image

ProtonVPN presenteert nieuw protocol voor omzeilen overheidsblokkades

dinsdag 11 oktober 2022, 14:33 door Redactie, 4 reacties

Vpn-provider ProtonVPN heeft een nieuwe protocol gepresenteerd voor het omzeilen van overheidsblokkades. Het Stealth-protocol zou in staat zijn om de meeste firewalls en methodes voor het blokkeren van vpn's te omzeilen, zo claimt ProtonVPN. Geregeld zijn er landen die niet toestaan dat de bevolking gebruikmaakt van vpn-diensten om bijvoorbeeld gecensureerde websites te bezoeken.

Volgens ProtonVPN zijn traditionele vpn-protocolllen zoals OpenVPN, IKEv2 en WireGuard relatief eenvoudig op een netwerk te herkennen. Nu deep packet inspection (DPI) steeds breder beschikbaar komt zal het dan ook eenvoudiger voor autoritaire regimes worden om vpn-diensten die van deze protocollen gebruikmaken te blokkeren. In 2020 kwam ProtonVPN met "alternative routing" een manier om dergelijke vpn-blokkades te omzeilen.

Regimes zitten echter ook niet stil, aldus de vpn-provider. Oplossingen om bestaande vpn-protocollen te obfusceren zouden dan ook niet goed meer werken. Het Stealth-protocl is helemaal van de grond af opgebouwd en zou bijna niet te detecteren zijn, aldus ProtonVPN. Hoe het nieuwe protocol precies werkt laat de vpn-provider niet weten. Stealth is voor zowel de gratis als betaalde vpn-dienst beschikbaar. Op dit moment is de maatregel alleen in te schakelen in de Android-app van ProtonVPN. Binnenkort zal die ook binnen de apps voor iOS, Linux, macOS en Windows zijn te gebruiken.

Reacties (4)
11-10-2022, 20:37 door Anoniem
Dat soort dingen heb ik meestal in een dagje uitgespit en geblokkeerd.
Dan kan een totalitair land dat zeker
12-10-2022, 09:12 door Anoniem
Ook voor iOS en macOS, staat op de hierboven genoemde pagina:

'For now, you can use Stealth on our Android, macOS, and iOS apps.'
12-10-2022, 09:24 door Anoniem
Door Anoniem: Dat soort dingen heb ik meestal in een dagje uitgespit en geblokkeerd.
Dan kan een totalitair land dat zeker
HTTPS servers in de blocklist zetten en goan.
12-10-2022, 15:36 door Anoniem
Je kunt ook gewoon het botte-mes principe erop los laten.

#1 je installeert ProtonVPN
#2 je logt al het verkeer
#3 je blokkeert alle hosts waar de ProtonVPN client naartoe gaat
#4 ga naar 2
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.