze lopen giga binnen. Laatst kreeg iemand in Polen kolen geleverd voor de hoofdprijs natuurlijk, later bleek het om zwart geverfd grind te gaan. Ben je toch mooi de klos, da's energie-frauduh en 'zwart'handel in ene, letterlijk en figuurlijk dan.

Maar goed, onze tijd zal het wel uitduren. Alhoewel de negatieve maatschappelijke veranderingen gaan wel in een razend en razend snel tempo. Hadden we er maar meer van die luitjes, die het zo zien als u. Misschien valt het nog mee dan.

Groetjes en hou je imbus-sleuteltjes goed in het vet.
24-09-2022, 01:10 door allestein
Eigenaren van Windows 11 zijn sinds de update van 22H2 ook min of meer verplicht in te loggen met een Microsoft Account.
Waar gaan we naar toe?
24-09-2022, 10:00 door Anoniem
Door allestein: Eigenaren van Windows 11 zijn sinds de update van 22H2 ook min of meer verplicht in te loggen met een Microsoft Account.
Waar gaan we naar toe?

Richting de laatste applicaties en systemen zonder een account verplichting....

Wen er maar aan, alles krijgt een account en/of een abonnementsvorm in de toekomst.
Wat van jou is, is van hun......
27-09-2022, 13:45 door Anoniem
Ik zeg, gewoon niet kopen. Exit Fitbit.
10-02-2023, 09:32 door Anoniem
Wees kritisch over technologische ontwikkelingen op het medische vlak, zeker voor gezonde mensen. Denk drie keer na voor je een fitbit koopt. Motiveert die je om meer te bewegen? Prima. Wil je obsessief je gezondheid in de gaten houden? Dat is niet gezond. Soms slaap je goed en soms iets minder. Je hart klopt ook gewoon door.

https://www.parool.nl/columns-opinie/opinie-denk-nog-eens-drie-keer-na-voordat-je-een-fitbit-koopt~b8b8cff6/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.