image

Politie vraagt 15.000 deelnemers aan cameradatabase om DigiD-registratie

dinsdag 18 oktober 2022, 10:30 door Redactie, 15 reacties

De politie vraagt ruim 15.000 mensen die deelnemen aan Camera in Beeld om zich opnieuw voor de database aan te melden via DigiD. Door de koppeling met DigiD wordt het volgens de politie eenvoudiger om camera-informatie up-to-date te houden. Camera in Beeld is een database die de politie een overzicht geeft van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. De database bevat ruim 315.000 camera's van 65.000 deelnemers die zich zelf hebben aangemeld.

Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd kan de politie in het systeem kijken waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera’s. De politie kijkt niet live mee met de beelden. Sinds eind 2020 moeten mensen die hun camera voor de politiedatabase willen aanmelden dit via DigiD doen.

De politie stelt dat het actueel houden van de informatie in het systeem een arbeidsintensieve klus is. Wie zich aanmeldt via DigiD krijgt daarna jaarlijks een e-mail van de politie met het verzoek om hun gegevens te controleren. "Dankzij DigiD zijn de gegevens uit het systeem gekoppeld aan de camera-eigenaar. Deze informatie is alleen voor de deelnemer in te zien via Politie.nl en voor politiemedewerkers binnen de opsporing", aldus Karel van Engelenhoven van de politie.

Van Engelenhoven vindt het belangrijk dat zo veel mogelijke bestaande deelnemers zich opnieuw aanmelden met hun DigiD. "Zo zien wij per straat welke beveiligingscamera’s beschikbaar zijn, wie de eigenaar is en hoe lang de beelden worden bewaard. Dat helpt de politie om vervolgens sneller en gerichter camerabeelden op te vragen na bijvoorbeeld een inbraak, (woning)overval of ander misdrijf."

Reacties (15)
18-10-2022, 10:53 door Anoniem
Toch fijn, al die particulieren die je digitaal in de gaten houden als je je over straat voort beweegt.
Geen politie patrouilles meer nodig. Alles vanaf het bureau gedaan.
(verbazingwekkend dat dit geen AVG overtreding is door al die burgers, maar dat is een andere discussie)

Of dit de veiligheid op straat nu echt vergroot?
Voorkomen is beter dan genezen. Maar blijkbaar richt de politie zich meer op het "genezen".
Dus eerst moet er iets gebeuren. Dan is er pas (digitale) actie.

Wat gaat hier fout?

Nu kan de politie het te druk hebben, en verzuipen in het werk.
Maar, komt dat ook niet door alle schaalvergrotingen en bezuinigingen?
Waar is de wijkagent, die de schoffies aansprak voordat ze echte criminelen werden. Of die zijn pappenheimers in de wijk kende. Allemaal verdwenen.

Nu moeten ze uit de grote stad komen als er iets in de verre omgeving gebeurt (overval, moord, geweld, verkrachting, vermissing).
Reistijd: Lang genoeg dat de misdadiger al weer verdwenen is.

En straks: We kijken even of we een camera in de buurt hadden (met een blokkerig vaag beeld). Langskomen doen we niet meer. Meldt het maar aan bij ons e-loket.
18-10-2022, 11:08 door Anoniem
Ik ben fel tegenstander van camera's die de politie zelf kan benaderen. Puur omdat ik geen enkel vertrouwen in de toekomst heb en in het kader van veiligheid er natuurlijk steeds meer gedaan wordt met de feeds. Om maar te zwijgen van de AIVD in het geheim allemaal doet met dingen waar officieel niks mee mag worden gedaan.

Maar ik ben ook fel voorstander van het delen van camerabeelden wanneer er inbraken of andere erge misdaden zijn gepleegd en de dader door die beelden gepakt zou kunnen worden.

Wat ik dan weer niet ok vind zijn die ring camera's die de beelden in een cloud opslaan en praktisch een live feed geven naar buiten. Daar gaat het mis volgens mij.
18-10-2022, 11:27 door Anoniem
Tuurlijk. Jezelf nog legitimeren ook als je al met de hermandad samen werkt.
Laat maar. Zo'n digid wordt steeds meer misbruikt. Ik heb er geeneen meer. Stuur maar weer gewoon een papieren aangiftebiljet.

Daarnaast: overval, met haarscherpe beelden. Na 9 jaar nog steeds niks van de politie gehoord. Wel handig voor massa-surveillance natuurlijk.
18-10-2022, 11:44 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 18-10-2022, 11:45
Door Anoniem: Ik ben fel tegenstander van camera's die de politie zelf kan benaderen. Puur omdat ik geen enkel vertrouwen in de toekomst heb en in het kader van veiligheid er natuurlijk steeds meer gedaan wordt met de feeds. Om maar te zwijgen van de AIVD in het geheim allemaal doet met dingen waar officieel niks mee mag worden gedaan.

Maar ik ben ook fel voorstander van het delen van camerabeelden wanneer er inbraken of andere erge misdaden zijn gepleegd en de dader door die beelden gepakt zou kunnen worden.

Oei! delen van camerabeelden... Hebben we van doen met een rechtgeaarde Nederlander van nobele inborst en burgerzin en bijgevolg misschien wel is te porren als voorstander van necklacing en andere vormen van inventieve lynchparty's als weekendtijdverdrijf indien d.m.v. de gedeelde camerabeelden een vermoedelijke 'verdachte' door de whatsapp burgerwacht in de kraag is gevat?

Man man toch! Denk eens 3x, neen 10x na over de gevolgen van jouw "voorstander zijn van delen van camerabeelden"!
18-10-2022, 12:12 door Anoniem
Oei! delen van camerabeelden... Hebben we van doen met een rechtgeaarde Nederlander van nobele inborst en burgerzin en bijgevolg misschien wel is te porren als voorstander van necklacing en andere vormen van inventieve lynchparty's als weekendtijdverdrijf indien d.m.v. de gedeelde camerabeelden een vermoedelijke 'verdachte' door de whatsapp burgerwacht in de kraag is gevat?

Man man toch! Denk eens 3x, neen 10x na over de gevolgen van jouw "voorstander zijn van delen van camerabeelden"![/quote]
Daar heb ik goed over nagedacht. Alleen wat jij hier allemaal superlatief uitkraamt slaat nergens op. Lees ook even de regels die voor jouw triggerwoorden 'delen van camerabeelden' zijn geschreven.
Maar ik wil graag mijn mening, als een normaal mens, verder uitleggen als je daar behoefte aan hebt, en zo lijkt het.

Als er in mijn buurt een inbraak wordt gepleegd op zaterdagnacht rond 3 uur en ik heb een camera naar buiten gericht waar de inbreker op kan staan dan wil ik dat wel delen met politie. Die kan dat meenemen in het onderzoek.
Zodra de politie van plan is iedereen die op de video staat te lynchen dan ga ik dat niet toejuichen, in tegendeel, ik zou dat niet willen maar naar mijn mening is dat ook een gekke gedachte en zou zoiets helemaal niet voorkomen.
Ik woon dan ook in een gewone woonwijk en niet in een drukke stad waar elke minuut drie mensen voorbij lopen.
Wel wil ik zelf kunnen bepalen of de politie mijn beelden mag hebben, gewoon, omdat het mijn beelden zijn en ik politie op geen mogelijke manier een automatisch recht op beelden wil geven om genoemde redenen van monitoren van het volk.
18-10-2022, 12:33 door Anoniem
Hoe zou zo'n crimineel reageren wanneer hij in het dossier jouw gegevens ziet staan dat hij/zij door middel van jouw camera gepakt is?
18-10-2022, 13:12 door Anoniem
Het prettige van zulke gegevens is natuurlijk dat advocaten van misdadigers die gegevens kunnen gaan opeisen. Want misschien is het wel een onrechtmatige opname en dus niet toelaatbaar als bewijs. Plus dat een verdachte dan gelijk kan laten uitvissen wie de verrader was. Lekker handig.

Was hier over nagedacht of was het juist bedoeld om bedreigingen in het algemeen wat meer te spreiden.

Je hoeft maar een beetje de verdediging van Inez W. te volgen (ze moet humor hebben met die oorlogskleuren van dat uitgeschoten oogpotlood, elke morgen eerst een uur kleuren na de koffie met croissant, doe het maar na) maar hoe clever ze juist die dingen weet aan te voeren. Super slim en echt heel knap. Geen Winnetoe om uit te lachen. Kun je beter maar wat voorzichtig mee zijn. Maar het kan best link worden dus. Als je DigiID toch al in die database van de cameras staat. Je weet nooit wie je opneemt, namelijk.
18-10-2022, 13:27 door [Account Verwijderd]
@ Anoniem,

Ik ga niet zitten puzzelen met de foute quote tags die je hebt gebruikt in je post: https://www.security.nl/posting/771414#posting771440 in een poging ze te herstellen, dus dan maar mijn reactie op je post zonder je te kunnen quoten:

Dank voor je aanvullende reactie! wat nu precies is waar ik op hoopte èn wat ik beoogde met mijn snoeiharde zwartgallige kritiek op je eerste post: https://www.security.nl/posting/771414#posting771426

Het lukraak delen van camerabeelden en dat zomaar delen summier zonder direct herkenbare onderbouwing als mening, dus zonder nadere explicatie, kan leiden tot afschuwelijke misverstanden, omdat hier ook heel makkelijk beïnvloedbare mensen berichten of post of nieuws kunnen komen lezen.
Voor zover ik weet heeft het delen van camerabeelden in Nederland nog niet tot de horror excessen geleid zoals in India 5 jaar geleden waar onschuldigen zijn gelyncht te wijten aan Whatsapp gebruik. Echter dat hier in bijna dagelijkse regelmaat mensen worden 'afgeknald' op straat had ook niemand zich 5 jaar geleden kunnen voorstellen.

Fijn dus dat je nog snel nuanceert wat je gedachte achter 'delen van camerabeelden is'.
Nu maar hopen dat anderen waar ik hierboven op doel jouw aanvullende post ook komen lezen hier.
18-10-2022, 13:32 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe zou zo'n crimineel reageren wanneer hij in het dossier jouw gegevens ziet staan dat hij/zij door middel van jouw camera gepakt is?

Precies, dan hebben ze iig geen camera beelden nodig om te zien wie die steen door de ruit kegelde.
18-10-2022, 13:33 door Anoniem
@Quink

Ja delen op Whatsapp was naar mijn idee niet aan de orde. Dit ging over delen met politie nadat er een inbraak, autobrand of geweldpleging of een vermoedelijke vlucht- of aanlooproute in de buurt van mijn camera is geweest.

Wat een groep Indiase dorpsbewoners doen, in India lijkt me nou niet iets om bij de haren erbij te slepen in deze discussie. Geeft wel wat kleur aan de draad maar is niet heel bijzonder als toevoeging op deze manier
18-10-2022, 13:36 door Anoniem
Door Anoniem: En straks: We kijken even of we een camera in de buurt hadden (met een blokkerig vaag beeld).

En dan komt het op opsporing verzocht..... 2 jaar na dato....
Krijg je zo'n item "ja, de politie zoekt uw hulp bij het oplossen van dit misdrijf.... op 2 januari 2020 liep om 12 minuten over 4 's nachts over de kerkweg in uppingendam richting de boezemvaart in schijtdorp een nog onbekende man tussen 18 jaar en 3 maanden en 19 jaar en 2 maanden oud, met witte gymschoenen van het merk Nike, welke alleen verkocht werden in de schoenenwinkel 'schoenie' te uppingendam en een zwarte jas met opschrift 'jullie gaan me toch niet pakken'. besteld op Alieexpress door ene Alie B te Amsterdam"...

Als u iets meer weet, meld via niet-zo-anoniem, want we rapporteren dit op de telefoonrekening, bij 0800-ano-niet-zo-niem...
18-10-2022, 15:17 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: @Quink

Ja delen op Whatsapp was naar mijn idee niet aan de orde. Dit ging over delen met politie nadat er een inbraak, autobrand of geweldpleging of een vermoedelijke vlucht- of aanlooproute in de buurt van mijn camera is geweest.

Wat een groep Indiase dorpsbewoners doen, in India lijkt me nou niet iets om bij de haren erbij te slepen in deze discussie. Geeft wel wat kleur aan de draad maar is niet heel bijzonder als toevoeging op deze manier

Ik sleep het er juist met opzet aan de haren bij. Het is vanwege het feit dat in India een dierlijke soort (species) leeft die Homo Sapiens heet. Bij toeval is dat in Nederland ook zo... ;-)
18-10-2022, 15:54 door spatieman
geen angst mensen, sommige camera's bellen en streamen al standaard terug naar china,..
19-10-2022, 09:54 door Anoniem
Mijn camera's filmen ook als bijvangst een deel openbare ruimte (maar toch veel meer de eigen auto die voor het huis op straat staat). Netjes aangemeld. En al een keer een vraag van de Politie gehad om iets na te kijken ivm de vermissing van een kind. Had ik wat gevonden, dan had de Politie die beelden netjes gevorderd. Nu hebben ze niets te zien gekregen. En dat kunnen ze ook niet, alles staat lokaal op mijn Synology NAS. En daar kunnen ze niet bij.
19-10-2022, 12:51 door Ongemodereerd
Door Anoniem: Mijn camera's filmen ook als bijvangst een deel openbare ruimte (maar toch veel meer de eigen auto die voor het huis op straat staat). Netjes aangemeld. En al een keer een vraag van de Politie gehad om iets na te kijken ivm de vermissing van een kind. Had ik wat gevonden, dan had de Politie die beelden netjes gevorderd. Nu hebben ze niets te zien gekregen. En dat kunnen ze ook niet, alles staat lokaal op mijn Synology NAS. En daar kunnen ze niet bij.

Precies, politie mag best vragen naar beelden maar we bepalen nog altijd zelf of we dat willen geven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.