image

OM heeft meer mensen, kennis en kunde nodig om cybercrime te bestrijden

dinsdag 18 oktober 2022, 10:56 door Redactie, 5 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft meer mensen, kennis en kunde nodig om cybercrime te bestrijden, zo stelt Michiel Zwinkels, hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket in Den Haag en landelijk portefeuillehouder cybercrime. Volgens het OM vindt er in toenemende mate een versmelting plaats van traditionele misdaad en cybercriminaliteit.

"Het beeld van de zogenaamde 'lone wolf', de eenzame hacker die op het verkeerde pad is beland, is achterhaald", zegt Koen Hermans, landelijk officier van justitie cybercrime. "Zeker 80 procent van de cyberaanvallen wordt inmiddels veroorzaakt door georganiseerde misdaadbendes en gegevens, tools en expertise worden op grote schaal gedeeld."

Zwinkels merkt op dat beroepscriminelen steeds vaker gebruikmaken van cybercrime. "We zien een versmelting van twee werelden, die ook ontstaat wanneer deze online onderwereld gaat samenwerken met statelijke actoren. Vanzelfsprekend zijn de opsporing en vervolging van cybercriminaliteit een prioriteit voor zowel politie als OM."

Voor de aanpak van dit fenomeen zijn wel mensen nodig. "We zetten in op het aantrekken van personeel, en het vergroten van kennis en kunde van onze medewerkers. Maar ook zullen we meer moeten gaan samenwerken met de private sector", aldus de hoofdofficier. Vorig jaar werden in totaal 34 mensen wegens cybercrime tot een gevangenisstraf veroordeeld, een stijging ten opzichte van de 25 veroordelingen met een vrijheidsstraf in 2020.

"Als cybercrime onvoldoende strafrechtelijk wordt aangepakt, zorgt het voor afnemend vertrouwen van burgers in de digitale infrastructuur en democratische rechtsstaat. Cybercrime is aan een opmars bezig", aldus het OM in het jaarbericht over 2021. Niet alleen nam het aantal registraties van cybercrime toe, ook het aantal nieuw ingeschreven verdachten van cyberdelicten liet een stijging zien van 468 naar 564.

Reacties (5)
18-10-2022, 11:11 door Anoniem
het om moet zelf ook eens nadenken en doorgeven aan minister van onderwijs dat men it onderwijs moet geven op de scholen
kijk naar India wat dat betreft lopen wij ver achter daar krijgen kinderen het all in de 3 klas en dat met 2 laptop in de klas ..om!
ps niet praten maar doen om.
18-10-2022, 11:14 door Anoniem
wat een groot spraak van het OM medewerkers om kunnen zelf niet een veilige i mail versturen laat staan dat ze er verstand van hebben sukkels
18-10-2022, 11:50 door Anoniem
How to pay here for!?
18-10-2022, 16:33 door Anoniem
Leve de digitale samenleving
we zijn er zo gelukkig mee geworden

The Matrix
20-10-2022, 10:21 door Anoniem
Zolang justitie en rechtvaardigheid nog te vaak tegenpolen zijn, heb ik geen enkele behoefte om voor die club te werken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.