image

Privacytoezichthouders waarschuwen voor volgen van transacties bij digitale euro

woensdag 12 oktober 2022, 11:04 door Redactie, 12 reacties

Mocht er een digitale euro komen dan moeten niet alle transacties worden gevolgd en nagetrokken, zo waarschuwt het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB), dat onder een bepaalde grens voor volledige anonimiteit pleit. Het EDPB is een orgaan waarin alle nationale privacytoezichthouders uit de Europese Unie samenwerken bij hun toezicht op de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), waaronder ook de Autoriteit Persoonsgegevens.

De Europese Centrale Bank (ECB) is begin 2020 gestart met de eerste verkenningen naar het ontwikkelen van een digitale euro. Vorig jaar verschenen de eerste resultaten daarvan, waarna de ECB een onderzoeksfase is gestart. In samenwerking met andere Europese centrale banken, waaronder De Nederlandsche Bank (DNB), worden de mogelijkheden voor het ontwerp en de distributie van de digitale euro in kaart gebracht.

De onderzoeksfase eindigt in het derde kwartaal van 2023. "Daarna kan worden overgegaan op de implementatiefase", zo liet minister Kaag van Financiën eerder dit jaar weten. Ze ziet de digitale euro als een aanvulling op bestaande vormen van geld, niet als een vervanging. "Consumenten kunnen met hun bestaande contante geld en bankrekeningen blijven betalen, maar krijgen met de digitale euro een alternatief."

De Europese privacytoezichthouders zijn nu met een reactie op de digitale euro gekomen. Daarin benadrukken ze het belang van privacy en databescherming "by design" en "by default" in het project. Ook waarschuwt de EDPB voor het gebruik van stelselmatige validatie en het volgen van alle transacties die in digitale euro's worden gedaan. De toezichthouders vinden dat de digitale euro zowel online als offline beschikbaar moet komen en er een bepaalde grens is waarbij transacties niet zijn te volgen, om zo volledige anonimiteit van dagelijkse transacties mogelijk te maken.

Afsluitend wil de EDPB dat de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie het publieke debat over de digitale euro aanjagen, om er zo voor te zorgen dat het project aan de hoogste standaarden voor privacy en databescherming voldoet.

Reacties (12)
12-10-2022, 11:22 door Anoniem
Digitale euro? Nee dank je. Ik wil gewoon de optie hebben om met fysieke munt te betalen.
Privacy is een groot goed en ik vertrouw die digitale munt helemaal niet. Gewoon om het feit dat we dan helemaal afhankelijk worden van de banken. En kaag heeft al meer dan eens laten blijken dat zij niet capabel is. Tijd voor haar om en functie elders te zoeken.
12-10-2022, 11:25 door Anoniem
De digitale euro zal er komen en contant geld zal uitgefaseerd worden

Je zult een wallet app voor je persoonlijke tracking device (smartphone) krijgen voor de dagelijkse boodschappen ect.

En al je uitgaven zullen netjes geregistreerd worden (dit kan nu al voor de meeste dingen contant geld is het enigste wat nog tegenhoud dat ALLE uitgaven worden geregistreerd).

Binnen nu en 20 jaar zal er ook een officieel social credit systeem worden geïmplementeerd.

Als de overheid/big tech het niet eens is met jouw mening dan wordt je wallet app/bankrekening geblokkeerd totdat je weer de correcte mening hebt.

Slechts een paar dagen geleden heeft paypal geprobeerd om een boete systeem op te zetten om disinformatie tegen te gaan

De Corona crisis is leuke tool geweest om meer controle over de burger te verkrijgen en kan hier ook in de toekomst voor worden ingezet
12-10-2022, 11:28 door Anoniem
nou neen als je online bent kan je zaken doe maar niet offline
en dat wil ik ook niet saftey voor alles wat de digitale munt betreft die komt er toch maar moet wel veilig zijn anders niet aan
beginnen?....het word toch wel door je strot geduwd
12-10-2022, 11:51 door Anoniem
onderzoeksfase eindigt q3 '23, daarna kan worden overgegaan op implementatie, aldus Kaag
Klinkt alsof het er moet komen.
12-10-2022, 12:46 door Anoniem
De digitale munt zal op termijn het enige betaalmiddel worden en natuurlijk zullen alle transacties op termijn wel gevold worden. In eerste instantie zal er rekening gehouden worden met de 'privacy', maar die waarborg gaat verdwijnen.
12-10-2022, 13:31 door Anoniem
Het hele doe van de digitale euro is toch dat alles nagetrokken wordt? Daarom moet het ding er komen. Verder is er geen doel...
12-10-2022, 13:44 door Anoniem
Zoiets gebeurd nu toch al met je bankpas...? Als ze willen kunnen ze alle transacties controleren.
Ze willen alleen nog het cash geld afschaffen voor totale controle.
Misschien zou het €uropese betaalverkeer eens een paar weken plat gelegd moeten worden om te laten zien dat we niet zonder cash geld kunnen.
12-10-2022, 15:53 door Anoniem
Met PSD2 liggen je bankgegevens al op straat, heel slecht idee om daar ook nog een digitale euro aan toe te voegen:
https://media.ccc.de/v/mch2022-178-psd2-a-banking-standard-for-scammers-
24-10-2022, 23:45 door Anoniem
De eumon is de nieuwe digitale munt aan het worden. Veilig en voor een ieder bereikbaar.
25-10-2022, 00:02 door Anoniem
Er is totaal geen reden om het contante geld af te schaffen. Wat zijn ze toch een luchtkastelen aan het bouwen met die digitale euro? Zijn ze vergeten dat het allemaal over ONS GELD gaat. Daar hebben ze helemaal niet over te beslissen zonder onze toestemming. Wij werken voor ons geld, zij hebben het alleen maar in bewaring.

Maar het lijkt er op dat ze dit in ieder geval gaan proberen door te zetten. En weet je wat er dan gaat gebeuren? Dan gaan er steeds meer lokale ruilmiddelen ontstaan. En we gaan onze eigen ruilcooperaties oprichten.
Want we zijn mensen en geen cyborgs die geprogrammerd moeten worden om goed te functioneren. En gelukkig realiseren steeds meer mensen zich dat.
Want we willen dit echt niet. Hoezeer Kaag en Schwab en Maxima ons ervan willen overtuigen dat we dit nodig hebben.
25-10-2022, 09:00 door Anoniem
Alle betalingen kunnen gevolgd worden met een CBDC. Als ze zien dat je deze week al twee chocoladerepen hebt gekocht mag je de rest van de maand er geen meer kopen omdat dat niet gezond voor je is volgens de overheid.

Heb je teveel auto gereden deze maand? Dan gaat de deur van je auto niet meer open. Een onwelgevallige mening? Je wordt op 'electrisch rantsoen' gezet. Ja, verdere digitalisering beidt de overheid vele mogelijkheden! ;-)
19-11-2022, 16:36 door Anoniem
Ik voel me zo bevoorrecht dat ik in 1953 werd geboren. Er was lang geen snelheidslimiet op de wegen, je kon in het vliegtuig of in het restaurant lekker een sigaartje roken, Geen gele hesjes en helmpje op de fiets, gewoon geld in je zak, Wij hadden een goede frituur en de kassa was enkel een lade, alles ging uit het hoofd, niks pinautomaat. Er hing een bord met Pinnen? NEEN!
Veel criminele dingen bestonden nog niet gewoon omdat er minder bemoeienis was van de overheid. Nog enkele jaren vrede en m'n leven is zonder enige oorlogs ervaring verlopen zou ik denken en hoe speciaal is dat? De enige oorlogshandelingen die ik nu nog meemaak betreffen die van onze eigen regering en de EU tegen ons, burgers. Jazeker is het afschaffen van geld een oorlogsverklaring.
Nota bene ons eigen Koningin en de Regering zijn onze vijand gebleken en hetgeen die doen en zeggen zijn ook oorlogsverklaringen. De burger in NL is al lang fysiek ontwapend maar kan door gewoon thuis te gaan zitten, eten of geen eten en wel of niet warm deze oorlog wel winnen van deze kapiteins van een zinkende slijkschuit. Beter in eigen modder verdrinken dan shit eten van de EU.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.