image

Onofficiële versie wachtwoordmanager KeePassXC duikt op in Microsoft Store

woensdag 28 september 2022, 17:11 door Redactie, 10 reacties

Terwijl de officiële versie van wachtwoordmanager KeePassXC nog altijd niet in de Microsoft Store beschikbaar is, is het een andere partij wel gelukt om een gelijknamige wachtwoordmanager in Microsofts downloadwinkel te krijgen. De makers van KeePassXC hebben dan ook een waarschuwing via Twitter afgegeven en roepen gebruikers op om de wachtwoordmanager alleen via de officiële downloadpagina binnen te halen.

KeePassXC is een opensourcewachtwoordmanager voor Linux, macOS en Windows. Het is een 'fork' van KeePassX, wat weer een port van wachtwoordmanager KeePass is. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF noemde KeePassXC nog in een zelfverdedigingsgids tegen surveillance. De ontwikkelaars hebben al verschillende keren tevergeefs geprobeerd om de applicatie in de Microsoft Store te krijgen.

Een andere partij is het nu wel gelukt om "KeePassXC" in de Microsoft Store goedgekeurd te krijgen. Het gaat hier om een onofficiële versie waarvan de inhoud onbekend is. De betreffende "ontwikkelaar" biedt ook andere opensourcesoftware onder zijn eigen naam aan, zoals FileZilla, FFmpeg en TightVNC. Veel van deze apps kosten geld of bieden in-app aankopen.

Image

Reacties (10)
28-09-2022, 18:56 door Anoniem
Kwalijke zaak, en een heel slechte beurt voor Microsoft.
28-09-2022, 21:22 door Anoniem
Well, clearly "CoderLearn the scammer" counts as a publisher. Have you considered founding "Mike Rowsoft Doesn't Moderate Its Store Limited"?
28-09-2022, 21:30 door walmare
Links laten liggen die club. Het beste voor je portemonnee en je gemoedsrust!
Fedora Linux voor WSL (gratis) wacht ook al een paar jaar om toegelaten te worden, terwijl Fedora Remix al heel lang beschikbaar is tegen USD$9.99 !!
29-09-2022, 11:45 door Anoniem
Met meuk in een store, kun je beter lokaal een eigen installatie doen of een portable app gebruiken vanuit een betrouwbare bron. In ieder geval heb je dan meer controle over de applicatie en geen "reclame" of "in-app aankopen".

Met als belangrijkste voorwaarde: Als je al op Windows moet zitten.
Maar niet iedereen heeft de keuze of mogelijkheid om naar een ander OS te switchen.
29-09-2022, 12:58 door Anoniem
We waren laatst bezig met een uitrol van wat Windows devices en ik dacht eigenlijk dat die Microsoft Store een soort handige verzamelplaats was waar je je bekende applicaties kunt vinden en met een simpele handeling installeren, meteen ook de actuele versie.
Niet, dus. Het zijn niet de bekende applicaties die daar staan maar "apps", gestripte en beperkte versies.
Gemiste kans.
29-09-2022, 13:51 door Anoniem
Het ultieme bewijs dat de controle op apps in de Windows Store totaal niet functioneert. Hoe is het mogelijk? Slechte zaak....
30-09-2022, 18:02 door Anoniem
Door Anoniem: Het ultieme bewijs dat de controle op apps in de Windows Store totaal niet functioneert. Hoe is het mogelijk? Slechte zaak....
Die functioneerd volgens plan.
Je moet niet vergeten dat de micro$oft store er vooal is om scammers en andere dubieze instellingen en micro$oft veel geld te laten verdienen, waarbij smerige trucks natuurlijk onontbeerlijk zijn.
01-10-2022, 17:03 door Erik van Straten
De fake KeepassXC app is half verdwenen uit de Microsoft store: soms werkt de eerste link nog die ik gaf, maar meestal niet (er zal nog wel een server met een verouderde cache zijn o.i.d.).

Niet getreurd, je kunt nog genoeg andere junk van de kennelijk Vietnamese "ontwikkelaar" downloaden (https://apps.microsoft.com/store/search?hl=en-us&gl=us&publisher=CoderLearn).

Opmerkelijk is ook dat de archiefpagina op archive.org verdwenen is; kennelijk heeft Microsoft gebruik gemaakt van haar "recht" dat haar stommiteiten vergeten zouden mogen worden.

Het bestaansrecht van app-stores ontlenen zij echter aan het feit dat klanten, door uitsluitend uit vertrouwde app-stores te downloaden, zouden voorkómen dat ze junk installeren. En dat is precies wat hier fout gaat, en wat Microsoft onder het tapijt lijkt te proberen te vegen.

Omdat zij tevens de archiefpagina van archive.org heeft laten verwijderen, heb ik een "back-up" van de archive.ph (ook bekend als archive.is) pagina laten maken (ik was ook benieuwd of archive.org dit zou doen, kennelijk wel):
https://web.archive.org/web/20221001121802/https://archive.ph/0VqAK.

Ik ben benieuwd of die pagina wel blijft bestaan.
15-07-2023, 09:31 door Anoniem
Officiële versie staat in de MS store, zie aankondiging:
https://twitter.com/KeePassXC/status/1577446682912083973
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.