image

Overheid komt periodiek met cyberweerbericht over digitale dreigingen

maandag 10 oktober 2022, 13:46 door Redactie, 9 reacties

De overheid zal periodiek met een "cyberweerbericht" komen om burgers over digitale dreigingen te waarschuwen. Ook onderzoekt het ministerie van Justitie en Veiligheid hoe het burgers en bedrijven die doelwit dreigen te worden of slachtoffer zijn van digitale incidenten kan informeren. Verder worden er verschillende pilotprojecten uitgevoerd om de weerbaarheid van burgers te vergroten.

Het zijn enkele van de maatregelen die onderdeel van de vandaag gepresenteerde Nederlandse Cybersecuritystrategie zijn. Bij de strategie hoort ook een actieplan met concrete acties om Nederland digitaal veiliger te maken. Het actieplan bestaat uit vier pijlers: het versterken van de digitale weerbaarheid van overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties, het zorgen voor veilige en innovatieve digitale producten en diensten, het tegengaan van digitale dreigingen van staten en criminelen en als laatste het versterken van de digitale weerbaarheid van burgers.

Om burgers voor te lichten over digitale dreigingen en te laten weten welke maatregelen ze kunnen nemen zal het ministerie van Justitie en Veiligheid periodiek met een "cyberweerbericht" komen. Twee jaar geleden opperde CDA-Kamerlid Van Dam dat er elke dag een "weerbericht" moest komen waarin bedrijven worden gewaarschuwd voor kwetsbaarheden in software en systemen en digitale aanvallen die plaatsvinden. Dat lijkt nu werkelijkheid te worden. Het cyberweerbericht wordt na twee jaar geëvalueerd.

Gerichte waarschuwingen

Naast het cyberweerbericht gaat de overheid ook onderzoeken op welke manier bedrijven en burgers die doelwit dreigen te worden of slachtoffer zijn van digitale incidenten, geïnformeerd kunnen worden. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) onderzoeken hierbij specifiek hoe het waarschuwen van slachtoffers van cybercrime uit niet-strafrechtelijke bron kan worden uitgevoerd.

In het kader van de "City Deal Cybercrime" worden verschillende pilotprojecten uitgevoerd met als doel de weerbaarheid van burgers en bedrijven tegen cybercrime te vergroten. Daarnaast kondigt het kabinet nieuwe voorlichtingscampagnes aan, gericht op specifieke doelgroepen waarbij er aandacht wordt gevraagd voor de cybersecurity-basismaatregelen.

Reacties (9)
10-10-2022, 14:38 door Reinder
"..en dan nu van Den Bilt over naar Den Haag voor het cyberweerbericht. Jan, wat kunnen we verwachten voor komende week, kunnen we een beetje ijsvrij over de digitale snelweg of zijn er Russische ijsberen op de weg?"
"Hahaha" lacht Jan, en gaat op serieuze toon verder. "Nou Mike, dat zal ik je vertellen. Het was vrij rustig afgelopen week maar daar komt vanaf morgen een einde aan.". Het green-screen op de achtergrond laat een gestyleerde kaart van Europa zien, overdekt met cartooneske wolken, verbindingen en symbolen die routers moeten voorstellen op een donkergekleurde achtergrond met een in groen uitgevoerd patroon van eenen en nullen. "Vanuit het Oosten komt een golf aan poortscans onze kant op. Deze bevinden zich nu nog aan de periferie van Europa en zullen in de loop van komende nacht al de eerste servers in Amsterdam raken en zich dan via onze ISP's verspreiden. In de loop van de week verwachten we ook nog een extra golf aan poortscans van uit China, dit zal langzamerhand erger worden en z'n piek bereiken rond de partijconferentie van de Chinese Communistische Partij. Onze analysten verwachten hierin ook wat phising-aanvallen, vooral gericht op credticards maar met hier en daar wat malware. Dit kan mogelijk gepaard gaan met ransomware, dus als u het net op gaat update dan eerst uw virusscanner. Vanuit het zuiden, rondom de Middellandse Zee wat Trojaanse paarden, hier en daar wat spamberichten en mogelijk zelfs nog een enkel bericht van een Nigeriaanse prins.".
De kaart zoomt in op Nederland terwijl de presentator aan de andere kant gaat staan.
"Dichter bij huis treffen we dan vooral in het Oosten en Zuiden van het land wat whatsappfraude aan, wees daar bedacht op. In de regio Utrecht-Amsterdam verwachten we komende week vierentachtig datalekken, waarvan er minstens zes gemeld zullen worden bij de autoriteiten, en als altijd, wees behoedzaam op berichten van mensen die u niet kent." Terug naar jou Jan!
10-10-2022, 15:43 door Anoniem
Het cyber weerbericht voor vandaag, opgesteld door het KNMI:

Het regent vandaag, dus de vissen bijten in de phising mails.
Aan de kust stormt het op internet, code geel voor iedereen in de provincies noord- en zuid-holland en zeeland met kans op USB-C PD keyboardloggers (let op de bliksemschichten logo's) .
In het noorden is fris voor de tijd van het jaar omdat het zwaar bewolkt is door de cloud, terwijl in het zuiden de temperatuur kan oplopen voor harde schijven.
Het oosten van land is het goed weer om je trojan horse uit te laten, en is het weer de tijd van het jaar om je root-kit te planten.
10-10-2022, 16:00 door Anoniem
JaJa...voor komende week een matige tot krachtige Packetstorm en pas op voor een Denial of Service aan de Franse Tankstations.
10-10-2022, 16:04 door [Account Verwijderd]
Door Reinder: "..en dan nu van Den Bilt over naar Den Haag voor het cyberweerbericht. Jan, wat kunnen we verwachten voor komende week, kunnen we een beetje ijsvrij over de digitale snelweg...(knip).... etc. etc.

Prachtig beeldend en met treffende humor geëtaleerd. Ik heb er van genoten!
10-10-2022, 16:44 door Anoniem
Door Reinder: "..en dan nu van Den Bilt over naar Den Haag voor het cyberweerbericht. Jan, wat kunnen we verwachten voor komende week, kunnen we een beetje ijsvrij over de digitale snelweg...(knip).... etc. etc.[/quote]
Hier zou een cabaretier een mooie show van kunnen maken. Ik heb er in ieder geval van genoten!
10-10-2022, 17:11 door Anoniem
Door Reinder: "..en dan nu van Den Bilt over naar Den Haag voor het cyberweerbericht….. !

:-)
10-10-2022, 22:44 door Anoniem
De overheid is een kind met een waterhoofd..
Iedereen ziet het behalve zij die er toe doen.
11-10-2022, 13:03 door Anoniem
Toch werd er al in 2011 over geschreven, het duurt dus 11 jaar voordat het indaalt
https://docplayer.nl/1468822-Het-nationale-cyberweerbericht.html
12-10-2022, 08:31 door Anoniem
Door Reinder: Terug naar jou Jan!

Terug naar jou Mike!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.