image

"Honderden organisaties delen via trackingpixel gebruikersdata met TikTok"

maandag 3 oktober 2022, 10:34 door Redactie, 11 reacties

Honderden organisaties delen de data van hun gebruikers via een "trackingpixel" met TikTok, ook al maken die gebruikers geen gebruik van de app. Dat stelt de Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Reports. Volgens de organisatie verschijnt de TikTok-trackingpixel, dat geen afbeelding is maar JavaScript, op steeds meer websites. Met de informatie die de tracker verzamelt is het mogelijk om gerichter te adverteren en de effectiviteit van advertenties te meten.

Consumer Reports liet privacybedrijf Disconnect, dat verschillende oplossingen biedt voor het blokkeren van trackers, onderzoek naar de TikTok-trackingpixel doen. De tracker werd op de websites van honderden organisaties aangetroffen, waaronder overheidsinstanties en ziekenhuizen. "Ik was echt verrast dat de trackers van TikTok al zo wijdverbreid zijn", zegt Disconnect-cto Patrick Jackson. "Ik denk dat mensen geconditioneerd zijn om te denken dat Facebook overal aanwezig is, en wat ze ook doen hun, het hun data krijgt. Mensen denken dat nog niet van TikTok."

Het aantal TikTok-trackers is nog een fractie van het aantal waargenomen trackers van Google en Meta. Nu de advertentie-inkomsten van TikTok en het aantal gebruikers van de app toenemen, zal het gebruik van de TikTok-tracker naar verwachting ook groeien. Via de tracker is allerlei informatie te verzamelen van gebruikers, zoals ip-adres, uniek identificatienummer, geopende webpagina, waarop is geklikt, wat er wordt getypt en waarnaar wordt gezocht.

TikTok zegt de verzamelde data voor het "verbeteren van de advertentiediensten" te gebruiken. Wanneer het bedrijf informatie ontvangt over iemand die geen TikTok-account heeft, zegt TikTok die data alleen voor geaggregeerde rapporten te gebruiken en die met adverteerders te delen. Consumer Reports merkt op dat deze claims niet onafhankelijk zijn te controleren.

De Amerikaanse consumentenorganisatie pleit voor een verbod op het delen van dergelijke informatie met derde partijen. In de tussentijd kunnen mensen zich beschermen door het gebruik van bepaalde browser-extensies, het aanpassen van de privacyinstellingen van de browser of het gebruik van een compleet andere browser. "Google Chrome verzamelt zeer veel data voor Google", aldus Consumer Reports, dat Firefox of Brave als betere privacyopties aanraadt.

Reacties (11)
03-10-2022, 11:23 door johanw
Weer een om te blokkeren dus. Hetzelfde verhaal als bij Google, Facebook em vele anderen.
03-10-2022, 11:51 door Saph
Het installeren van een tracking pixel is volgens mij een bewuste actie? Daarom vindt ik het best wel bijzonder dat ze ook op overheids- en ziekenhuiswebsites zijn gevonden. Lijkt mij toch niet helemaal de bedoeling.
03-10-2022, 12:54 door Anoniem
Door Saph: Het installeren van een tracking pixel is volgens mij een bewuste actie? Daarom vindt ik het best wel bijzonder dat ze ook op overheids- en ziekenhuiswebsites zijn gevonden. Lijkt mij toch niet helemaal de bedoeling.
Dat was ook het eerste dat ik dacht bij het lezen van dit artikel.
Los van het feit dat overheids- en ziekenhuiswebsites in ieder geval 'schoon' zouden moeten zijn vraag ik mij af wat het de website houder/beheerder oplevert als ze zo'n trackingpixel plaatsen (het lijkt mij dat de beheerder dat niet onbewust doet).
03-10-2022, 13:43 door Briolet
Door Saph: Het installeren van een tracking pixel is volgens mij een bewuste actie?…

Veel webontwikkelaars zijn prutsers en weten niet eens wat ze installeren. Ze zetter er gewoon een pakket op omdat het handig lijkt, maar hebben geen idee wat dit pakket doet.

Ik zie dat "ads.tiktok.com" al tijden op mijn dns blocklist staat. Dus dat script kan in ons netwerk niet geladen worden. (Jammer dat dit moet)
03-10-2022, 16:03 door Anoniem
Door Saph: Het installeren van een tracking pixel is volgens mij een bewuste actie? Daarom vindt ik het best wel bijzonder dat ze ook op overheids- en ziekenhuiswebsites zijn gevonden. Lijkt mij toch niet helemaal de bedoeling.

Wij hebben een softwareleverancier al eens moeten vertellen dat een kwetsbare library wel degelijk in hun product voorkomt, ondanks stellige ontkenningen. Dat is helaas verre van zeldzaam. Mensen hebben geen idee wat er allemaal in zaken die ze gebruiken zitten, al dan niet een paar niveaus diep.
03-10-2022, 17:54 door [Account Verwijderd]
Door Briolet:
Door Saph: Het installeren van een tracking pixel is volgens mij een bewuste actie?…

Veel webontwikkelaars zijn prutsers en weten niet eens wat ze installeren. Ze zetter er gewoon een pakket op omdat het handig lijkt, maar hebben geen idee wat dit pakket doet.

Ik zie dat "ads.tiktok.com" al tijden op mijn dns blocklist staat. Dus dat script kan in ons netwerk niet geladen worden. (Jammer dat dit moet)

@Briolet,

Dank voor de tip!
Heb "ads.tiktok.com" meteen toegevoegd aan NoScript.
03-10-2022, 19:04 door spatieman
tiktok ,de grote CCP app.
04-10-2022, 07:38 door Anoniem
Toch brengt dit wel vragen met zich mee hoe het kan dat er op websites tal van trackers aanwezig zijn, is dit een uitwas van outsourcing, oftewel, omdat bedrijven hun eigen websites niet maken krijgt dan het ontwikkelingsbedrijf hier geld voor?
En waarom wordt dit allemaal maar toegestaan? Het is dus direct bekend wanneer je een specifieke medische pagina bezoekt. Ik weet jammer genoeg dat sinds de VVD mee mag regeren en nu zelfs regeert, de overheid de beschermende rol over de burgers heeft losgelaten en alles aan de markt overlaat, met alle gevolgen van dien, maar wanneer stopt deze waanzin?
04-10-2022, 11:34 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 04-10-2022, 11:43
Door Anoniem: Toch brengt dit wel vragen met zich mee hoe het kan dat er op websites tal van trackers aanwezig zijn, is dit een uitwas van outsourcing, oftewel, omdat bedrijven hun eigen websites niet maken krijgt dan het ontwikkelingsbedrijf hier geld voor?
Ja ik denk dat dit deels zo werkt. Het is aanlokkelijk want het genereert meer inkomsten. Je kunt het enigszins vergelijken met wat je zo'n 10 jaar geleden zag bij motorvoertuigen: Je kreeg korting op de leaseprijs als je bijv. een auto leasete die was voorzien van reclame voor een bedrijf.
En waarom wordt dit allemaal maar toegestaan?
Antwoord: Vrije marktwerking.
Het is dus direct bekend wanneer je een specifieke medische pagina bezoekt. Ik weet jammer genoeg dat sinds de VVD mee mag regeren en nu zelfs regeert, de overheid de beschermende rol over de burgers heeft losgelaten en alles aan de markt overlaat, met alle gevolgen van dien, maar wanneer stopt deze waanzin?
Die zogenaamde vrije marktwerking heeft altijd bestaan In Nederland, waarbij ik gemakshalve in aanmerking neem het jaartal waarin Nederland als soevereine staat ontstond: 1815.
Alleen in streng communistische staten zoals de voormalige USSR, rustte globaal zo'n 70 jaar een taboe op vrije marktwerking; was zelfs verboden.
Het is dus niet geheel aan de VVD te wijten dat dit soort ongewenste gevolgen van de vrije markt bestaan. Maar de VVD zal vrije marktwerking nooit aanvechten. Het voortbestaan van de VVD als belangrijke politieke organisatie wordt in stand gehouden door zijn electoraat dat de vrije markt als hoogst nastreefbare doel ziet en zolang het VVD electoraat van significante waarde blijft voor de totstandkoming van een kabinet, zal dit aspect van vrije marktwerking niet ter discussie worden gesteld.

Versta mij niet verkeerd! De VVD is mijn partij absoluut niet!
Zij misbruikt een maatschappijvormend gereedschap genaamd neoliberalisme niet meer als zodanig maar heeft het tot een doelstelling gemaakt: Een zogenaamde neoliberale staatsvorm is in samenwerking met de klassieke confessionele politieke partijen een symbiotische relatie aangegaan met de parlementaire democratie als hoofdzakelijke staatsvorm.
Zolang teflon Rutte de functie van minister president kan blijven prolongeren - en ongelukkigerwijze zie ik daar geen verandering in komen omdat het Nederlandse electoraat totaal versnipperd is door almaar groeiend wantrouwen jegens de politiek in het algemeen - zal teflon Rutte sluw/slim misbruik blijven maken van dat feitelijke 'machtsvacuüm' dat heerst in Nederland:

Waar twee honden (politieke partijen) vechten om een been (politieke macht) gaat de derde (teflon Rutte) ermee heen.
04-10-2022, 22:34 door Anoniem
Kijk ernaar en dus scan met deze tool https://inappbrowser.com/

luntrus
03-11-2022, 11:49 door Anoniem
'Nieuw privacybeleid TikTok geeft China toegang tot gebruikersgegevens'

https://nos.nl/artikel/2450877-nieuw-privacybeleid-tiktok-geeft-china-toegang-tot-gebruikersgegevens
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.