image

VVD wil opheldering van minister over gebrekkige logging bij Belastingdienst

woensdag 12 oktober 2022, 14:35 door Redactie, 5 reacties

De VVD heeft minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid om opheldering gevraagd over de gebrekkige logging bij de Belastingdienst wat onderzoek naar corrupt personeel zou hinderen. Ook wil de partij weten hoeveel medewerkers van de fiscus toegang tot de gegevens van burgers hebben en met hoeveel organisaties de database van de Belastingdienst is gekoppeld. De bewindsvrouw is gevraagd om de in totaal zestien Kamervragen met spoed te beantwoorden.

Deze week meldde NRC dat de Belastingdienst niet in staat is om alle acties die medewerkers op systemen uitvoeren te loggen, wat onderzoek naar corrupt personeel hindert. De Belastingdienst heeft daarnaast ook koppelingen met de gegevens van andere overheidsdiensten, waaronder de database van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, waarin geregistreerde autokentekens aan burgers zijn gekoppeld. Aan de hand van één kenteken kan zo allerlei informatie over iemand worden achterhaald. Het delen van dergelijke gegevens met derden is niet toegestaan.

De berichtgeving is aanleiding voor VVD-Kamerleden Idsinga en Michon-Derkzen om vandaag aan de minister vragen over de gebrekkige logging te stellen. "waarom ontbreekt deze informatie? Welke stappen zijn inmiddels gezet of worden op korte termijn gezet om deze informatie boven tafel te krijgen?", zo willen ze weten. Yesilgoz moet ook duidelijk maken of het probleem al is verholpen en of het klopt dat tienduizend belastingambtenaren toegang hebben (of hadden) tot gegevens van burgers en bedrijven.

"Klopt het dat de database van de Belastingdienst is gelinkt aan de bestanden van de Rijkdienst voor het Wegverkeer?", vragen Idsinga en Michon-Derkzen verder, die ook willen weten aan welke bestanden van andere instanties de database van de Belastingdienst nog verder is gekoppeld. De minister is ook gevraagd wat wordt gedaan om misbruik en corruptie binnen de Belastingdienst te voorkomen en tot welke gegevens medewerkers allemaal toegang hebben. Hoewel Yesilgoz is gevraagd om met spoed te reageren staat voor het beantwoorden van Kamervragen een maximale termijn van drie weken.

Reacties (5)
12-10-2022, 15:31 door Anoniem
Moet men niet bij Sigrid Kaag zijn, de belastingdienst valt toch onder het Ministerie van Financiën ?
12-10-2022, 15:56 door _R0N_
Door Anoniem: Moet men niet bij Sigrid Kaag zijn, de belastingdienst valt toch onder het Ministerie van Financiën ?

Niet helemaal.. Marnix van Rij is staatssecretaris voor Fiscaliteit, die is verantwoordelijk voor de belastingdienst.Alle overheids instanties moeten over het onderwerp "veiligheid" rapporteren aan de minister die over veiligheid gaat, dus aan minister Yesilgöz.
12-10-2022, 21:11 door Anoniem
Nou, dat is simpel. Men wil zelf niet in de gaten gehouden worden, maar wel lopen pin-drammen en digi-drammen zodat je alle burgers wel makkelijk in de gaten kunt houden. Dus zolang er niemand al te hard zeurt, gebeurt er niks. Als er iemand wel hard gaat zeuren, dan zijn de systemen dusdanig ingericht dat het 'technisch niet mogelijk is'. En daarmee heeft men de komende 10 jaar weer vrij spel.
13-10-2022, 08:04 door Anoniem
Waarom vragen ze dit aan minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid, terwijl de belastingdienst onder het ministerie van Financiën valt?

Verder moet de Belastingdienst wellicht even bij de politie op de koffie: https://www.security.nl/posting/687061/Grapperhaus%3A+politie+is+verplicht+om+zoekgedrag+agenten+te+monitoren
13-10-2022, 09:05 door Anoniem
Nou, dat is simpel. Men wil zelf niet in de gaten gehouden worden, maar wel lopen pin-drammen en digi-drammen zodat je alle burgers wel makkelijk in de gaten kunt houden. Dus zolang er niemand al te hard zeurt, gebeurt er niks. Als er iemand wel hard gaat zeuren, dan zijn de systemen dusdanig ingericht dat het 'technisch niet mogelijk is'. En daarmee heeft men de komende 10 jaar weer vrij spel.

LOL

10 jaar? Zeg maar gerust permanent, aangezien de puinhoop bij de belastingdienst op (onder andere) IT-gebied niet opgelost/verbeterd gaat worden. Buiten de logging, is er zoveel meer aan de hand waar nunca-nada-nienta-niets is gedocumenteerd en men de IT-kennis niet (meer) in huis heeft om dat aan te pakken in een live 24/7 draaiende omgeving dat door moet blijven draaien!
Mede dank aan NitWit Wiebes die met een bezuinigngsactie een interne schoonmaakactie onder het personeel had geïntroduceerd waarbij je een leuk bedrag meekreeeg. Zo'n leuk bedrag dat er meer personeel dan verwacht dit snel aanpakte en een leegstroom aan personeel en kennis veroorzaakte.

Ik mag hopen dat het Kaag wordt die hier verantwoordelijk voor wordt gehouden en niet Yesilgöz .
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.