image

Britse privacytoezichthouder overweegt boete van 30 miljoen euro voor TikTok

maandag 26 september 2022, 12:23 door Redactie, 2 reacties

De Britse privacytoezichthouder ICO overweegt om TikTok wegens het mogelijk overtreden van de privacywetgeving een boete van omgerekend 30 miljoen euro op te leggen. Uit onderzoek van de ICO blijkt dat het platform de privacy van kinderen mogelijk niet heeft beschermd en daarmee in overtreding van de Britse databeschermingswetgeving zou zijn.

TikTok zou mogelijk zonder toestemming van ouders data van kinderen onder de dertien jaar hebben verwerkt, gebruikers geen eenvoudig te begrijpen en transparante informatie hebben geboden en speciale categorieën data hebben verwerkt zonder dat het hiervoor de vereiste juridische grondslagen had. Het onderzoek naar de mogelijke privacyovertredingen is nog gaande, maar vandaag meldt de ICO dat het TikTok een boete van 30 miljoen euro kan opleggen.

De Britse privacytoezichthouder kondigt vaker de intentie aan om bedrijven wegens het overtreden van de privacywetgeving te beboeten. In de praktijk blijken de boetebedragen echter veel lager uit te vallen. Zo was de toezichthouder voornemens om hotelketen Marriott wegens een datalek een boete van 110 miljoen euro op te leggen, maar die kwam uiteindelijk uit op 20 miljoen euro. In het geval van een datalek bij British Airways werd er een bedrag van 200 miljoen euro genoemd, maar kwam de definitieve boete op 22 miljoen euro uit.

Reacties (2)
27-09-2022, 11:08 door Anoniem
Tja, TikTok.. het chineese kwaad uit het oosten...
Keer op keer mogen Amerikaanse bedrijven alles doen, zelfs zich opdringen aan schoolkinderen vanaf kleuterleeftijd, dat is dan geen probleem en als er dan eens een probleem van gemaakt wordt dan is het 'foei'... en we gaan weer vrolijk (optisch aangepast) precies verder als voorheen.
Nog niet eens gesproken over die rare kortingen die Amerikaanse bedrijven geven aan studenten.
Toen ik op Uni's werkte kreeg je absurde kortingen op Apple, Microsoft, later ook Oracle en soms Samsung.
Een beetje zoals VW deed met rijscholen vroeger maar dan erger, want de scholen semi-verplichten het gebruik van die producten en met rijscholen kon je ook een rijschool kiezen die een Mazda of Renault had ipv een Golf of Polo.

Is het de schuld van TikTok dat Nederlandse kinderen de app installeren?
Is dat niet de verantwoordelijkheid van de ouders?
Waarom moeten kinderen uberhaupt apps kunnen installeren? Tis niet alsof ze gevaren kunnen herkennen ofzo op die leeftijd.

En dat die bewoording...
...van kinderen mogelijk niet...
mogelijk, misschien... Het is OF een overtreding OF niet... niet een klein beetje zwanger ofzo. Lekker makkelijk zo... je kunt je er ook niet tegen verdedigen tegen 'mogelijk'...

Is het de schuld van TikTok dat hun app geinstalleerd kan worden op een iPhone van een 13 jarige? of is dat de schuld van Apple, die het toestaat dat apps geinstalleerd kunnen worden op een telefoon waarvan zij moeten weten dat het van een 13 jarige is?

Lijkt me niet zo moeilijk om ouders die hun 13 jarig kind een iPhone kunnen geven een optie aan te bieden in de vorm van parental control waarbij ze niet alleen hun kroost kunnen tracken alsof ze bij de stasi zitten maar ook kunnen approven welke apps hun kind met de databundel of wifi kunnen installeren... 'kind 'a' wil app grinder installeren, mag dat?,... kind 'b' wil tiktok installeren, mag dat? gaat u dan ook akkoord met deze voorwaarden als ouder/voogd?
27-09-2022, 23:25 door Anoniem
Waren de achtergronden van dat wat er hier gebeurt maar zo eenduidig en simpel.

Er is kennelijk een oktober-machtsstrijd gaande in Mainland China
(dit volgens Fulford, die weleens gelijk krijgt of helemaal mis zit)
Op zulk nieuws reageren dan weer andere machtsystemen. False or fake news, who can tell?

Of het is retoriek versus de vermalendijde BRICS-alliantie van heden. Zeg het maar.
Dit is dan zoiets, dat een dergelijk rimpeltje in de cyber-vijver kan veroorzaken.

TikTok komt ook vaak met ongewenste videootjes op de proppen.
Dan zoek je een stok om de spreekwoordelijke hond mee te kunnen slaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.