image

Australische tiener aangehouden voor afpersen Optus-klanten met gestolen data

donderdag 6 oktober 2022, 09:44 door Redactie, 4 reacties

De Australische politie heeft een 19-jarige man aangehouden die wordt verdacht van het afpersen van Optus-klanten met gestolen data. De tiener zou sms-berichten naar 93 Optus-klanten hebben gestuurd waarin werd gesteld dat ze tweeduizend dollar moesten betalen om het lekken van hun gegevens te voorkomen.

Vorige maand wist een aanvaller, volgens de Australische overheid op kinderlijk eenvoudige wijze, de gegevens van bijna tien miljoen Optus-klanten te stelen. De aanvaller eiste losgeld van Optus en publiceerde gegevens van meer dan tienduizend klanten op een forum om te bewijzen dat hij de data in bezit had. Deze gegevens zijn vervolgens voor verschillende scams gebruikt, waarbij Optus-klanten onder andere werden afgeperst.

De nu aangehouden tiener zou de gepubliceerde klantgegevens hebben gebruikt voor een sms-scam. Geen van de Optus-klanten die het bericht ontvingen zouden echter geld hebben overgemaakt. Tijdens het onderzoek ontdekten Australische politieagenten een rekeningnummer van een minderjarige dat door de man gebruikt zou zijn. Vandaag vond er een huiszoeking plaats, waarbij de tiener werd aangehouden en een telefoon in beslag werd genomen waarmee de sms-scam zou zijn gepleegd.

De Australische tiener is aangeklaagd voor het gebruik van een telecomnetwerk om een ernstig misdrijf te plegen en misbruik van identiteitsgegevens, waarop maximale gevangenisstraffen staan van respectievelijk tien en zeven jaar. Vanwege het datalek is de Australische overheid een speciale operatie gestart om Optus-klanten te beschermen.

Reacties (4)
06-10-2022, 12:18 door Anoniem
Tiener ?
06-10-2022, 13:18 door Anoniem
Door Anoniem: Tiener ?

Ja, dat staat er. Een negenTIENjarige man.
06-10-2022, 17:06 door Anoniem
Als dat pikken van die hele database volgens de Australische overheid zo kinderlijk eenvoudig was, heeft Optus dan niet door nalatigheid jong volwassenen aangezet, of gelegenheid gegeven, om op het criminele pad te gaan en heel hun toekomst te verzieken?

Als ik geen deksel op de waterput leg, mijn hek niet onderhoud en het kind van de buren valt er in, dan kan mij toch ook nalatigheid verweten worden?
08-10-2022, 11:27 door Anoniem
Door Anoniem: Als dat pikken van die hele database volgens de Australische overheid zo kinderlijk eenvoudig was, heeft Optus dan niet door nalatigheid jong volwassenen aangezet, of gelegenheid gegeven, om op het criminele pad te gaan en heel hun toekomst te verzieken?
Iets beter opletten! het is niet "de tiener" die deze database gestolen heeft bij Optus.
Dat was een andere crimineel die dat deed, en vervolgens een deel "openlijk" publiceerde (nog steeds wel op een plek
waar "normale mensen niets te zoeken hebben") en daar heeft die tiener het gevonden en vervolgens misbruikt.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.