image

Maastricht UMC+ geeft ouders via eigen DigiD toegang tot medisch dossier kind

woensdag 16 november 2022, 13:58 door Redactie, 5 reacties

Het Maastricht UMC+ is een proef gestart waarbij ouders via hun eigen DigiD toegang tot het medisch dossier van hun kind kunnen krijgen. Toegang tot het medisch dossier van een kind vereist op dit moment een machtigingsproces van het ziekenhuis zelf. Dit kan via een papieren of digitale route. Ook komt het voor dat ouders het DigiD van hun minderjarige kind gebruiken.

Met de nieuwe oplossing kunnen ouders via hun eigen DigiD, zonder tussenkomst van het ziekenhuis, op het patiëntportaal van hun kind inloggen. Daarbij vindt eerst wel een check plaats of de ouder bevoegd is. Het ziekenhuis kan altijd zelf kiezen om een persoon geen toegang te geven, bijvoorbeeld wanneer een arts dit in het belang van het kind acht. Dit wordt dan vastgelegd door het ziekenhuis en zorgt dat digitale toegang niet wordt verstrekt.

De pilot gaat van start met ouders van kinderen onder de 12 jaar. Als de eerste ervaringen positief zijn zal de mogelijkheid tegen het einde van het jaar breed beschikbaar komen, zo laat DigiD-aanbieder Logius weten. Ook de groep 12 tot 16 jarigen wordt dan nader bekeken. Een oplossing voor deze groep vraagt een extra stap omdat kinderen in de leeftijd 12 tot 16 jaar toestemming moeten verlenen voor inzage in hun medische gegevens.

Reacties (5)
16-11-2022, 14:01 door Anoniem
Ik heb overigens bij het genoemde ziekenhuis mijzelf moeten aanmelden bij de balie om te bewijzen wie ik was (wat een juiste beveiligingstechniek is), maar ik slaagde er maar slechts 1x in om in te loggen op hun portaal. Daarna ging het voortdurend fout.

Ik hoop maar dat ze intussen de problemen hebben opgelost.
16-11-2022, 14:32 door Anoniem
Jammer dat men dit via een partij als Logius doet; dit sluit een grote groep mensen uit die anders wel bij het digitaal dossier van hun kind konden.
16-11-2022, 14:46 door Anoniem
Het is sowieso al bizar dat je als ouder van je dertienjarige kind toestemming moet vragen om inzage in de medische status van je kind te krijgen. Kinderen van dergelijke leeftijden worden volgens de wet nog steeds als niet toerekingsvatbaar gezien en als ouder wordt je nog steeds verantwoordelijk gehouden voor het gedrag van je kind. Als kinderen vanaf 12 dan toch over hun medische gegevens gaan zou ik zeggen regel dan ook de rest dat ze volledig toerekingingsvatbaar en zelfstandig verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor hun daden. Dan kunnen ouders teminste hun handen van zo'n kind af trekken als deze zich misdraagt. Dan is de staat er maar verantwoordelijk voor.
16-11-2022, 14:52 door Anoniem
Door Anoniem: Jammer dat men dit via een partij als Logius doet; dit sluit een grote groep mensen uit die anders wel bij het digitaal dossier van hun kind konden.
Wat een onzin reactie! Bijna iedereen heeft toegang tot DigiD!
16-11-2022, 20:14 door linuxpro
Niet zo raar, als verzekeraars al in alle gegevens mogen grasduinen onder het mom van 'fraudebestrijding" waarom ouders geen toegang geven. Nog ff en er zitten linkjes in naar populaire diensten als facebook, insta, twitter e.d. om die gegevens meteen te delen met de wereld. Het medisch geheim is helaas al een lang vervlogen recht.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.