image

OM eist veertig maanden cel tegen verdachte achter 100.000 phishingmails

dinsdag 11 oktober 2022, 15:00 door Redactie, 1 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 24-jarige man uit Uithoorn die onder andere wordt verdacht van het versturen van meer dan 100.000 phishingmails een gevangenisstraf van veertig maanden geëist. De 24-jarige verdachte kwam in beeld toen de politie in Uithoorn een gestolen Mercedes aantrof. Nadat de aankoopfactuur was opgevraagd, bleek dat de toen 20-jarige verdachte de auto contant had afgerekend. Hij had bijna 42.000 euro voor de in Italië gestolen Mercedes betaald.

Omdat de man wegens fraude eerder met de politie in aanraking was gekomen rees de verdenking van witwassen. De politie stelde een onderzoek in, waaruit meer strafbare feiten naar boven kwamen, waaronder phishing. Uit de getapte telefoon van de verdachte zag de politie dat er in een week meer dan 100.000 phishingmails werden verstuurd, aldus het OM. De mails waren afkomstig vanaf een server en domeinnaam die betaald waren vanaf de rekening van een bedrijf waarvan de verdachte eigenaar is.

Op 1 februari van dit jaar werd de verdachte thuis aangehouden en is zijn woning doorzocht. Daarbij werden onder meer een laptop, diverse iPhones, externe harde schijven, luxe kleding en dure horloges ter waarde van 65.000 euro in beslag genomen. Op de laptop bleek phishingsoftware te zijn geïnstalleerd en trof de politie vervalste coronacertificaten en facturen aan. De man bleek over ruim 260.000 euro te beschikken en omgerekend 600.000 euro aan cryptovaluta. Hoe hij aan dit geld kwam wil de Uithoornaar niet zeggen.

Een dag na de huiszoeking vond de politie in een door de verdachte gehuurde kluis een verzameling waardevolle Pokemon-kaarten van ruim 8.000 euro en een echte door een SS-officier in de Tweede Wereldoorlog gedragen doodshoofdring. Die ring had de verdachte voor bijna 10.000 euro aangekocht. Het OM wil via een andere rechtszaak het vermogen van de verdachte afpakken als die wordt veroordeeld. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Reacties (1)
12-10-2022, 08:45 door [Account Verwijderd]
Deze strafeis: 3 jaar en 4 maanden 'achter de tralies' voor waarschijnlijk een recidivist, (dat wordt mij niet duidelijk uit slechts de opmerking: "eerder met de politie in aanraking gekomen") gaat de goede richting uit voor dit soort vol minachting voor de mensheid gepleegde misdrijven.

Of het recht doet aan zijn slachtoffers is niet aan mij om te beoordelen maar ik heb het idee dat groeiende maatschappelijke verontwaardiging over dit soort van laaghartige misdaad verzwegen een rol speelt bij de officier van justitie en ik hoop van harte dat het vaker een rol gaat spelen bij zijn/haar collega's.

Van mij krijgt de man of vrouw een compliment door dit soort giftig tuig van laag allooi hard aan te pakken... keihard!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.