image

Nederlandse algoritmetoezichthouder in de loop van 2023 opgericht

zondag 9 oktober 2022, 09:07 door Redactie, 6 reacties

Een nieuwe toezichthouder die toezicht gaat houden op het gebruik van algoritmen wordt in de loop van volgend jaar opgericht, zo laat het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer weten. De algoritmetoezichthouder moet ervoor zorgen dat algoritmes worden gecontroleerd op transparantie, discriminatie en willekeur, en zal zich richten op drie clusters: coördinatie, monitoring en kennisdeling en naleving en handhaving.

Volgens het Rathenau Instituut maken uitvoeringsorganisaties in toenemende mate gebruik van algoritmes om wet- en regelgeving te vertalen naar de praktijk. Zo worden voorzieningen als uitkeringen en toeslagen steeds meer per algoritme aan de burger geleverd. "Uitvoeringsorganisaties zijn ervan overtuigd dat algoritmes kunnen helpen om efficiënter en gerichter diensten aan burgers te leveren en tegelijkertijd fraude te bestrijden", aldus het instituut in een rapport dat afgelopen mei verscheen.

"Het inzetten van profilerende algoritmes vormt de volgende stap in deze ontwikkeling. Profilerende algoritmes proberen het gedrag van mensen te voorspellen door hen in te delen in groepen. Op die manier willen organisaties bijvoorbeeld te weten komen welke werklozen ze het snelst aan een baan kunnen helpen of welke uitkeringsontvangers ze het meest kansrijk kunnen controleren op fraude", laat Rathenau verder weten.

Het instituut stelt dat het toepassen van algoritmes en profilering niet zonder risico is. Bijvoorbeeld omdat ze discriminerende effecten blijken te hebben, privacy kunnen schenden en burgers kunnen confronteren met dienstverlening waarvan ze niets meer begrijpen. "Algoritmische profilering verdiept deze risico’s. Zo zijn deze algoritmes moeilijker om uit te leggen, omdat ze kunnen ‘leren’ en gaandeweg hun code aanpassen. Hierdoor is het ook lastiger om bijvoorbeeld discriminatie te detecteren", waarschuwt het instituut, dat verder stelt dat instanties die profilerende algoritmes willen gebruiken, maatregelen moeten nemen om de bescherming van mensenrechten te borgen.

"De nadruk moet bij inzet van algoritmen niet alleen liggen op het bestraffen van mensen. Er zijn nu ook veel algoritmen die goede dingen doen", laat staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering weten. Zo komt er een onderzoek naar het gebruik van algoritmen om mensen te wijzen op beschikbare regelingen. "Ik heb ook geld uitgetrokken om met oplossingen te komen om met data en algoritmen armoede en problematische schulden te bestrijden. Algoritmen moeten alleen gebruikt worden wanneer het echt nodig is om de overheid goed te laten werken", aldus Van Huffelen.

In een reactie op het rapport laat het kabinet weten dat "stevig toezicht" onmisbaar is om ervoor te zorgen dat de nodige waarborgen in acht worden genomen, om grondrechten en publieke waarden te beschermen. "Het kabinet investeert daarom in een algoritmetoezichthouder die in de loop van 2023 zal worden ingericht. Ten aanzien van nieuwe toezichtstaken die hieruit voortvloeien zal een uitvoeringstoets worden uitgevoerd. Ook wordt het budget van de Autoriteit Persoonsgegevens structureel verhoogd om het toezicht op de naleving van de AVG in het digitale domein te ondersteunen." Eerder werd al bekend dat voor de algoritmetoezichthouder volgend jaar een bedrag van 1 miljoen euro is gereserveerd.

Reacties (6)
09-10-2022, 11:27 door Anoniem
Nou maar allemaal "algorithmen" gaan insturen ter beoordeling. Bijvoorbeeld QuickSort, die discrimineert grotere
getallen tov kleinere door ze lager in de lijst te zetten.
09-10-2022, 13:53 door Anoniem
Kijk maar uit dat ie zelf niet verandert in een dicriminerend algorithme.
Bijvoorbeeld door de 3,6 en 9 laten prevaleren boven 0,1,2,4,5,7,8, zoals Tesla dat graag deed.
Mene, mene, tekel etc.
09-10-2022, 14:01 door karma4
Ook heel discriminerend zijn alle wetten verzonnen door wetgevers (poltici) daar zit een onverklaarbaar algoritme achter.
09-10-2022, 15:45 door Anoniem
Het uberhaut bedenken van algoritmes is een schandalige uitvinding
de nu eeuwige controle op het gedrag van burgers,

Een algoritmetoezichthouder had er al moeten zijn
het is weer mosterd na de maaltijd.

Hoeveel algoritme slachtoffers zijn er al gemaakt
door foute beslissingen en niet bewezen fraude,
een klant die een uitkering heeft en hier onterecht slachtoffer van
word,boete stress,dwang.

NLNU2022
09-10-2022, 20:10 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Het uberhaut bedenken van algoritmes is een schandalige uitvinding
de nu eeuwige controle op het gedrag van burgers,

Een algoritmetoezichthouder had er al moeten zijn
het is weer mosterd na de maaltijd.

Hoeveel algoritme slachtoffers zijn er al gemaakt
door foute beslissingen en niet bewezen fraude,
een klant die een uitkering heeft en hier onterecht slachtoffer van
word,boete stress,dwang.

NLNU2022

Het is uberhaupt niet waar dat algoritmes een schandalige uitvinding zijn. En het ligt er net maar of een of meerdere algoritmes schandalig worden toegepast.
Daarnaast A: Algoritmes zijn geen uitvinding en B: Algoritmes zijn al gedefinieerd door een Perzische, nu zou men zeggen: Iraanse wiskundige, dik 1200 jaar geleden.

Algoritmes zijn doodgewoon een prima hulpmiddel om voorspellingen te doen. Helemaal niets slechts mee aan de hand.

Ooit gehoord van het KNMI; Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut? (gesticht 1854)
Zonder KNMI had wijlen Piet Paulusma met zijn mond vol tanden gestaan ;-)

Dus: voortaan je zelfs eens wat breder oriënteren voor je opnieuw een overdreven NLNU doemdenk reactie plaatst over een of ander NLNU onderwerp.
25-01-2023, 11:50 door Anoniem
Een openbaar algoritmeregister is onvoldoende om discriminerende formules te bestrijden. We moeten iets anders verzinnen, bijvoorbeeld expert-teams die wél toegang tot alle informatie krijgen, schrijft Joris Krijger, promovendus AI en Ethiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en oprichter van Ethische Data Science Associatie.

https://www.trouw.nl/opinie/publieke-controle-op-algoritmes-is-alleen-mogelijk-met-volledige-toegang~be11bb50/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.