image

Bibliotheek Rotterdam meldt diefstal van persoonlijke gegevens bij cyberaanval

woensdag 2 november 2022, 11:24 door Redactie, 3 reacties

Bij de cyberaanval op de bibliotheek Rotterdam zijn persoonlijke gegevens gestolen, zo heeft de bibliotheek bekendgemaakt. Volgens een update over de aanval is er geprobeerd om de ict-systemen van de bibliotheek ontoegankelijk te maken. "Onze back-ups waren van goede kwaliteit zodat we van daaruit opnieuw onze systemen konden opbouwen", aldus de bibliotheek.

Dit lijkt op een ransomware-aanval te duiden, maar de term wordt niet door de bibliotheek genoemd. Security.NL heeft dan ook om opheldering gevraagd, wat ook geldt voor de gebruikte aanvalsvector. De bibliotheek stelt dat het tijdens het inrichten van een nieuw onderdeel van de ict-systemen "tijdelijk kwetsbaarder" was. Wat de kwetsbaarheid precies inhield is niet bekendgemaakt.

De bibliotheek heeft aangifte bij de politie gedaan. Daarnaast is de beveiliging geüpgraded. Een deel van de gedupeerden van wie persoonlijke informatie is buitgemaakt is inmiddels geïnformeerd. Verder laat de bibliotheek weten dat er hard wordt gewerkt aan een voorlopig onderzoeksrapport over de cyberaanval. Door de aanval kon de bibliotheek een aantal dagen geen boeken uitlenen en waren allerlei systemen ook niet beschikbaar.

Reacties (3)
02-11-2022, 21:16 door walmare
Wie betaalt deze biblioteek eigenlijk en waarom mogen wij hier niet van leren?
Ze hebben duidelijk iets doms te verbergen anders kwamen ze wel met details.
02-11-2022, 22:43 door Anoniem
Als het Rotjeknor-kalf verdronken is, dempt men de put aan de Hoogstraat.

Ze geven er ook cursussen digitale inclusie voor 55+-ers. Wat leert men die daar?

Infopunt Digfitale Overheid. Geen reclame overigens dergelijke zelfreflectie.
03-11-2022, 09:56 door Anoniem
Binnenkort kunnen we er iets van leren:

Er wordt hard gewerkt aan een voorlopig onderzoeksrapport. De bibliotheek doet haar werk met gemeenschapsgeld, wij zullen daarom proberen om zo transparant mogelijk te zijn over de afgelopen periode.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.