image

Witte Huis wil wereldwijde aanpak tegen ransomware uitbreiden en versnellen

maandag 31 oktober 2022, 15:30 door Redactie, 7 reacties

Het Witte Huis organiseert vandaag en morgen een internationale bijeenkomst die voor een bredere en snellere wereldwijde aanpak van ransomware moet zorgen. Vorig jaar werd het Counter-Ransomware Initiative voor het eerst georganiseerd. Afgevaardigden van meer dan dertig landen, waaronder Nederland, overlegden in de VS over een internationale aanpak van ransomware.

Tijdens het overleg kwamen verschillende onderwerpen aan bod, zoals het versterken van de nationale cyberweerbaarheid, het misbruik van cryptovaluta voor het witwassen van losgeldbetalingen, het verstoren van ransomware-operaties en het vervolgen van de criminelen die achter de aanvallen zitten. Tijdens de komende editie van het initiatief wordt gekeken hoe de wereldwijde aanpak van ransomware kan worden verbreed en versneld.

Zo is de hoop dat er een verzameling van "cybernormen" wordt opgesteld voor het tegengaan van ransomware en aansprakelijk houden van de verantwoordelijke criminelen. Een overheidsfunctionaris laat tegenover persbureau Reuters weten dat er morgen aan het einde van het overleg, waar 37 landen aan deelnemen, ook een gezamenlijke verklaring wordt afgegeven om de druk te vergroten op landen die ransomwaregroepen herbergen.

Volgens het Witte Huis heeft de VS het lastiger voor criminelen gemaakt om hun geld te verplaatsen door sancties tegen verschillende cryptomixers te nemen, waarmee ransomwarecriminelen hun geld zouden witwassen. Het ging onder andere om cryptomixer Tornado Cash, wat voor felle kritiek van experts zorgde. Verder zijn het afgelopen jaar ook verschillende criminelen wegens ransomware aan de VS uitgeleverd. Zo werd een Canadese man wegens het uitvoeren van ransomware-aanvallen veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar en het afstaan van een bedrag van 21,5 miljoen dollar.

Reacties (7)
31-10-2022, 17:03 door Anoniem
Ga maar bij Microsoft klagen. Afgerond alle ransomware incidenten vinden op dat platform plaats terwijl het al lang niet meer het meest gebruikte is.
31-10-2022, 20:58 door Anoniem
En zo geldt de Amerikaanse wetgeving en juridisch systeem over de hele wereld. Poef. We zijn een virtuele kolonie zonder stemrecht. Nix soeverein.
31-10-2022, 23:44 door Anoniem
Het is (dringend wellicht?) noodzakelijk om tot een internationale organisatie te komen tegen grensoverschrijdende internet criminaliteit.

Geen eenvoudige club. En de Verenigde Naties ongeschikt om zoiets op te zetten want daar zitten dictators met vetorechten. Wat leuk is voor die dictators, maar die streven in het algemeen juist het omgekeerde na. Dus dan krijg je weer iets dat niet productief is. Of politiek. Een ziekenhuis platleggen is niet poltiek. Als je hartbewaking uitvalt mag het niet meer uitmaken of je jehova bent. Bijvoorbeeld. Het zou dus meer iets als het Rode Kruis moeten zijn.

Zo een club dient zich te richten op het beschermen van enkel zaken die over heel de wereld als misdadig worden beschouwd. Dat lijkt vanzelfsprekend vanuit je eigen cultuur. Maar zo een club zou daarboven moeten staan.

Ransomware is een mooi begin. Het maakt een ransomewareder niet uit wie hij ransomewared, als hij zijn poen maar krijgt. Daar zou je dus vrij snel een structuur voor moeten kunnen maken dat als internationaal verdrag werkt in opsporing en vervolging. Ongeacht hoe cultureel of ideologisch of religieus landen ook kunnen verschillen. Want met encryptie en cryptocurrency heeft het maar betrekkelijk zin om daar aan te peuteren (daar is niks nieuws aan trouwens). Je moet de bron aanpakken.

Daar moet een clubje voor opgericht. Voor mensen met een lelijk gezicht. Je hoort erbij. Je hoort erbij.

Beginnetje is ook al goed hoor!
01-11-2022, 07:46 door Anoniem
Door Anoniem: En zo geldt de Amerikaanse wetgeving en juridisch systeem over de hele wereld. Poef. We zijn een virtuele kolonie zonder stemrecht. Nix soeverein.
Wat moet er volgens jou dan gebeuren om dat te doorbreken? Lijkt me interessant onderwerp om die kennis te delen.
01-11-2022, 07:53 door Anoniem
Door Anoniem: Ga maar bij Microsoft klagen. Afgerond alle ransomware incidenten vinden op dat platform plaats terwijl het al lang niet meer het meest gebruikte is.
Wat is niet meer de meest gebruikte? Als ik kijk naar de groeipotentie en groeiende marktaandeel dan klopt die stelling niet helemaal.
01-11-2022, 08:16 door Anoniem
Ja want cryptomixers zijn het probleem. Typische overheid manier van denken.
01-11-2022, 15:51 door Anoniem
Dat liedje van Rammstein wordt wel vaak gedraaid in de VS...
"Laat jullie door ons beheersen, wij vertellen wel hoe het gaat"...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.