image

Amerikaanse belastingdienst waarschuwt voor toename van sms-phishing

donderdag 29 september 2022, 12:46 door Redactie, 2 reacties

De Amerikaanse belastingdienst IRS heeft een waarschuwing afgegeven voor een toename van sms-phishing, waarbij ontvangers berichten ontvangen die naar phishingsites wijzen. Volgens de IRS gaat het om phishing op een "industriële schaal". De Amerikaanse fiscus heeft naar eigen zeggen dit jaar al duizenden domeinnamen ontdekt en gerapporteerd waarbij werd geprobeerd om persoonlijke gegevens en financiële informatie van Amerikaanse belastingbetalers te ontfutselen.

In de afgelopen weken zou het aantal via sms verstuurde phishingberichten die van de IRS afkomstig lijken exponentieel zijn toegenomen. "Dit is phishing op een industriële schaal waardoor duizenden mensen het risico lopen om deze scamberichten te ontvangen", zegt IRS-commissaris Chuck Rettig. "De afgelopen maanden heeft de IRS meerdere grootschalige smishing-campagnes gerapporteerd die duizenden, zelfs honderdduizenden, van de IRS lijkende berichten in een aantal uren of dagen hebben verspreid, veel meer dan eerder is waargenomen."

De Amerikaans fiscus stelt dat het geen e-mails of sms-berichten verstuurt waarin om persoonlijke of financiële informatie of rekeningnummers wordt gevraagd. Wie phishingberichten ontvangt wordt gevraagd die naar de IRS door te sturen.

Reacties (2)
29-09-2022, 13:37 door Anoniem
Het grote probleem van SMS, wat er al sinds het begin is, is dat een SMS versturen geen geld kost voor bedrijven. Sterker nog, je kan geld vragen voor het ontvangen van een SMS van een bedrijf. Dan kon je bijvoorbeeld voetbaluitslagen of het weer op je dumbphone ontvangen.

Als een phisher een paar cent per SMS moest betalen om jou een SMS te kunnen versturen, dan moet daartegenover een hoge opbrengst staan om break-even te kunnen draaien. Dit zou de fraude volledig oplossen. Het is dan niet rendabel meer voor criminelen.
29-09-2022, 13:59 door Anoniem
Eergisteren zaten criminelen al ook niet stil in Nederland om mensen op te lichten.

Een familielid van mij kreeg onderstaand SMS-bericht. Ik zei tegen mijn familielid dat het DOMEIN van de link niet van de Belastingdienst afkomstig was en dat ze nooit iets verrekenen met een SMS-bericht. De link is hier niet afgebeeld uit veiligheidsoverwegingen.

[BELASTINGDIENST]
Uw openstaande schuld van EURO €339,00 met kenmerk: BS439813 is ondanks meerdere herinneringen nog niet voldaan. Op 28 sep 2022 zal de gerechtsdeurwaarder overgaan tot conservatoir beslag. Betaal nu direct via iDeal [link]

De link werd doorgetrokken in VirusTotal en die detecteerde het als een PHISH. Nog leuk geprobeerd jongens van de 'Belastingdienst' maar de gerechtsdeurwaarder is inderdaad niet gekomen om 'conservatoir beslag' uit te voeren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.